Näin tylyissä oloissa miestä pelastettiin Haverin kulta­kaivoksesta – yhteys kumppaniin katkesi syvyyksissä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin tylyissä oloissa miestä pelastettiin Haverin kulta­kaivoksesta – yhteys kumppaniin katkesi syvyyksissä

Tältä näytti pelastusoperaatio.

Tältä näytti pelastusoperaatio.

Julkaistu: 16.1. 19:48

Pulaan joutunut mies on varttunut ja erittäin kokenut sukeltaja.

Pulaan Haverin kultakaivoksella joutunut sukeltaja on saatu nostettua ylös. Pelastuslaitos kertoi puoli yhdeksän jälkeen torstai-iltana, että pelastettu mies on kunnossa.

– Sukeltaja on pinnalla. Nälkä ja jano on. Se oli kahdeksan tunnin sukellus, päivystävä palomestari Tommi Lönnqvist kertoo

Vaaraan joutunut mies sukelsi torstaina Haverin kultakaivoksessa 80 metrin syvyyteen. Se on syvin mahdollinen paikka, mihin laitteilla pääsee kyseisessä kaivoksessa sukeltamaan.

Sukeltaja joutui vaaratilanteeseen Haverin vanhalla kultakaivoksella Ylöjärvellä toistaiseksi tuntemattomasta syystä. Ilta-Sanomien paikalla oleva toimittaja Terho Vuorinen kertoi, että helikopteri oli jatkuvassa valmiustilassa kuljettamaan sukeltajan kovaa vauhtia jatkohoitoon Turkuun, jos hänellä on sukeltajantaudin oireita.

– Siellä on lähin painekammio, Vuorinen sanoo.

Päivystävä palomestari Tommi Lönnqvist osasi odottaa pelastusoperaatiolle onnellista loppua.

Päivystävä palomestari Tommi Lönnqvist osasi odottaa pelastusoperaatiolle onnellista loppua.

Vaaratilanteeseen joutunut mies on Lönnqvistin mukaan varttunut ja erittäin kokenut sukeltaja. Haasteita pelastusoperaatioon toivat veden hyytävä kylmyys ja pilkkopimeys. Kaivoksessa näkyvyys oli osin huono veden sameuden vuoksi.

Toinen harjoitukseen osallistunut sukeltaja nousi pintaan puoli viiden maissa. Tuolloin toisesta sukeltajasta ei ollut vielä mitään havaintoa.

Noin kello 16.40 pelastajat saivat taskulampuilla näköyhteyden kateissa olleeseen sukeltajaan. Tämä on kaivoksessa niin syvällä, ettei pelastuslaitoksen paineilmalaitteilla pääse hänen luokseen. Laitteilla pääsee vain 30 metriin.

Kokenut, varttunut sukeltaja joutui vaaratilanteeseen puolenpäivän jälkeen Haverin vanhassa kultakaivoksessa.

Kokenut, varttunut sukeltaja joutui vaaratilanteeseen puolenpäivän jälkeen Haverin vanhassa kultakaivoksessa.

Alun perin sukeltamaan lähti kolme miestä ja yksi nainen. He sukelsivat kahdessa vuorossa. Kakkosvuorossa sukeltamaan lähti kaksi miestä puolenpäivän aikaan. He sukelsivat yhdessä 80 metrin syvyyteen. Parin oli tarkoitus viestitellä taskulampuilla, mutta paluumatkalla noin 40 metrin syvyydessä yhteys heidän välillään katkesi.

– Vielä ei tiedetä, oliko hän siellä liian pitkään tai tuliko hänelle joku ongelma, Vuorinen kertoo.

Pariinsa yhteyden kadottanut sukeltaja lähti nousemaan ja tapasi ensimmäisenä sukeltamaan lähteneen 30 metrin syvyydessä. Kun he pääsivät pintaan, he hälyttivät apua.

Kaivoksessa on pilkkopimeää ja vesi on hyytävän kylmää.

Kaivoksessa on pilkkopimeää ja vesi on hyytävän kylmää.

Pulaan joutunut sukeltaja sai kaapelin avulla lämpöä sukelluspukuunsa. Sukeltajalle toimitettiin myös lisähappea. Hän oli myös viittomalla ilmaissut pelastajille, että kaikki on hyvin.

Haverin kultakaivos on suosittu sukelluskohde. Helppo sukelluspaikka se ei ole: sinne on hukkunut aiemmin neljä sukeltajaa 1980- ja 1990-luvuilla.

Kuvituskuva

Juttua muokattu kauttaaltaan, kun mies oli saatu pelastettua.

Juttua korjattu 17.1. kello 12.19: Kumpikin sukeltaja sukelsi 80 metriin, eksyminen tapahtui paluumatkalla.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta