Vaasan ammatti­korkeakoulun vessasta löytyi piilotettu sala­kamera – päällä ollut laite kuvasi ala­kulmilta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vaasan ammatti­korkeakoulun vessasta löytyi piilotettu sala­kamera – päällä ollut laite kuvasi ala­kulmilta

Julkaistu: 19.1. 20:45

Salakuvaajan henkilöllisyys ei ole vielä tiedossa.

Vaasan ammattikorkeakoulun (Vamk) Palosaaren kampukselta löytyi lauantaina vessaan piilotettu videokamera. Kamera oli teipattu WC:n lavuaarin alle.

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Pohjalainen. Vaasan poliisista vahvistettiin Iltalehdelle, että tapauksesta on kirjattu rikosilmoitus.

Vamkin rehtori Jorma Tuominen kertoo IS:lle, että kameran löysi vessassa asioinut henkilö, joka kertoi havainnostaan ammattikorkeakoulun vahtimestarille.

Rehtori sai tietää tapauksesta vasta luettuaan siitä Pohjalaisesta. Selviteltyään asiaa hän sai tietää, että tapauksesta on tehty rikosilmoitus.

– Vahtimestarit ovat hoitaneet tilannetta ja asia on edennyt heti poliisille, Tuominen kertoo.

Pohjalaisen mukaan kamera oli vain noin 10 senttiä pitkä, se oli löydettäessä päällä ja siitä kulki johtoja.

Ei ole vielä tiedossa, tallensiko kamera kuvaa tai lähettikö se mahdollisesti suoraa videokuvaa. Löytöpaikka on kaikille sukupuolille tarkoitettu unisex-käymälä.

Rehtorin mukaan tilanteesta on tiedotettu siivoojia ja henkilöstöä. Tilat on myös käyty kertaalleen läpi lauantain aikana. Oppilaitoksen vessojen ja muiden tilojen tarkastaminen jatkuu maanantaina.

Ammattikorkeakoulussa opiskelee lauantaisin monimuoto-opiskelijoita, mutta sunnuntaisin tilat ovat suljettu.

– Tapahtuneesta lähetetään opiskelijoille tiedote maanantaina sekä järjestetään mahdollisesti keskustelutilaisuus. Meillä on myös kriisiryhmä, mikäli sen apua tarvitaan.

Tuominen arvelee, ettei kamera ole voinut olla vessassa kovin kauaa.

– Luulisi, että joku muukin olisi huomannut sen aiemmin, hän pohtii.

Mikäli salakuvaukseen syyllinen henkilö osoittautuisi opiskelijaksi, seuraisi teosta rehtorin mukaan vakavimmillaan erottaminen.

– Mutta en ota siihen tarkemmin kantaa, koska tällaista tapausta ei ole meillä ollut aiemmin. Tekijä voi myös olla joku ulkopuolinen.

– Katsotaan ensin, mitä laki sanoo asiasta.

Rehtori harmittelee tapahtunutta ”valitettavaksi”. Hän kehottaa myös oppilaitoksen opiskelijoita tarkkaavaisuuteen.

– Kamera voi olla missä vain. Tämä nykymaailma on mennyt sellaiseksi, että pitää olla koko ajan vähän valppaana. Jos jotain positiivista täytyy keksiä, niin löydetty kamera on parempi kuin löytämätön.

Yle kertoi vuosi sitten vastaavasta tapauksesta, jossa Saimaan ammattikorkeakoulun vessan kävijöitä oli videokuvattu salaa. Teosta oli tuolloin epäiltynä vuonna 1982 syntynyt mies.

IS puolestaan kertoi viime kesänä salakuvaamisesta rippileirillä. 14-vuotias poika oli halunnut pilailla kaveriensa kustannuksella laittamalla pienen kameran poikien WC-tiloihin.