Ristolta vaaditaan elatusmaksuja toisen lapsesta – professori: ”Vaikuttaa siltä, että on jäänyt musta pekka käteen”

Miksi ”väärä isä” joutuu maksamaan elatusmaksuja lapsesta, joka ei ole hänen biologinen lapsensa?

Siviilioikeuden emeritusprofessori Urpo Kangas kommentoi Riston tarinaa.

15.1.2020 22:22

Riston oikeustaju on koetuksella.

IS kertoi, miten Ristolta vaaditaan 485,37 euron kuukausittaisia elatusmaksuja. Ongelma on siinä, ettei Risto ole lapsen biologinen isä.

Asia paljastui, kun Risto sattui vilkaisemaan vaimonsa tablettitietokonetta. Riston illuusio onnellisesta perhe-elämästä särkyi. Vaimolla oli ollut avioliiton ulkopuolinen suhde.

Isyystesti vahvisti, ettei lapsi ollut Riston.

Risto on halunnut kumota isyyden. Hänen mielestään hänen ei kuulu maksaa elatusmaksuja.

Asia on esillä ensi viikolla Helsingin käräjäoikeudessa.

Riston vaihtoehdot ovat vähissä, arvelee perintöoikeuden asiantuntija.

– Vaikuttaa siltä, että miehelle on jäänyt musta pekka käteen, siviilioikeuden emeritusprofessori Urpo Kangas sanoo kuunneltuaan Riston tarinaa.

On tilanteita, joissa muu kuin aviomies saattaa naisen raskaaksi. Jos aviomies ei ole kumonnut isyyttä säädetyssä määräajassa, mies joutuu lain mukaan maksamaan elatusmaksuja siihen asti, kun lapsi täyttää 18 vuotta.

– ”Väärä isä” on elatusvelvollinen lapseen nähden, vaikka lapsi ei olisi hänen, Kangas sanoo.

Elatusmaksujen lisäksi lapsella on oikeus perintöön. Lapsella on oikeus ainakin lakiosaan, vaikka mies testamentilla yrittäisi vähentää perintöosan suuruutta.

Kangas kertoo, että on käynyt tilanteita, joissa muutaman vuoden kuluttua lapsen syntymästä isälle valkenee, että lapsi onkin vaikkapa talonmiehen siittämä.

– Isyyttä ei silloin enää pääse kumoamaan. Meillä ei ole isyysolettaman kumoamiseen rajatonta määräaikaa.

Väärä isyys voitaisiin Kankaan mukaan kumota Riston tilanteessa sillä tavalla, että biologinen isä tunnustaa lapsen ja aviomies hyväksyy tunnustamisen.

Uusi isyyslaki tuli voimaan 2016. Uudistuksen käynnisti tapaus, jossa äiti avioeroa ottamatta muutti avoliittoon jääkiekkoilijan kanssa. Nainen ja jääkiekkoilija saivat lapsen ja elivät pitkään yhdessä perheenä.

Sitten äiti ja hänen aviomiehensä löysivät uudestaan toisensa. Silloisen isyyslain nojalla jääkiekkoilija ei saanut isyystestiä, joten lapsi jäi virallisesti naisen ja hänen aviomiehensä lapseksi.

Nykylain mukaan äiti ei voi enää vastustaa lapsen isän selvittämistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?