Huumevyyhdissä syytetty johtaja on Vallilan Ratapiha Oy:n takana - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Huumevyyhdissä syytetty johtaja on Vallilan Ratapiha Oy:n takana

Yhtiö omistaa kolmen miljoonan euron kiinteistön Helsingin Vallilan konepaja-alueelta.

Vallilan Ratapiha Oy ja Bruce Oreck kilpailivat konepaja-alueen rakennusten ostamisesta.

22.1.2020 12:15 | Päivitetty 22.1.2020 17:16

IS kertoi keskiviikkona, että Helsingin käräjäoikeudessa kohta alkavan jättimäisen huumevyyhdin tuorein syytetty on kansainvälistä tietopalvelukonsernia johtanut mies.

Hän oli tammikuun alkupuolella vangittuna epäiltynä törkeästä huumausainerikoksesta ja törkeästä rahanpesusta. Hän pääsi vapaaksi noin viikon kiinni oltuaan.

Syytteen saanut johtaja on LM Tietopalvelut Oy:n omistaja ja sitä johtanut Janne Järvinen, 43. Toimitusjohtajan paikalta hän erosi kaupparekisterin mukaan tammikuun alussa. Järvisen asianajajan Ville Luodon mukaan toimitusjohtajan sijainen on vastannut yrityksen johtamisesta vuodesta 2017.

Julkisuudessa Järvinen tunnetaan toisen yhtiönsä Vallilan Ratapiha Oy:n kautta. Kiinteistösijoitusyhtiö osti VR-Yhtymältä joulukuussa 2017 kolme rakennusta sisältävän kiinteistön Helsingin Vallilan konepaja-alueelta.

Kauppahinta oli hieman alle kolme miljoonaa euroa. Rakennukset ovat nimiltään Voimala, Paja ja Lasipalatsi.

Otsikoihin Vallilan Ratapiha Oy nousi keväällä 2018, kun se ilmaantui yllättäen neuvottelemaan alueen suurimman rakennuksen Kokoonpanohallin omistuksesta.

Kokoonpanohallin ostamista suunnitellut Yhdysvaltain entinen Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck suuttui tuolloin VR:lle. Hän väitti VR:n pettäneen hänet, kun se ilmoitti Vallilan Ratapihan kilpailevasta tarjouksesta.

Takavasemmalta haastajaksi ilmaantunutta tuntematonta yhtiötä kuvailtiin tuolloin julkisuudessa salaperäiseksi. Lopulta VR kuitenkin päätyi myymään Kokoonpanohallin ja eräitä muita rakennuksia Oreckille.

Järvinen kertoi Vallilan Ratapihan suunnitelmista Ylelle toukokuussa 2018.

– Idea on, että kolmen rakennuksen ympärille muodostuu keskittymä, jossa on erilaista kulttuuri- tai tapahtumaelämää, ravintoloita ja gallerioita, Järvinen sanoi Ylelle.

Nettisivuillaan yhtiö visioi omistamiinsa kolmeen rakennukseen kauppahallia, ravintolatoimintaa, talvipuutarhan, panimon ja työskentelytiloja. Kumppanina hankkeessa Järvisellä on ollut suomalainen monialayrittäjä.

– Olemme liikkeellä niin sanotusti suomalaisella pääomalla, Järvinen sanoi Ylen haastattelussa.

Tutkintavankeudesta vapautumisensa jälkeen Järvinen on eronnut myös Vallilan Ratapiha Oy:n toimitusjohtajan paikalta. Ero kirjattiin kaupparekisteriin viime maanantaina 20. tammikuuta.

Järvisen omistama LM Tietopalvelut on emoyhtiö yli 130 miljoonan euron liikevaihdon viime tilikaudella tehneessä konsernissa. Konsernilla on toimipisteitä tai tytäryhtiöitä useissa Euroopan maissa, Etelä-Afrikassa ja Yhdysvalloissa.

Vangittaessa Järvistä epäiltiin törkeästä huumausainerikoksesta ja törkeästä rahanpesusta, joiden tekoaika oli 1.1.2018–4.1.2020. IS tavoitti Järvisen puhelimitse keskiviikkona.

– Teillä on väärä henkilö, en ole (yhtiön) toimitusjohtaja, mies sanoi ja sulki puhelimen.

Järvisen ero toimitusjohtajan tehtävästä kirjattiin kaupparekisteriin 15. tammikuuta, joten kerrottu tieto pitää paikkansa. IS kysyi viestillä kommenttia huumesyytteeseen, mutta siihen Järvinen ei ole vastannut.

– Päämieheni Janne Järvinen kiistää häntä vastaan nostetut syytteet. Syyte kohdistuu Janne Järviseen yksityishenkilönä. Janne Järvisen omistamia yrityksiä tai niiden työntekijöitä ei epäillä eikä syytetä mistään, Järvisen asianajaja Luoto kertoi.

Järvisen syyte liittyy suureen huume-, doping- ja rahanpesuvyyhtiin, jonka päätekijöiksi epäillään fitnessmalli Sofia Belórfin liikemies-avopuolisoa Niko Ranta-ahoa ja entistä jengijohtajaa Janne ”Nacci” Tranbergiä.

Juttua täsmennetty 22.1.2020 klo 17.16: Tarkennettu Järvisen toimitusjohtajan paikalta eron ajankohtaa ja lisätty Järvisen asianajajan kommentit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?