EU muutti karjalanpiirakan määritelmää - Kotimaa - Ilta-Sanomat

EU muutti karjalanpiirakan määritelmää

Leipomoteollisuus tuskaili vuosia liian tiukan määritelmän takia.

24.1.2020 22:39

EU-komissio on höllentänyt karjalanpiirakan niin sanottua virallista EU-määritelmää. Muutos tehtiin suomalaisten omasta toiveesta. Karjalanpiirakkaan saa käyttää nyt myös laktoositonta maitoa tai maitojauhetta.

Pohjois-Karjalan maa- ja kotitalousnaiset haki 2003 karjalanpiirakalle EU:n nimisuojaa. Se tulikin. Karjalanpiirakka määriteltiin EU:ssa suomalaisten toiveen mukaiseksi aidoksi perinteiseksi tuotteeksi.

Nimisuojan hakemisen yhteydessä aidoksi luettavan karjalanpiirakan reseptistä jäi pois täytteenä olevan riispuuron valmistuksessa käytettävä maitojauhe sekä laktoositon maito. Se oli virhe.

– Siinä oli ehkä hieman kokemattomuutta sekä hakijoilla että viranomaisilla, Ruokaviraston ylitarkastaja Mika Varjonen muotoilee.

Suomeksi sanottuna EU:lle tuli lähetettyä turhan puhdasoppinen resepti nimisuojan pohjaksi. Laktoosittomien karjalanpiirakoiden tekeminen tuli mahdottomaksi. Maitojauheesta tai laktoosittomasta maidosta valmistettuja karjalanpiirakoita ei saanut myydä karjalanpiirakoina, vaan erilaisilla kiertonimillä. Nimisuojan tarkoitus on suojella paikallisia elintarvikkeita, mutta suomalaisten karjalanpiirakalle hakema nimisuoja oli johtaa elintarvikkeen teollisen valmistuksen vaarantumiseen. Tilanne työllisti myös Elintarvikevirastoa.

– Jouduimme viranomaisena puuttumaan tähän ja kehottamaan leipomoita muuttamaan reseptiä tai vaihtamaan nimeä.

Suomalaisten hyvässä uskossa EU:lta hakema suoja karjalanpiirakan reseptille oli muuttunut karjalanpiirakan suosion ja tulevaisuuden esteeksi. Lopulta suomalaisten oli haettava EU:lta muutosta alkuperäiseen karjalanpiirakan EU-määritelmään.

– Muutoshakemus lähti viime vuoden puolella ja nyt se tuli, Varjonen sanoo.

Uutinen on iloinen asia leipomoteollisuudelle, joka voi nyt myydä karjalapiirakka-nimellä myös laktoosittomalla riisipuurolla täytettyjä piirakoita. Ja maitojauhettakin saa käyttää.

Karjalanpiirakan määritelmän muutoksesta kertoi ensimmäisenä Yle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?