Hurja video: Vartija heitti olutta anastaneen miehen maahan – uhri menetti tajuntansa

Vartija käytti liiallista väkivaltaa helsinkiläisessä ruokakaupassa, ja joutui siitä tuomiolle. Pahoinpitely tallentui videolle, jonka näet tästä jutusta.

23.1.2020 19:35 | Päivitetty 23.1.2020 19:47

Vartija havaitsi, kuinka kaupassa asioinut mies vei 24 tölkin olutpakkauksen ja lähti maksamatta niistä. Vartijalle oli aiemmin iskostettu päähän, että kaikki anastajat pitäisi ottaa kiinni ja heistä pitäisi ilmoittaa poliisille.

Näin vartija päätti toimia tälläkin kertaa, syyskuisena päivänä vuonna 2018. Tapahtumat tallentuivat videolle, joka oli keskeisenä näyttönä oikeudessa. Näet kyseisen videon tästä artikkelista.

Vartija meni miehen perään. Kaljat jäivät ulko-oven juurelle. Kaupan edustalla vartija painoi miehen ovea vasten. Vartijan mukaan mies olisi ollut aggressiivinen.

Mies ei suostunut tulemaan sisälle, jolloin vartija otti miehestä kanto-otteen ja kantoi hänet sisälle. Kaupan työntekijä avasi tuulikaapin oven, jonka jälkeen vartija heitti miehen tahallisesti maahan, oikeus totesi. Vartija väitti, että hän horjahti, jonka seurauksena mies olisi pudonnut vahingossa. Tätä oikeus ei uskonut.

Maahan heitetty mies menetti tajuntansa noin 30 sekunniksi. Vartija raahasi miehen syrjään ovien edestä, ja hän tuli tajuihinsa. Mies poti pääkipua kuitenkin viikon ajan ja häntä aristi ohimosta sekä lapaluusta.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan vartija syyllistyi pahoinpitelyyn, josta hänet tuomittiin 60 päiväsakkoon. Se teki vartijan tuloilla 420 euroa. 33-vuotias miesvartija joutuu maksamaan uhrille 1 000 euron kipu- ja särkykorvaukset.

– Vastaaja on sinänsä ollut suorittamassa työtehtäviensä mukaista kiinniottoa, mutta hänen metodinsa ovat olleet liialliset. Asianomistajalle olisi voinut käydä tilanteessa huomattavasti pahemminkin, Helsingin käräjäoikeus totesi.

Vartijaa koskeva tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä oikeus antoi tuomionsa maanantaina. Vartija työskenteli tapahtumahetkellä Securitaksella. IS ei tavoittanut yhtiön toimitusjohtajaa Jarmo Mikkosta kommentoimaan torstaina, työskenteleekö vartija yhä yhtiössä.

Kaljoja vienyt 31-vuotias mies syyllistyi näpistykseen. Hän syyllistyi myös viime vuoden helmikuussa virkamiehen vastustamiseen, kun hän uhkasi tappaa poliisin ja vartijoita putkatilassa, jonne hänet oli viety häiriökäyttäytymisen takia. Mies sai 45 päiväsakkoa, joka teki hänen tuloillaan 270 euroa.

Häntä koskeva tuomio on lainvoimainen, sillä Helsingin käräjäoikeus antoi ratkaisunsa viime vuoden elokuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?