Niko Ranta-ahon ja Janne Tranbergin huumevyyhti paisuu yhä – nyt syytteen sai kansainvälisen tietopalvelukonsernin johtaja - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Niko Ranta-ahon ja Janne Tranbergin huumevyyhti paisuu yhä – nyt syytteen sai kansainvälisen tietopalvelukonsernin johtaja

Yli 130 miljoonan euron liikevaihtoa tekevän konsernin toimitusjohtaja erosi heti vapauduttuaan tutkintavankeudesta.

22.1.2020 10:13

Koodinimellä ”Katiska” tunnettu jättimäinen huumevyyhti paisuu yhä. Tuorein syytteen saanut on yli 130 miljoonan euron liikevaihtoa tekevän kansainvälisen tietopalvelukonsernin omistaja, 43-vuotias mies.

Hän oli tammikuun alkupuolella vajaa viikon vangittuna. Häntä epäillään törkeästä huumausainerikoksesta ja törkeästä rahanpesusta.

Epäilty 43-vuotias on toiminut myös konserninsa emoyhtiön toimitusjohtajana. IS tavoitti miehen puhelimitse keskiviikkoaamuna.

– Teillä on väärä henkilö, en ole (yhtiön) toimitusjohtaja, mies sanoi ja sulki puhelimen.

Ilmoitus piti paikkansa. Kaupparekisteristä ilmenee, että hän on eronnut emoyhtiön toimitusjohtajan tehtävästä viime viikolla eli heti vapauduttuaan tutkintavankeudesta.

IS kysyi mieheltä viestillä kommenttia huumesyytteeseen, mutta viestiin ei ole tullut vastausta.

Huumesyytteen saaneen johtajan tietopalveluyritys laajentui voimakkaasti 2010-luvulla. Konsernin liikevaihto tilikaudella 2018–2019 oli yli 130 miljoonaa euroa, josta emoyhtiön osuus oli yli 100 miljoonaa.

Yhtiöllä on toimipisteitä useissa Euroopan maissa ja Afrikassa sekä tytäryhtiö Pohjois-Amerikassa. Tilinpäätöksessään konserni kertoo työllistävänsä toista sataa alansa asiantuntijaa eri maissa.

Huume- ja rahanpesurikoksista epäilty johtaja on ollut mukana myös muussa yritystoiminnassa. Hän on ollut vastuuhenkilönä useissa eri yhtiöissä, muun muassa perintäalan yhtiön toimitusjohtajana.

Hän oli toimitusjohtajana myös kiinteistöalan kehitysyhtiössä, joka kaksi vuotta sitten osti noin kolmella miljoonalla eurolla kiinteistön ja rakennuksia Helsingin kantakaupungissa sijaitsevalta alueelta. Tästä tehtävästä hän erosi tällä viikolla.

Huumeista ja rahanpesusta epäillyn konsernijohtajan syyte liittyy suureen kokonaisuuteen, jossa pääepäiltyjä ovat fitnessmalli Sofia Belórfin avopuoliso Niko Ranta-aho ja entinen Cannonball-jengijohtaja Janne ”Nacci” Tranberg.

Vyyhtiin liittyen syytteen perusmuotoisesta huumausainerikoksesta on saanut myös Sunrise Avenue -yhtyeen laulaja Samu Haber. Hän myönsi Instagram-kirjoituksessa käyttäneensä huumeita jatkoilla Turussa kesällä 2019.

Syyttäjät tiedottivat jo viime viikolla, että 53 ihmistä on saanut syytteen jutussa. Juttukokonaisuus on Helsingin käräjäoikeuden kaikkien aikojen suurin huumejuttu.

Konsernijohtaja on kokonaisuuden 54. syytetty. Syyttäjät ovat lisäksi nostaneet uusia syytteitä neljää jo aiemmin syytteen saanutta henkilöä vastaan. Heistä kolme on miehiä ja yksi nainen.

Tähän osuuteen liittyy uutena rikosnimikkeenä syyte tapon yrityksestä. Syyttäjät eivät ole kertoneet, epäilläänkö tästä rikoksesta kaikkia neljää vaiko vain jotakuta heistä.

Katiska-kokonaisuuden oikeuskäsittely alkaa 30. tammikuuta ja jatkuu toukokuulle asti. Kaikki istunnot pidetään Helsingin oikeustalon maanalaisessa turvasalissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?