Matti Ahde halusi omiin hautajaisiinsa lohisoppaa ja sopi jopa esiintyjät valmiiksi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Matti Ahde halusi omiin hautajaisiinsa lohisoppaa ja sopi jopa esiintyjät valmiiksi

Ministeri Matti Ahde suunnitteli tänään pidettävät hautajaisensa itse valmiiksi ennen kuolemaansa. Lapset valitsivat arkun, jossa on tervaköysi.

Joulun alla kuollut ministeri Matti Ahde suunnitteli omat hautajaisensa - yksityiskohtia myöten.

25.1.2020 6:02 | Päivitetty 25.1.2020 9:37

Ministeri Matti Ahde muistetaan kurinalaisena ja kunnianhimoisena persoonana – mikä näkyy läheisten mukaan myös hänen tänään lauantaina pidettävissä hautajaisissaan.

Joulun alla haimasyövän uuvuttamana kuollut Ahde suunnitteli omat hautajaisensa itse. Hän aloitti suunnittelemisen jo kesällä.

– Matti halusi vastata hautajaisjärjestelyissään lähestulkoon kaikesta mahdollisesta itse. Hän oli tosi tarkka siitä, millaista ohjelmaa siunaus- ja muistotilaisuudessa järjestetään, kertoo Ahteen pitkäaikainen ystävä ja yhteistyökumppani Tapani Yli-Saunamäki, 71.

 Kirkossa Matti Salminen laulaa laulun Sä missä kuljet, joka oli Hilkka ja Matti Ahteen häälaulu.

Yli-Saunamäki on Matti ja Hilkka Ahteen tyttären kummisetä. Matti Ahde puolestaan oli Hilkka-vaimonsa kanssa Yli-Saunamäen Anna-tyttären kummi.

– Matti oli kovissa liemissä keitetty selviytyjä, joka kesti paineita erinomaisesti. Varman kuoleman odottaminen oli hänelle taatusti äärimmäisen tuskallista – niin henkisesti kuin fyysisesti. Mutta ei voi kuin ihmetellä, että myös siinä vaikeassa tilanteessa hän halusi päättää kuolemansa jälkeisistä asioista, kuten hautajaisjärjestelyistä, ja vieläpä aika yksityiskohtaisestikin, Yli-Saunamäki pohtii.

Matti Ahteen siunaustilaisuus järjestetään tänään lauantaina klo 12 Kallion kirkossa Helsingissä. Siunaamisen suorittaa Ahteiden perheystävä, Oulun emerituspiispa Samuel Salmi.

Kirkosta Matti Ahde saatetaan viimeiselle matkalleen Helsingin Työväentalon, Valtioneuvoston linnan, Eduskuntatalon ja Suomen kansallisoopperan kautta. Yksityinen muistotilaisuus järjestetään klo 14 alkaen Oopperatalon Alminsalissa.

Jopa päivän aikataulu on Ahteen itsensä suunnittelema.

– Matti halusi, että jokainen toisi hautajaisiin yhden punaisen ruusun. Seppeleitä tai vastaavia hän ei halunnut jätettävän – ymmärrykseni mukaan siksi, että jos jokainen alkaisi lukea kirkossa kukkavihkojen tai seppeleiden tekstejä, siunaustilaisuus saattaisi helposti venyä useamman tunnin pituiseksi, Yli-Saunamäki kertoo.

Punaiset ruusut tulevat nimenomaan omaisilta ja kummeilta.

– Matin toiveissa oli tietynlainen aikataulu siunaustilaisuuden etenemiselle, sellainen säntillinen, mikä oli Matille aina muutenkin ominaista.

 Hän halusi lohisoppaa, ja ilmeisesti nimenomaan kirkasta lohisoppaa.

Punaisessa ruusussa on symboliikkaa.

– Ruusu on aatteen symboli ja yhdessä punaisessa ruusussa on myös oikeaa vaatimattomuutta, europarlamentaarikko Eero Heinäluoma kertoo.

Heinäluoma juontaa Ahteen muistotilaisuuden.

Ahde myös valitsi itse sekä siunaus- että muistotilaisuuden musiikkiohjelman.

Ministeri Matti Ahteen siunaustilaisuus järjestetään tänään Kallion kirkossa Helsingissä.

Siunaustilaisuuden musiikista vastaavat Erkki Korhonen (urut), Helena Juntunen (sopraano), Matti Salminen (basso), Johanna Forss-Lähdesmäki (laulu) ja Mikko Salmi (laulu ja kitara). Matti Ahde pyysi itse heitä esiintymään.

– Kirkossa Matti Salminen laulaa laulun Sä missä kuljet, joka oli Hilkka ja Matti Ahteen häälaulu, kun he menivät naimisiin, Eero Heinäluoma kertoo.

– Arkun ovat valinneet Matin lapset. Arkussa on tervaköysi, joka muistuttaa oululaisesta tervaperinteestä.

Siunaustilaisuudessa Ahteen urheilutausta näkyy siten, että Työväenurheiluliitosta on airuet, jotka opastavat ihmisiä paikalle.

Muistotilaisuudessa esiintyvät Salmisen, Juntusen ja Korhosen lisäksi Yoshiko Arai (viulu), Seppo Kimanen (sello) ja Merja Larivaara (laulu).

– Matti päätti käsittääkseni myös siitä, mitä muistotilaisuudessa tarjoillaan ruokana. Hän halusi lohisoppaa, ja ilmeisesti nimenomaan kirkasta lohisoppaa, Yli-Saunamäki kertoo.

Pohjalainen lohikeitto on oululaisten ruokaperinne.

Ahde haudataan Hietaniemen hautausmaalle.

Matti Ahde

Matti Ahde toimi pitkään Sosiaalidemokraattisen puolueen kansanedustaja ja ministerinä sekä muutaman vuoden myös eduskunnan puhemiehenä. Ahde työskenteli pitkään Veikkauksen toimitusjohtajana. Kuollessaan hän oli 73-vuotias.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?