Meteorologi ennustaa loputonta marraskuuta: Talvi ei ehkä ala kaikkialla ollenkaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Meteorologi ennustaa loputonta marraskuuta: Talvi ei ehkä ala kaikkialla ollenkaan

Julkaistu: 15.1. 10:08

Talvi on Suomen etelä- ja länsiosissa kohta kaksi kuukautta myöhässä. Terminen talvi ei ole vielä alkanut Vaasa–Kouvola-linjan länsipuolella.

Forecan meteorologi Joanna Rinne pitää mahdollisena, että talvi ei jossain päin Suomea ala tällä kertaa ollenkaan.

– Tämä ennuste ei näytä lupaavalta talven alkamisen kannalta etelässä. Marraskuinen sää näyttää jatkuvan loputtomiin, koko tämän ennustejakson ajan. On mahdollista, että talvi ei jossain päin Suomea ala ollenkaan, Rinne sanoo Forecan tuoreessa kuukausiennusteessa.

Tähän mennessä terminen talvi on jäänyt vielä julistamatta ”Vaasa–Kouvola-linjan länsipuolella”.

Ilmatieteen laitos joutui jo kertaalleen perumaan alkaneeksi ilmoitetun termisen talven osassa länttä, kun lauha sää otti uudelleen vallan.

Terminen talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi nollan alapuolella.

Kuvituskuva

Talvi on näillä alueilla jo puolestatoista kuukaudesta kahteen kuukautta jäljessä etelässä ja lännessä keskimääräisistä talven alkamisen ajankohdista, kun vertailukaudeksi otetaan vuodet 1981–2010.

Tilastojen mukaan terminen talvi alkaa Suomen etelä- ja länsiosassa keskimäärin marraskuun lopulla.

Vastaavia talvia on Suomessa kuitenkin nähty aiemminkin. Forecan kuukausiennusteessa muistutetaan, että vaihtelu vuosien välillä on ollut ennenkin suurta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan esimerkiksi talvella 2014–2015 termisen talven määritelmä ei täyttynyt Ahvenanmaalla ollenkaan.

Talvella 2018–2019 terminen talvi alkoi paikoin etelässä ja lännessä 19.–21. marraskuuta, aivan etelässä, lounaassa ja Ahvenanmaalla 13. joulukuuta.

Talvi 2017–2018 alkoi etelässä, lounaassa ja Ahvenanmaalla vasta 6.–10. tammikuuta.

Forecan tuore kuukausiennuste lupailee lauhaa säätä myös tuleville viikoille. Sää on selvästi ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpää eikä talvea ole ainakaan heti näkyvissä etelään.

Maan etelä- ja keskiosaan lupaillaan täksi viikoksi jopa 7–8 astetta tavallista korkeampia elohopealukemia. Myös Etelä-Lapissa on odotettavissa noin viisi astetta keskimääräistä lämpimämpää.

Ensi viikoksi ennakoidaan 4–6 astetta ja tammi-helmikuun vaihteeseen laajalti 3–4 astetta tavanomaista korkeampia lämpötiloja.

Etelässä ja lännessä maa on Forecan kuukausiennusteen mukaan seuraavien viikkojen ajan myös edelleen lumeton. Lapissa lunta on kuitenkin paikoin huomattavasti keskimääräisiä lukemia enemmän kuluvaan vuodenaikaan verrattuna.

– Ainakin seuraavan puolentoista viikon ajan sateet ovat maan eteläosassa ja lännessä enimmäkseen vettä, maan keskiosassa olomuoto vaihtelee ja pohjoisessa sade on enimmäkseen lunta, mutta sade voi sielläkin käydä välillä vetenä, Rinne sanoo.

Tulevina viikkoina on odotettavissa tavanomaista lämpimämpää säätä myös muualla Euroopassa, vaikka esimerkiksi osiin Espanjaa, Portugalia, Ranskaa ja Britteinsaaria luvataan hieman keskimääräistä viileämpää.

Foreca selittää nykyistä lämmintä talvea sillä, että Etelä-Euroopan yllä on jo pitkään ollut korkeapaineen alue, joka työntää lauhaa säätä pohjoisemmas.

– Lännestä Atlantilta tulee meille kosteaa ja lauhaa ilmaa, vaihtelevaa säätä. Muutoksia ei ole tämän ennusteen mukaan näkyvissä, Rinne toteaa.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta