Sukeltaja saatu ylös Haverin kultakaivoksesta – nämä olivat hänen ensimmäiset sanansa kahdeksan tunnin sukelluksen jälkeen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sukeltaja saatu ylös Haverin kultakaivoksesta – nämä olivat hänen ensimmäiset sanansa kahdeksan tunnin sukelluksen jälkeen

Sukeltaja on saatu ylös kaivoksen syvyyksistä.

16.1.2020 20:52

Pulaan Haverin kultakaivoksella joutunut sukeltaja on saatu nostettua ylös. Pelastuslaitoksen mukaan pelastettu mies on kunnossa.

– Sukeltaja on pinnalla. Nälkä ja jano on. Se oli kahdeksan tunnin sukellus, päivystävä palomestari Tommi Lönnqvist kertoo.

Vaaratilanteeseen joutunut sukeltaja sukelsi kaivokseen puoliltapäivin. Hänet nostettiin ylös kahdeksan jälkeen. Päivystävän palomestarin mukaan sukeltajan vointi on hyvä. Ensihoito tarkistaa vielä hänen vointinsa.

– Hän sanoi noustessaan, ettei ole näin pitkää sukellusta ennen tullut tehtyä. Hän oli todella hyvällä mielellä, Lönnqvist sanoo.

Lönnqvistin mukaan sukeltaja joutui pinteeseen veden sameuden vuoksi.

– Kaivoksessa on erilaisia kerroksia. On kirkasta ensimmäiset 15 metriä, sitten on sameaa seuraavat 10 metriä. Sitten tulee taas kirkasta.

Päivystävän palomestarin mukaan mies oli sukeltanut syvyyksissä luolaan, missä oli pilkkopimeää. Siellä hänen suuntavaistonsa oli pettänyt.

– Hän eksyi, mutta koska on täällä ennenkin sukeltanut, löysi reitin pois. Mutta hän oli niin pitkään syvällä, ettei hän voinut nousta kaverin kanssa samaa tahtia, vaan piti pitää pausseja välillä.

Pelastuslaitos toimitti miehelle lisähappea nosto-operaation aikana. Hänellä oli omasta takaa happea noin kuuden tunnin sukellukseen.

Pelastuslaitos sai hälytyksen vaaratilanteesta ennen puoli neljää iltapäivällä.

Pulaan joutunut sukeltaja on keski-ikäinen mies. Missään vaiheessa paniikkia ei päässyt syntymään.

– Kun hänet ensimmäisen kerran tavoitettiin, hän ilmoitti valomerkeillä, että täältä ollaan tulossa.

Mies menetti valoyhteyden pariinsa sukellettuaan 80 metrin syvyyteen.

– Luola on mutkikas. Kun siellä mennään kurvin taakse, valo ei enää kulje.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?