Nuori mies syytteessä vakavasta rikoksesta – suunnitteli pommin räjäyttämistä Helsingin keskustassa

Syytteen mukaan iskun kohteena olisivat olleet ulkomaalaiset ja muslimit.

16.1.2020 10:27

Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään parhaillaan rikosasiaa, jossa 22-vuotiasta miestä syytetään törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Miestä syytetään myös toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidosta. Syyttäjä vaatii hänelle vankeusrangaistusta.

Syytteen mukaan mies valmisteli pommi-iskua Helsingin keskustaan. Syyttäjän mukaan 22-vuotiaan miehen tarkoituksena oli iskeä uudenvuodenaattona 2018 väkijoukkoon, jossa on paljon ulkomaalaisia ja muslimeja.

Syytteen mukaan mies valmisti jopa koepommin, jota hänen oli tarkoitus testata ennen iskua.

– Lisäksi syytetty on ladannut internetistä materiaalia, jossa on ollut ohjeita pommin valmistamiseen sekä suunnitellut ottavansa tarvittavia aineksia pommiin työpaikaltaan, syytteessä sanotaan.

Asiasta ensimmäisenä uutisoineen Iltalehden mukaan mies kertoi suunnitelmistaan työkaverilleen, joka ilmoitti asiasta poliisille. Poliisi otti miehen kiinni 11.10.2018, jolloin hänen hallustaan löytyi testiräjähde. Mies oli hetken vangittuna, mutta pääsi nopeasti vapaaksi.

Esitutkinnassa mies on kertonut toivovansa, että eri kulttuurit ja uskonnot eivät olisi samassa paikassa. Hänen mielestään Euroopassa pitäisi olla "eurooppalainen kulttuuri".

Väestötietojen mukaan miehellä ei ole Suomessa osoitetta. Käräjäoikeuden mukaan hänellä on oikeudenkäynnissä venäjän kielen tulkki.

Syyttäjä vaatii miehelle vankeusrangaistusta. Tuomio asiassa annetaan helmikuun loppupuolella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?