Oikeudenkäynti United Brotherhoodin lakkauttamisesta alkoi Porvoossa – vangittu johtaja itse paikalla oikeudessa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Oikeudenkäynti United Brotherhoodin lakkauttamisesta alkoi Porvoossa – vangittu johtaja itse paikalla oikeudessa

United Brotherhood -rikollisjärjestön johtajaksi väitetty Tero Holopainen (vas.) tuli itse paikalle Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen. Vieressä avustaja Ilkka Ukkonen.

United Brotherhood -rikollisjärjestön johtajaksi väitetty Tero Holopainen (vas.) tuli itse paikalle Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen. Vieressä avustaja Ilkka Ukkonen.

Julkaistu: 8.1. 9:41, Päivitetty 8.1. 10:07

Järjestö väittää lakkauttaneensa itse itsensä ja alajärjestönsä Bad Unionin.

Lakkautettavaksi vaaditun United Brotherhood (UB) -rikollisjärjestön johtajaksi väitetty Tero Holopainen tuli itse paikalle Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden valmisteluistuntoon Porvoon oikeustalolle. Holopainen saapui oikeuteen tutkintavankeudesta, sillä hänet otettiin kiinni syyskuussa poliisin näyttävässä iskussa UB-jengiä vastaan.

Neljä kuukautta eristettynä ollutta Holopaista vahti oikeussalissa viisi virkapukuista poliisia.

Holopainen on nimetty UB:n ja sen alajärjestön Bad Unionin edustajaksi oikeusjuttuun, jossa Poliisihallitus ja Syyttäjälaitos vaativat järjestöjen lakkauttamista. Holopainen itse tosin kiisti oikeudenkäynnin alussa olevansa kummankaan järjestön jäsen tai edes hoitavansa niiden asioita.

Holopaisen asiamiehen Ilkka Ukkosen mukaan tarvetta järjestöjen kieltämiselle ei ole.

– Molemmat on lakkautettu, ne ovat itse lakkauttaneet itsensä. Toiminta, jota vaaditaan kiellettäväksi, on lopetettu.

UB lähetti viime viikonloppuna Helsingin Sanomille ja MTV:lle tiedotteen, jossa se kertoi lakkauttaneensa itse itsensä. Ukkosen mukaan toimintakieltoa vaativilta Poliisihallitukselta ja Syyttäjälaitokselta puuttuu siten oikeussuojan tarve. Niiden pitäisi Ukkosen mukaan näyttää toteen, että toimintaa vielä harjoitetaan.

Poliisihallituksen asiamiehenä toimiva poliisiylitarkastaja Pekka Matias Väisänen ei niellyt vastausta.

– Väite on tehty kanteen nostamisen jälkeen ja varsin lähellä valmisteluistuntoa. Kantaja katsoo, että oikeussuojan tarve on edelleen vastaavalla tavalla kuin kanteen nostamishetkellä, koska yhdistyksen toiminta edelleen jatkuu tai sitä ollaan jatkamassa, Väisänen sanoi.

Käräjäoikeus pohti esitettyä lakkauttamisväitettä heti käsittelyn aluksi. Hetken harkinnan jälkeen oikeus päätti, ettei järjestöjen ilmoitus omasta lakkauttamisesta ja siitä kummunnut prosessiväite estä kanteen käsittelyä, vaan kysymys ratkaistaan pääasian yhteydessä.

Käräjäoikeus aloitti jutun käsittelyn valmisteluistunnolla. Poliisihallitus on esittänyt jo tässä vaiheessa vaatimuksen, että järjestön toiminta kiellettäisiin väliaikaisesti siihen asti, kunnes varsinainen päätös saadaan tehtyä. Poliisi pitää United Brotherhoodia yhtenä vahingollisimmista ja väkivaltaisimmista jengeistä.

Paikalla Porvoon oikeustalolla on runsaasti virkapukuisia poliiseja pitämässä vahtia. Myös median edustajia on paikalla paljon odottamassa käsittelyn alkua.

United Brotherhood on rekisteröimätön yhdistys. Oikeudellisesti kyseessä on merkittävä ennakkotapaus siitä, voidaanko tunnuksellisen rikollisjärjestön toiminta kieltää yhdistyslain nojalla.

Tuoreimmat osastosta