Aasialaisturistit kertovat, miksi he valitsivat Suomen Lapin – lumi, joulupukki ja talviliikunta olivat vain sivujuonteita, sillä yksi asia nousi ylitse muiden - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Aasialaisturistit kertovat, miksi he valitsivat Suomen Lapin – lumi, joulupukki ja talviliikunta olivat vain sivujuonteita, sillä yksi asia nousi ylitse muiden

IS kysyi viideltä aasialaiselta turistiseurueelta, miksi he valitsivat juuri Suomen Lapin – kaikki vastasivat samalla tavalla.

Aasialaisturisteja on paljon Lapissa.

26.1.2020 7:05

Ilta-Sanomat jalkautui Ivalon ja Saariselän kaduille kysymään kiinalaisilta, japanilaisilta ja korealaisilta turisteilta, miksi he valitsivat juuri Suomen Lapin lomakohteekseen.

Vastauksissa toistui paljon tutut aktiviteetit ja paikalliset erikoisuudet. Lumi, kylmyys, hiihto, lumikenkäkävely, laskettelu, moottorikelkkailu, poro- ja huskyajelut sekä Rovaniemen joulupukin kylä.

Mutta kaikkien vastauksissa nämä olivat vain sivujuonteita. Monet turisteista tulivat sitä paitsi alueilta, joissa lumi ja kylmyys ovat jokatalvinen ilmiö. Kysyttäessä syytä, miksi lomakohteeksi valikoitui juuri Suomi, vastaukset olivat hämmentävän samankaltaisia.

Pääasiassa aasialaisturistit kiteyttivät vastauksensa yhteen sanaan: ”Aurora.”

Aasialaisten turistien vastauksista voi myös päätellä, että Suomea markkinoidaan Kiinassa, Japanissa ja Koreassa nimenomaan revontulien kautta.

– Odotimme eniten revontulia, toiseksi eniten metsiä ja kolmanneksi kauniita maisemia, kertoo korealaiset Lee Jiwon ja Lee Kyung Won.

Lee Jiwon hämmästyi silminnähden nähdessään ison lumiauran Ivalon keskustassa.

– Valitsimme Suomen nähdäksemme revontulia, kertoo Japanin Osakasta ystävättärensä kanssa matkannut Juri Osada.

Japanilainen Juri Osada ja tämän ystävä tulivat Suomeen Osakasta. Osakassakin sataa toisinaan lunta, joten se ei ollut japanilaisille Suomen eksoottisin asia.

Saariselällä noin 15 asteen pakkasessa aikaansa viettäneet kiinalaiset olivat samoilla linjoilla. Suomi valikoitui Yuki Chenin ja Jigang Yun häämatkakohteeksi, koska pari halusi nähdä revontulia.

Yuki Chen ja Jigang Yun olivat Saariselällä häämatkallaan.

Perhematkalla olleet honkongilaisnuoret Johnny Tse, David Wong ja Cici Tse mainitsevat ensin kylmyyden ja lumen, kun heiltä kysytään syistä matkustaa Suomeen.

Mutta entä revontulet? Odotatteko niitä?

– Kyllä. Juuri niiden takia olemme täällä, Tse toteaa ykskantaan.

Honkongilaisnuoret Johnny Tse, David Wong ja Cici Tse pitivät lumesta ja odottivat innolla taivaan väriloistoa.

Matkailijat ovat kuitenkin toistaiseksi joutuneet pettymään. Ylä-Lapin loppuviikko on ollut melko pilvinen, joten revontulet ovat loistaneet lähinnä poissaolollaan.

Lauantaina päivällä pilvipeite kuitenkin rakoilee hieman. Illaksi on luvattu kiristyvää pakkasta ja kenties kirkkaampia taivaita. Ehkä tänä iltana.

Kiinan Chongqingistä kotoisin olevat Yulian Ius ja hänen äitinsä Yang Quing Tan olivat haastatelluista turisteista ainoat onnekkaat. Tytär näytti puhelimestaan kuvia uskomattoman kauniina ja massiivisina leiskuneista revontulista. He näkivät luonnon valoshow’n muutama päivä sitten Rovaniemellä.

– Tiedän, olimme todella onnekkaita, Ius sanoo.

Kiinan Chongqingistä kotoisin olevat Yulian Ius ja hänen äitinsä Yang Quing Tan näkivät massiiviset revontulet Rovaniemellä.

Yulian Ius esittelee puhelimensa kuvia revontulista.

Kaikki aasialaiset kertovat toistaiseksi nauttineensa matkastaan Suomeen. Maa on yllättänyt positiivisesti, kuten silloin, kun korealainen Lee Jiwon näki Ivalon keskustassa ison lumiauran.

– Vau, näitä ei näe ikinä Koreassa! Hän hihkui.

Myös negatiivisia kokemuksia ja yllätyksiä on tullut vastaan.

– Täällä on v*tun kylmä, naurahtaa Ius.

– Hinnat ovat todella korkeita, toteaa puolestaan nuoret rakastavaiset Chen ja Yu.

Aasialaiset – erityisesti kiinalaisturistit ovat alati kasvava markkina Suomen Lapissa.

Asia nousi pinnalle perjantaina, kun Ivalosta levisivät uutiset koronavirusepäilystä. Kiinan Wuhanista kotoisin olleet isä ja poika sairastuivat influenssan kaltaisiin oireisiin ja heidät testattiin koronaviruksen varalta. Epäily osoittautui aiheettomaksi.

Lauantaina saatiin lisää huonoja uutisia. Kiinan viranomaiset ilmoittivat, että kaikki ryhmämatkat ulkomaille perutaan koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Sen uskotaan olevan iso takaisku myös Lapin-matkailulle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?