10-vuotias poika Tuusulasta teki laulun, joka jokaisen pitäisi kuulla – ihon alle menevästä biisistä tuli hitti koulussa

10-vuotias tuusulalaispoika laulaa koulukiusaamisesta ja toivoo, että se herättää kiusaajan miettimään tekemisiään.

20.1.2020 6:13

Kappale menee suoraan ihon alle. Ei vain siksi, että laulajan hento lapsen ääni koskettaa, vaan myös siksi, että sen sanat todella osuvat. Astetta kovempi jätkä kertoo kiusaamisesta kiusatun näkökulmasta, lapsen sanoin. Siitä, miltä kiusaaminen tuntuu nyt ja miten se voi jättää jäljet koko elämän ajaksi.

Ääni kuuluu 10-vuotiaalle tuusulalaispojalle, joka käyttää nimeä Nameless J. Vaikka kappaleen halutaan leviävän Suomen joka soppeen, on perheessä tehty päätös, että poika ei astu julkisuuteen nimellään.

– Somemaailma on niin raadollinen, että emme halua altistaa poikaamme sille, vanhemmat sanovat.

Ja onhan siinä sekin riski, että julkisuus toisi mukanaan kiusaamisen. Kuten kappalekin kertoo, kiusaamiselle voi altistaa mikä tahansa syy, vaikka vain faijan halpa auto.

Kappale syntyi yhteistyössä tekijäverkosto Mascotunesin kanssa. Koulukiusaaminen aiheena tuntui juuri tähän hetkeen sopivalta.

– Se on tärkeä aihe ja sitä tapahtuu niin paljon kouluissa. Ei ole kiva, että ketään kiusataan, Nameless J toteaa.

Vanhemmat kertovat, että herkkä poika on aina reagoinut voimakkaasti epäkohtiin. Muutama vuosi sitten hän toi kotiin leikkimään itseään huomattavasti nuoremman pojan. Kun vanhemmat tätä hieman ihmettelivät, poika kertoi, että kaveri oli jätetty leikkien ulkopuolelle ja se oli tuntunut pahalta.

– Ja menisin kyllä väliin, jos näkisin kiusausta. Paitsi jos kiusaajat olisivat paljon isompia. Silloin sanoisin kiusatulle, että älä välitä ja kertoisin asiasta aikuisille. Enkä halua, että ketään jätetään ulkopuolelle. Paitsi jos itse haluaa jäädä.

Poika kertoi tuottajalle, millaiset asiat koulumaailmassa voivat aiheuttaa kiusaamista. Niiden pohjalta tehtiin sanoitus, josta yhdessä pojan kanssa karsittiin pois kaikki liika aikuismaisuus. Kappaleessa halutiin välttää se, mitä lapsiartistien kohdalla usein tapahtuu: roiskitaan vain kappale valmiiksi, ja sanotaan, että laula tuo.

– Kappale oli tosi kiva laulaa ja räpätä. Se ei tuntunut yhtään nololta, vaan siitä tuli hyvä olo, poika hymyilee.

Nameless J toivoo, että mahdollisimman moni kuulisi laulun ja se herättäisi miettimään omaa käytöstä.

– Toivon, että kiusaajat ymmärtäisivät sen, että vaikka heistä itsestä kiusaaminen tuntuisi hauskalta vitsiltä, kiusatusta se ei koskaan tunnu siltä.

Perheessä kappaleen julkaisu ja sen saama vastaanotto jännitti.

– Senkin suhteen tämä on ollut varsin onnistunut projekti. Mitään negatiivista ei ole tullut eteen. Tässä asiassa lapset ja aikuiset ovat selvästi samalla puolella, isä pohtii.

Kappale soi nyt monessa koulussa. Pojan omassa koulussa sitä on kuunneltu ahkerasti.

– Kaverit tietävät, että minä sen laulan. Monet ovat sanoneet, että tosi hyvä biisi. Ja eräs koulukaveri sanoi, että se on ihan huikea. Se tuntui hyvältä.

Esiintymispyyntöjäkin on tullut, mutta ne unohdetaan kokonaan. Nameless J itse sanoo, että ei voisi kuvitella räppäävänsä yleisön edessä, vaikka ei ihan ummikko esiintyjänä olekaan.

– Soitan rumpuja, mutta laulaminen isolle yleisölle olisi aivan liian jännittävää, poika pudistelee päätään.

– Mutta isompana voisin ehkä esiintyä yksin. Ja lisää biisejä on tulossa, hän jatkaa.

Tulevat kappaleet julkaistaan Youtubessa Mascotunesin sekä Spotifyssa Nameless J -kanavalla.

Nyt Nameless J:n arki jatkuu nyt sellaisena kuin ennenkin. Koulun ohella hän käy rumputunneilla, karatessa ja parkourissa. Aina välillä pitää kuitenkin kurkata, paljonko latauksia kappale on Spotifyssa ja Youtubessa saanut. Pienessä ajassa niitä on kertynyt jo noin 14 000.

– Silloin, kun kappale julkaistiin, minua jännitti ja toivoin vain, että no hate. Nyt toivon eniten, että kappale herättäisi huomaamaan, jos itse kiusaa.

Astetta kovempi jätkä Spotifyssa: https://open.spotify.com/track/0FVjlHmJKpdgFeFtNlE7rr

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?