Päivi Räsänen väitti koulun korvanneen joulu­juhlan kulttuuri­juhlalla – Rehtori kertoo nyt, mistä oikeasti oli kyse - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Päivi Räsänen väitti koulun korvanneen joulu­juhlan kulttuuri­juhlalla – Rehtori kertoo nyt, mistä oikeasti oli kyse

Ekaluokkalaiset kertoivat eri kulttuureista.

10.1.2020 15:18

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) twiittasi keskiviikkona helsinkiläisestä koulusta, joka oli Räsäsen käsityksen mukaan korvannut joulujuhlansa ”kulttuurijuhlalla”, jossa Jeesus oli korvattu Muhammedilla.

Näin Räsäsen twiitti meni:

Pääkaupunkiseudun alakoulussa joulujuhla korvattiin ”kulttuurijuhlalla”, jossa ei kerrottu Jeesuksesta tai hänen syntymästään vaan profeetta Muhammedin noususta Jerusalemissa taivaaseen. #uskonnonopetus

Räsänen kertoo saaneensa tietonsa koululaisten vanhemmilta ja isovanhemmilta, noin viideltä henkilöltä.

Räsäsen mukaan rehtori oli kertonut sähköpostitse yhdelle vanhemmista, että ennen lomaa on joululaulajaiset, mutta varsinaista juhlaa ei järjestetä siinä kohtaa, vaan juhlan aika on itsenäisyyspäivän tienoilla kulttuurijuhlan muodossa.

Ilta-Sanomat tavoitti perjantaina kyseisen koulun rehtorin.

Rehtorin mukaan Räsäsen tarkoittama kulttuurijuhla järjestettiin itsenäisyyspäivän aikoihin. Juuri ennen joululoman alkamista ohjelmassa oli joulukirkko ja joululaulajaiset-niminen tilaisuus.

– Joululaulajaisissa oppilaiden orkesteri säesti ja laulettiin tuttuja joululauluja, oli oppilaiden esitys ja rehtorin puhe ja opettajien muistamisia, rehtori kertoo.

– Tässä ovat nyt menneet asiat kovastikin sekaisin.

Kyseisellä ala-asteella on lukuvuoden aikana viisi ilmiöjaksoa, joiden päätteeksi oppilaat pääsevät näyttämään huoltajilleen, mitä ovat oppineet tai tehneet. Syysloman jälkeisen jakson aihe oli ”kulttuurien keskellä”.

– Meillä on tapana pitää itsenäisyyspäivän aikoihin juhla, joka on samalla kulttuurijuhla ja itsenäisyyspäivän juhla, jossa neloset esittävät tanssinsa ja oppilaat esittävät, mitä ovat jaksolla oppineet, rehtori kertoo.

– Se ei ole joulujuhla, se on yhden opetusjakson päätöstilaisuus, kulttuurijuhla, rehtori korostaa.

Muut jaksot saattavat päättyä avointen ovien työpajoihin, joissa vanhemmat pääsevät tekemään samoja asioista kuin oppilaat ovat tehneet.

Rehtori oli mukana kulttuurijuhlassa. Hän arvelee Räsäsen twiittaaman Muhammedin ratsastuksen taivaaseen liittyvän yhteen lasten esityksistä.

– Meidän eka- ja tokaluokkalaiset olivat tutustuneet tiettyihin maihin, joihin heillä oli joku yhteys, vanhemmat vaikka ovat kotoisin sieltä. He kävivät lavalla kertomassa erilaisia asioita näistä kulttuureista.

Rehtori muistelee esillä olleen ainakin Israel, Englanti, Venäjä ja Somalia.

– Tilaisuus ei ollut millään lailla uskonnollinen, vaan oppilaat olivat tutustuneet eri maiden kulttuureihin ja uskontoihin.

Räsänen ei ole tyytyväinen.

– Minun varsinainen pointtini on, että joulujuhlaa ei järjestetä, vaan yhteinen päätösjuhla on kulttuurijuhla, eikä mainita Jeesusta, vaan mainitaan Muhammed, tosin vain ohimennen, Räsänen kertoo.

Se tuli lasten suusta?

– Kyllä, he kertoivat eri kaupungeista, ja että Jerusalem on tällainen yhteinen muslimien, kristittyjen ja juutalaisten kaupunki, ja että Mohammed nousi Jerusalemista ratsailla taivaaseen, mutta ei mainittu Jeesusta.

Eikö syytös ole aika raskas eka- ja tokaluokkalaisia lapsia kohtaan?

– En ole syyttämässä ketään, olen kertomassa, mitä vanhemmat ja isovanhemmat ovat minulle kertoneet.

Räsäsen mukaan joululaulajaiset olivat olleet pettymys häneen yhteydessä olleille vanhemmille.

– Siellä ei ollut laulettu Enkeli taivaan, Räsänen kertoo.

Rehtori vahvistaa, ettei ohjelmassa ollut kristillisiä joululauluja.

– Meillä oli joulukirkko eri päivänä.

Räsäsen tviittauksesta kertoi torstaina ensimmäisenä Seura verkkosivuillaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?