Espoosta löytyy Suomen hiljaisin paikka – vastaavat maailmalla voivat ajaa ihmiset hulluiksi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Espoosta löytyy Suomen hiljaisin paikka – vastaavat maailmalla voivat ajaa ihmiset hulluiksi

Aalto-yliopiston akustiikan laboratoriossa voi kuunnella jopa etanan maiskutusta.

23.1.2020 10:42

Suomen hiljaisin paikka on Aalto-yliopiston akustiikan laboratorio, joka otettiin käyttöön joulukuussa. Taustamelu kaiuttomissa huoneissa on -2 desibeliä, joka alittaa ihmisen kuulokyvyn. Laboratoriossa voi äänittää erittäin hiljaisia ääniä kuten etanan maiskutusta.

Kaiuttoman huoneen lattiaverkko joustaa jalkojen alla.­

– Aaltoliikettähän kaikki on, toteaa äänenkäsittelyn professori Vesa Välimäki.

Insinöörin ja pianonsoiton opettajan lapsesta tuli äänenkäsittelyn professori. Vesa välimäki poseeraa keskellä monikanavahuonetta.­

Laboratorio muodostuu kolmesta kaiuttomasta huoneesta, yhdestä kuunteluhuoneesta sekä kolmesta äänieristetystä kuuntelukopista.

Tutkimusten kohteita ovat esimerkiksi ihmisen kuulo, erilaisten soittimien äänet sekä kaiutinteknologia. Ääntä voidaan nauhoittamisen jälkeen vahvistaa. Näin ihmiselläkin on mahdollisuus kuulla kaikista hiljaisimpia ääniä. Laboratorion käyttäjät ovat kuulleet banaanikärpästen siipien surinaa sekä etanan suusta kuuluvaa maiskutusta, kun se on mutustellut ateriaansa.

Akustiikan laboratorion remontti kesti melkein kaksi vuotta.

Kaiuttomien huoneiden nurkkiin asennettiin vaimentimet remontin yhteydessä.­

Maailmalla on uutisoitu vastaavan kaltaisten hiljaisten tilojen ajavan ihmiset hulluuden partaalle. Esimerkiksi Minnesotan Orfield laboratorion hiljaisessa huoneessa kukaan ei ole kyennyt viettämään aikaa yli 45 minuuttia. Kyseisessä huoneessa taustakohinaa on vielä vähemmän kuin Suomessa eli -9.4 desibeliä. Vesa Välimäen mukaan Suomessa kukaan ei ole vielä tullut hulluksi hiljaisen huoneen vaikutuksesta.

Maailmalla hiljaisissa huoneissa oleskelu on ajanut ihmiset hulluuden partaalle.­

Laboratoriorakennuksen jokainen huone nostettiin junanosturilla ilmaan, jotta elementtien nurkkiin saatiin asennettua vaimentimet. Tällä tavalla eristelevyt saatiin vaihdettua teräsjousiin. Kaiuttomat huoneet rakennettiin erilleen muusta rakennuksesta, jotta liikenteen melu ja tärinä eivät kulkeutuisi rakenteita pitkin häiritsemään tutkimuksia. Suurin akustinen huone painaa 500 tonnia.

Sisäseinien välissä on ihmesienen kaltaista materiaalia, joka on tullut ihmisille tutuksi siivousvälineistä.­

Akustiikan laboratorio palvelee sekä akateemista tutkimusta että eri alojen yrityksiä maksua vastaan.

Vesa Välimäki toimii mittatikkuna Aalto-yliopiston akustiikan laboratoriossa seitsemän kertaisesti suurennetun korvan vieressä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?