Näin suomalaiset lottovoittajat ovat käyttäneet rahojaan – aina miljoonat eivät tuottaneet pelkästään iloa

Suomalaiset lottomiljonäärit ovat käyttäneet voittopotteja muun muassa asunnon remontointiin sekä ulkomaanmatkoihin. Aina yllätysrikastuminen ei ole ollut ruusuilla tanssimista.

Lottovoittajat ovat käyttäneet voittorahoja muun muassa erilaisiin remontteihin ja matkusteluun.

25.1.2020 17:57

Tänään lauantaina Lotossa on tyrkyllä kaikkien aikojen suurin potti, muhkeat 15,6 miljoonaa euroa. Tätä ennen suurin voitto on ollut helmikuussa 2019 jaettu 15,5 miljoonaa euroa, joka pelattiin Lohjalla.

Ilta-Sanomat on vuosien varrella kertonut, mitä lottomiljonäärit ovat rahoillaan tehneet. Suomalaisvoittajat ovat käyttäneet rahasummia jokseenkin maanläheisesti muun muassa asuntoremontteihin sekä ulkomaanmatkoihin.

Esimerkiksi viime toukokuussa Loton kahdeksan miljoonan voittopotti mätkähti Keski-Suomessa asuvalle naiselle. Nainen oli pelannut onnennumerot Seppälän Prismassa Jyväskylässä.

Voittaja kertoi Veikkauksen mukaan aikovansa remontoida rahoilla keittiötä. Haaveena oli myös jossain vaiheessa tehdä kylpylämatka Tallinnaan.

Maaliskuussa 2019 tamperelaismiestä lykästi, kun hän voitti lotossa 2,4 miljoonaa euroa. Tuoreeltaan voiton jälkeen miehellä ei ollut suuria suunnitelmia rahojen käytön suhteen.

– Asuntoasioita varmasti vähän uusiksi järjestellään. Jos sitä vaikka vähän remonttia.

– Vaimon kanssa sitä on harvemmin missään matkusteltu, niin josko nyt sitten jossain vaikka käytäisiin, mies kuvaili Veikkauksen tuolloisen tiedotteen mukaan.

”Voidaan asua seuraavaksi vähän hienommassa hotellissa”

Lokakuussa 2018 IS kertoi espoolaismiehestä, joka voitti Viking Loton pääpotin vuonna 2012. Voitto osui erityisen hyvään saumaan, sillä pari viikkoa aiemmin mies oli menettänyt työnsä yt-neuvotteluissa. Tilille napsahti 1 246 509 euroa ja 60 senttiä.

– En hypännyt kattoon tai menettänyt yöuniani. Ensimmäinen ajatus oli, että nyt saan joustoluoton maksettua, mies muisteli IS:n haastattelussa.

Hän osti perheelle 1970-luvun lopulla rakennetun valkotiilisen omakotitalon ja käytti ”pitkän pennin” 180-neliöisen talon remontointiin.

Mies perheineen teki myös ulkomaanreissuja, muun muassa safarimatkan Keniaan ja risteilyn Karibialle. Itselleen mies osti Chevrolet Corvette -urheiluauton, mutta myi sen pois jo muutaman vuoden jälkeen ja palasi käytettyyn perheautoon.

Elokuussa 2018 Ilta-Sanomat kirjoitti, kuinka haminalaisnainen oli voittanut 6,5 miljoonaa pelattuaan samaa riviä kymmeniä vuosia.

Veikkauksen tiedotteen mukaan lottovoittaja ja tämän puoliso eivät tuolloin olleet kertoneet onnenpotkusta edes lähimmille sukulaisille. Pariskunta oli kertonut suunnittelevansa summalle käyttöä harkitusti asiantuntijoiden avustuksella.

– Ehkä toista asuntoa vähän katsellaan, samoin matkustellaan. Reissattu ollaan säännöllisesti, mutta nyt voidaan asua seuraavaksi vähän hienommassa hotellissa, nainen kertoi Veikkauksen tiedotteen mukaan.

Koillismaalaista miestä onni potkaisi vuonna 1992 reilun miljoonan markan lottovoiton arvoisesti.

– Lottovoitto päästi meidät isoista veloista eroon. Lisäksi voitosta jäi vielä sen verran säästöönkin, että niistä on vuosien varrella paljon iloa. Rahaa panostettiin maatalouspuolemme parantamiseen, mies muisteli IS:n haastattelussa kesäkuussa 2018.

Iso lottopotti ei juuri muuttanut koillismaalaisen perheen arkea.

– Ei se näkynyt varmasti ulkopuolisille mitenkään. Emme ostaneet mitään ylimääräistä, vaan jatkoimme elämäämme normaaliin tapaan, mies kuvaili Ilta-Sanomien haastattelussa tuolloin.

”Talostamme tuli matkailunähtävyys. Osittain sen takia muutimme toiseen paikkaan”

Aina lottovoitto ei ole ollut pelkästään lottovoitto, vaan joillekin yllätysrikastuminen on aiheuttanut myös haasteita ja stressiä.

Pirkanmaalaiseen perheeseen mätkähti 1990-luvulla Suomen siihen asti suurin lottovoitto: 20 miljoonaa markkaa. Ilta-Sanomat kertoi huhtikuussa 2019 julkaistussa jutussa, kuinka miljoonat eivät tuottaneet perheelle pelkästään iloa. Voitto kun sattui osumaan niin pieneen kylään, että pian kaikki tiesivät asiasta.

– Ainoa kielteinen piirre liittyy julkisuuteen. Yhteydenotot eivät olleet kivoja. Ne sotkevat normaalin elämän täysin.

– Talostamme tuli matkailunähtävyys. Osittain sen takia muutimme toiseen paikkaan, kertoi lottorivin tekijä Ilta-Sanomille.

Meno kotinurkilla yltyi jopa niin villiksi, että perhe joutui palkkaamaan vartijat saadakseen olla rauhassa.

Silloisen ennätyksellisen voittorivin laatija ohjeisti tulevia lottovoittajia.

– Pitäköön oven säpissä, ja alussa ei kannata tehdä mitään radikaalia. Paras olla vähin äänin.

Vuonna 2016 IS haastatteli neljän miljoonan euron lottovoittajamiestä saunassa. Kun voitto napsahti vuonna 2014, niin pienellä paikkakunnalla kaikki tiesivät miljoonavoitosta nopeasti. Miehen mukaan ihmisten suhtautuminen voittoon oli hänelle suurelta osin pettymys.

Lottovoittaja kertoi haastattelussa muuttuneensa voiton myötä hiljaisemmaksi ja menettäneensä luottamuksensa ihmisiin. Rahan ruinaajia riitti.

– Vanhoista ystävistä on jäljellä enää kourallinen.

Miehen tuolloin kertoman mukaan tyypillinen rahanpyytäjä tarjoaa baarissa.

– Se ystävällisyys menee ihan yli niin ettei mitään määrää ja sitten tulee sitä käänteispsykologista vinkumista, jos en anna, haukutaan ja sanotaan, että on kiehahtanut kulmakarvoihin, mies kuvaili.

Mies kertoikin muuttaneensa asumaan Espanjaan, jossa häntä ei tunneta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?