Markon, 38, metallinetsin piippasi metsässä – 20 cm syvyydestä löytyi vanha luokkasormus Yhdysvalloista ja sitten valkeni todellinen mysteeri

Miksi 47 vuotta sitten miehen sormessa Yhdysvalloissa uutuuttaan kiiltänyt luokkasormus löytyi yli 6 000 kilometrin päästä Suomesta?

Tämä sormus löytyi maan syvyydestä kaarinalaisesta metsästä.

Pari vuotta metallinetsintää harrastanut turkulainen 38-vuotias levyseppähitsaaja Marko Saarinen koki upean hetken sunnuntaina. Perheellisenä miehenä ja kolmevuotiaan pojan isänä hän käy melko harvoin metallinetsinnässä.

– Sunnuntaina olin yksin Kaarinassa iltapäivällä tutussa marjametsämaastossa. Melko pian noin kello 13 tuli hyvä signaali etsimestä kuulokkeisiin. Se oli hieman pomppivainen mutta kirkas signaali. Päätin alkaa kaivaa ensin varovasti lapiolla ja sitten pienemmällä lapiolla noin 20 senttimetrin syvyyteen, hän kertoo.

Saarinen otti lopuksi käyttöön pintapointterin eli laitteen, jolla hän sai löydön paremmin esille.

– Oli uskomaton tunne, kun maasta paljastui hieno sormus. Yleensä löytöni ovat pullonkorkkeja tai muuta roskaa, Saarinen kertoo.

Sormus teki pitkän matkan Portlandista Kaarinaan.

Sormuksen matkalle Suomeen tuntui ensin löytyvän selitys

Saarinen tutki sormusta tarkemmin, ja siellä näkyivät nimikirjaimet.

– Pian paljastui myös yhdysvaltalaisen koulun nimi. Kotiin päästyäni otin yhteyttä Mainen osavaltioon Morse High Schoolin Facebook-sivuille. Keskustelussa paljastui, että sormus oli kuulunut vuonna 1973 High Schoolissa olleelle ja nyt jo edesmenneellä miehelle.

Hän jatkoi keskustelua Facebook-ryhmän pitäjän kanssa Messengerissä.

Ensin sormuksen päätymiseen Suomeen tuntuikin löytyvän looginen selitys.

– Yhdysvalloissa ihmeteltiin, miten sormus oli päätynyt Suomeen. Pian joku keskustelijoista muisti, että mies oli kyllä käynyt Venäjällä ja Suomessa, hän sanoo.

Marko Saarinen lähetti sormuksen omistajan leskelle.

Pian tilanne muuttui mystiseksi.

– Selvisi, että miehen silloinen tyttöystävä ja nykyinen vaimo muisti, että sormus olikin kadonnut hänen mieheltään Portlandissa vuonna 1974, Saarinen kertoo.

Sormuksen päätyminen Suomeen ja vielä kaarinalaiseen marjametsään on siis vielä tällä hetkellä täysi mysteeri. Kenen sormeen se on katoamisen jälkeen mahdollisesti päätynyt ja miten se päätyi Kaarinaan, Varsinais-Suomeen?

Hämmentävä yhteensattuma on se, että Mainen osavaltiossa Koillis-Yhdysvalloissa ja Atlantin valtameren lähellä sijaitseva Morse High School tunnetaan lempinimellä ”laivarakentajien High School”.

Sormuksen löytäjä levyseppähitsaaja Marko Saarinen on hänkin työskennellyt työurallaan laivojen kannalta tärkeässä työssä telakalla.

Miksi 47 vuotta sitten miehen sormessa Yhdysvalloissa uutuuttaan kiiltänyt luokkasormus löytyi yli 6 000 kilometrin päästä Suomesta?

– Päätin kuitenkin lähettää sormuksen miehen vaimolle. Postitin sen keskiviikkona, hän sanoo.

Monet keskustelijat ihmettelivät Saarisen jaloutta ja sitä, että hän palauttaa sormuksen Yhdysvaltoihin.

– Hän voi sitten sormuksen saatuaan muistella edesmennyttä miestään, Saarinen kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?