Kuopiolainen Wille ikuisti mykistävän näyn täysikuun möllöttäessä Puijon tornin yllä – sitten hän havahtui: ”Hetkonen, mitäs tässä on outoa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kuopiolainen Wille ikuisti mykistävän näyn täysikuun möllöttäessä Puijon tornin yllä – sitten hän havahtui: ”Hetkonen, mitäs tässä on outoa”

Canon Eos R. Wille Markkanen

Canon Eos R. Wille Markkanen

Julkaistu: 14.1. 15:35

Wille Markkanen tiesi jo edellisenä iltana tismalleen, mistä kohtaa kuva täysikuusta pitäisi ottaa: ”Yllättävän hankalaa matematiikkaa”

Jo torstai-iltana kuopiolainen markkinointialan yrittäjä Wille Markkanen tiesi muutaman kymmenen metrin tarkkuudella, mistä kohtaa hän saisi napattua täydellisen symmetrisen kuvan, jossa täysikuu möllöttää aamuhämärässä tismalleen Kuopion Puijon tornin yläpuolella.

Markkanen tiesi myös, miten kuu kiertäisi sinä aamuna taivaankantta, millaisessa kulmassa se tulisi perjantaina aamusta olemaan kuvanottopaikkaan nähden ja mihin aikaan.

– Kuvanottohetki oli ihan suunniteltu. Mutta se on yllättävän hankalaakin matematiikkaa, koska kuu vaihtaa joka yö reittiään aika paljonkin. Siinä on vähän tutkimista, Markkanen kertoo.

Vastaavan kuvan ottaminen ei kuitenkaan vaadi sen syvällisempää perehtymistä taivaankappaleiden kiertoratoihin.

Sen sijaan ennakointi oli Markkaselle mahdollista parin auringon ja kuun liikkeitä seuraavan puhelinapplikaation ansiosta.

– Applikaatio kertoo kuun vaiheen. Eli onko täysikuu, pienenevä vai kasvava kuu. Se kertoo myös kulman, jossa se mihinkin kellonaikaan näkyy. Karttapohjalta pystyy myös ennakoimaan, millaisia linjoja kuu muodostaa, Markkanen kertoo.

– Kun tiesin, että kuu on tähän aikaan tuossa, niin piti vain lähteä toisesta suunnasta etsimään riittävän korkeaa paikkaa.

Aamulla Markkasen tarvitsi siis käytännössä vain ajaa parin kilometrin matka ennalta suunnitellulle paikalle, Kuopion keskustan ja Puijon alueen välillä sijaitsevalle Pappilanmäelle.

– Minulla ei ole applikaation maksullista versiota, joten piti edellisen päivän tilanteen mukaan arvioida seuraavaa päivää. Ihan tarkkaan en siitä paikkaa voinut tietää, eli jouduin aamulla juoksemaan melkoisesti, kun jätin auton parkkipaikalle.

Loppuoperaatio sujuikin vähemmän suunnitellusti.

Kun Markkanen saapui Pappilanmäelle aamukahdeksan jälkeen hieman ennen auringonnousua, tajusi hän olevansa jo myöhässä.

– Sehän oli ihan huumoria, koska tulin sinne autolla ja näin jo autosta että olen kuitenkin aavistuksen myöhässä. Kuu liikkuu todella nopeasti. Näin, että se on kohta siinä linjalla, mistä haluan kuvan ottaa.

Kameran Markkanen onnistui ruuvaamaan jalkaan samalla, kun juoksi pitkin Pappilanmäkeä löytääkseen juuri oikean paikan kuvan ottamiselle.

– Kuvasin siinä hikipäässä seuraavat 20–30 minuuttia kunnes muistin, että hetkonen, mitäs tässä on outoa. Ai niin, auto käy taustalla ja ovet, ikkunat ja peräkontti ovat kaikki auki.

– Mutta se on sen verran uniikki hetki, että siinä unohtuu kaikki muu ja ajattelee vain sitä kuvaa.

Markkanen ei valokuvaa ammatikseen, mutta tekee markkinoinnin työtä sosiaalisen median puolella. Sitä myötä mielenkiinto on vähitellen herännyt myös valokuvaamiseen.

Aktiivisesti hän kertoo kuvanneensa viitisen vuotta.

Markkasen kuukuvasta kertoi ensimmäisenä MTV Uutiset.

Tuoreimmat osastosta