Vuosia vankilassa istunut hiv-mies harrasti taas suojaamatonta seksiä – kahden vuoden tuomio - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vuosia vankilassa istunut hiv-mies harrasti taas suojaamatonta seksiä – kahden vuoden tuomio

Vuonna 2009 pitkän vankeusrangaistuksen hi-viruksen levittämisestä saanut mies on syyllistynyt jälleen samaan tekoon. Hän on myös vaihtanut nimensä.

Rovaniemen hiv-mies käräjäoikeudessa 2008.

25.1.2020 10:57

Vuonna 2009 peräti 12 vuoden vankeuteen Rovaniemen hovioikeudessa tuomittu hi-viruksen levittäjä on ollut jälleen oikeudessa vastaamassa holtittomasta ja piittaamattomasta käytöksestään.

Tällä kerralla seksikumppani ei ollut saanut tartuntaa suojaamattoman seksin seurauksena, joten vuonna 1983 syntynyt Jari Matti Heikkilä (aiemmalta nimeltään Aki Matti Hakkarainen) tuomittiin kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen törkeän pahoinpitelyn yrityksestä.

Hi-virusta kantava mies oli harrastanut suojaamatonta seksiä uhrinsa kanssa joulukuussa 2016. Naisen onneksi tauti ei tällä kertaa tarttunut. Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen maaliskuussa 2019. Korvauksia hänet tuomittiin maksamaan uhrilleen 2000 euroa. Vaasan hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomion voimassa Heikkilän valituksesta huolimatta.

Vuonna 2009 tuolloin 25-vuotias Heikkilä tuomittiin Rovaniemen hovioikeudessa hi-viruksen tartuttamisesta viiteen naiseen. Yksi tartunnan saaneista oli hänen silloinen vaimonsa. Lisäksi vaaravyöhykkeessä oli 14 seksikumppania, jotka eivät onnekseen tartuntaa saaneet.

Teot tapahtuivat Rovaniemen ja Jyväskylän seudulla vuosien 1999–2007 välillä. Kahden naisen kanssa Heikkilä oli harrastanut seksiä vastoin näiden tahtoa.

Tapaus sai runsaasti julkisuutta, kun poliisi julkisti Heikkilän kuvan löytääkseen hänen uhrejaan. Heikkilä tuli julkisuudessa tunnetuksi ”Rovaniemen hiv-miehenä”.

Jo vuonna 2005 hänet tuomittiin viruksen levittämisyrityksestä vuoden ja 9 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Vuoden 2009 tuomio velvoitti mies maksamaan uhreilleen yhteensä 330 000 euron korvaukset.

Rikosvyyhti alkoi purkautua kesällä 2007, kun yksi hivin saaneista naisista sai tietää sairaudestaan ja pystyi päiväkirjamerkinnöistään selvittämään poliisille viruksen tartuttajan.

Mies sai hiv-tartunnan vuonna 1999 lomaillessaan 16-vuotiaana Thaimaassa. Vuonna 2009 mies selitti oikeudessa, että hän ei aluksi ymmärtänyt kuinka vaarallisesta sairaudesta oli kyse, vaan tartuntariskit selkiytyivät hänelle vasta vuonna 2005, kun asiantuntija kertoi niistä käräjäoikeudessa.

Vuoden 2009 oikeudenkäynnissä syyttäjä kertoi näkemyksekseen, että mies yritti tahallaan tartuttaa virusta mahdollisimman moneen. Siitä kieli muun muassa se, että mies oli jatkanut toimintaansa vielä edellisen tuomionsa jälkeenkin.

Uhrit olivat kotoisin eri puolilta Suomea ja heidän ikähaitarinsa oli yli 30 vuotta. Lähes kaikissa tapauksissa mies oli harrastanut naisten kanssa suojaamatonta seksiä vain kerran tai pari. Oikeudessa ilmeni, että nuorin Hakkaraisen uhreista oli tekoaikana vain 14-vuotias, mutta hän säästyi tartunnalta. Hakkarainen itse oli tuolloin 17-vuotias.

Korjaus 25.1.2020 klo 12.53: Toisin kuin jutussa kerrottiin, hiv ei ole autoimmuunisairaus

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?