Ivalossa kaksi korona­virus­epäilyä – isän ja pojan epäillään kantavan virusta, myös äiti karanteenissa

Kahden kiinalaisen turistin epäillään kantavan uutta koronavirusta.

Kaksi ihmistä on hakeutunut Ivalon terveyskeskukseen influenssaoireiden vuoksi.

24.1.2020 8:39 | Päivitetty 24.1.2020 13:27

Kaksi Wuhanista Norjan kautta Suomeen saapunutta kiinalaista on hakeutunut viime yönä Ivalon terveyskeskukseen influenssaoireiden vuoksi. Heidän epäillään kantavan koronavirusta.

– Kaksi kiinalaista on hakeutunut hoitoon. Vielä ei voi puhua siitä, että kyseessä olisi koronavirus, sillä monet muutkin syyt voivat aiheuttaa samantapaisia oireita, Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas kertoo Ilta-Sanomille.

– Heillä oli väsymystä ja flunssan tapaisia ohjeita. Toimimme tapauksessa toissa päivänä julkaistujen Lapin sairaanhoitopiirin ohjeiden mukaan. Ne noudattavat WHO:n ja THL:n linjausta.

Hoitoon hakeutuneet kiinalaiset ovat isä ja poika, kertoo STT:lle johtava lääkäri Outi Liisanantti Inarin kunnan terveyskeskuksesta. Perheen äiti on erinomaisessa kunnossa, mutta hänkin on terveyskeskuksessa karanteenissa.

– Hän on nyt täällä meillä ihan sen takia, ettei nyt ole sitten mahdollinen tartuttaja, Liisanantti toteaa STT:lle.

Broas sanoo, että potilaista otettiin näytteet perjantaiaamuna.

– Ne on lähetetty Helsinkiin analysoitavaksi.

THL:n professori ja tartuntatautien asiantuntija Mika Salminen kertoo, että tuloksia voidaan saada jo perjantain aikana.

– Tämä on uusi tauti, jossa käytetään uusia testejä, jotka ovat vasta alkuviikosta julkaistu. Maailman terveysjärjestö vaatii, että näytteet tuplavarmistetaan, eli testataan useammalla testillä. Se voi johtaa siihen, että siinä menee vähän normaalia kauemmin. Hyvällä tuurilla tänään, mutta saattaa mennä vähän pidempäänkin, toteaa Salminen.

Broasin mukaan potilaat ovat omassa huoneessaan eli ohjeiden mukaisessa eristyksessä. Hän kertoo, että hoitohenkilökunta käyttää suojaimia ja tartuntariski on olematon.

Infektioylilääkärillä ei ole vielä tietoa kaksikon tarkemmasta reitistä Suomeen.

– Se kuuluu normaaliin selvitystyöhön, joka on vielä kesken.

Ivalon koronavirusepäilystä uutisoi ensin Yle, jonka mukaan kiinalaiset olivat kiertäneet Lappia muutaman päivän ajan.

Tähän mennessä suurin osa tartunnoista on todettu Wuhanissa, minkä lisäksi Wuhaniin liittyviä tapauksia on todettu Kiinan muissa osissa kuten Pekingissä ja Guangdongissa. Pääosin yksittäisiä matkailuun liittyviä tapauksia on todettu myös muissa maissa.

Virus on tähän mennessä aiheuttanut 25 ihmisen kuoleman Kiinassa. Tartunnan saaneita oli perjantaina Kiinan hallituksen mukaan yli 800.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Jussi Sane totesi torstaina Ilta-Sanomille, että tavallisen suomalaisen ei kannata huolestua liikaa koronaviruksesta. Matkailijoiden riski sairastua Kiinassa ja Aasiassa on pieni.

Sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, yskä ja hengenahdistus. Pääosin oireet ovat olleet lieviä ja suurin osa sairastuneista on toipunut hyvin. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan tapauksista suurin osa on ollut keski-ikäisillä tai iäkkäillä ihmisillä. Monella vakavampia oireita saaneella on lisäksi ollut jokin perussairaus.

Miten tulee toimia, jos epäilet sairastuneesi tautiin?

Jos sairastut korkeaan kuumeeseen, johon liittyy yskää tai hengenahdistusta 14 vuorokauden kuluessa epidemia-alueelta poistumisen jälkeen tai olet ollut läheisessä kontaktissa Wuhanin koronavirukseen sairastuneeseen henkilöön, ota puhelimitse yhteyttä oman alueesi sairaalan tai terveyskeskuksen päivystykseen.

Hakeudu hoitoon sieltä annettujen ohjeiden mukaan.

Lähde: THL

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?