Dassault Rafale -hävittäjät laskeutuivat Suomeen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Dassault Rafale -hävittäjät laskeutuivat Suomeen

Julkaistu: 20.1. 13:20, Päivitetty 20.1. 15:27

Ilmavoimien Hornetien seuraajaehdokkaiden testaaminen on täydessä vauhdissa.

Tänään Suomen kamaralle laskeutui kaksi Dassault Rafale -hävittäjää.

  • Suora lähetys on päättynyt.

ISTV näytti koneiden saapumisen suorassa lähetyksessä klo 14 alkaen. Toimittaja Pirkkalassa ISTV:n sisältöpäällikkö Antti Virolainen. Hävittäjiä on vastassa myös joukko innokkaita hävittäjäbongareita, vaikka Rafale nähtiin Suomen taivaalla Turun lentonäytöksessä viime kesänä.

Hävittäjät ovat lähteneet matkaan puolen päivän tienoilla tukikohdastaan Ranskasta. Ne eivät ole lentäneet maksamillaan eli yli 2 000 kilometrin tuntivauhdilla, vaan hyödyntävät liikennelentokoneiden nopeutta.

Ehdokkaat testataan vuorollaan

Ilmavoimien järjestämän HX Challenge -testauksen keskuspaikka on Satakunnan lennoston Pirkkalan tukikohta. Lentotoimintaa on ympäri Suomea, jolloin selvitetään miten sen selviää monipuolisista tehtävistä Suomen haastavissa talviolosuhteissa ja suomalaisten määrittämin mittarein.

Kyse on Suomen historian suurimmasta ja kalleimmasta asekaupasta: nyky-Hornetien korvaamisesta 64 uudella hävittäjälentäjä. Hankinnan yläraja on nostettu 10 miljardiin euroon.

Sillä hinnalla on saatava maailman parasta laatua. Nyt on määrä katsoa kuinka hyvin myyjien lupaukset pitävät paikkansa.

Eurofighter Typhoon EF 2000 testattiin ensin. Nyt on vuorossa ranskalainen Dassault Rafale ja sen jälkeen ruotsalainen Saab Gripen ja lopuksi yhdysvaltalaiset Lockheed Martin F-35 ja Boeing F/A-18 Super Hornet.

Tämä arviointikierros on ohi helmikuun loppupuolella jatkuakseen pian seuraavalla. Ranking-lista valmistuu loppuvuodesta, ja hankintapäätöksen Suomen seuraavasta hävittäjätyypistä tekee valtioneuvosto ensi vuonna.