Naapurinsa murhasta syytetty mies todettiin syyntakeettomaksi – vastasi syytteisiin videon välityksellä Niuvanniemen sairaalasta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Naapurinsa murhasta syytetty mies todettiin syyntakeettomaksi – vastasi syytteisiin videon välityksellä Niuvanniemen sairaalasta

Miestä syytettiin naapurinsa tammikuussa 2019 tapahtuneesta murhasta.

Syytetty ei itse saapunut käräjäoikeuteen. Miestä kuultiin videoyhteyden välityksellä Niuvanniemen sairaalasta.­

20.1. 11:00

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus viimeisteli tänään maanantaiaamuna tammikuussa 2019 Kirkkonummella tapahtuneen naapurisurman käsittelyn.

Käsittely jäi lyhyeksi, sillä se oli jatkoa jo elokuussa 2019 aloitetulle oikeuskäsittelylle. Tuolloin syytetty, vuonna 1978 syntynyt mies määrättiin mielentilatutkimukseen.

Viime vuonna antamassaan välituomiossa käräjäoikeus totesi, että mies toimi teonkuvauksessa ilmenneellä tavalla ja aiheutti naapurinsa, 49-vuotiaan liikuntarajoitteisen naisen kuoleman.

Miestä syytettiin murhasta.

– Päämieheni on kiistänyt syytteen, mutta jos jotain luetaan hänen syykseen, sen tulee olla enintään tappo. Murhan tunnusmerkistön täyttymisestä ei ole näyttöä, syytetyn puolustus kertoi.

Syytetty ei itse saapunut käräjäoikeuteen, sillä hänet todettiin mielentilatutkimuksessa syyntakeettomaksi. Miestä kuultiin videoyhteyden välityksellä Niuvanniemen sairaalasta.

Lyhyttukkainen ja partainen mies istui pöydän ääressä täysin eleettömästi ja seurasi oikeudenkäyntiä. Hänellä oli yllään musta paita ja sen päälle vedetty avonainen harmaa pusero.

Käräjäoikeuden salin ovet suljettiin siksi aikaa, kun oikeus käsitteli syytetyn terveydentilaan liittyviä asioita.

Oikeussalissa keskusteltiinkin lähinnä miehen maksettavaksi koituvista korvaussummista. Uhrin omaiset vaativat 10 000 euron korvausta kärsimyksestä ja hautauskuluista noin 1 200 euroa.

Syytetyn puolustus taas esitti sovintovaatimuksen. Puolustus perusteli korvaussumman pienentämistä muun muassa sillä, että uhrin tytär ei asunut äitinsä luona.

Puolustus taas vetosi siihen, että uhrin tytär oli vielä aikuisenakin asunut äitinsä luona ja ollut tähän yhteydessä lähes päivittäin. Puolustuksen mukaan suuremmat korvaukset olisivat perusteltuja siksi, että tyttären ja äidin suhde oli erityisen läheinen.

Loppulausunnossaan syyttäjä Heikki Kohijoki totesi, että rangaistusta teosta ei voida määrätä.

– Vastaaja on jätettävä syyntakeettomana rangaistukseen tuomitsematta, hän sanoi.

Käräjäoikeus antaa tuomionsa kansliatuomiona ensi perjantaina. Tuomiossa se ottaa kantaa siihen, oliko surmatyö tappo vai murha.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?