Tony Halmeen kuolemasta kymmenen vuotta — showpainijana aloittanut kohukansanedustaja halusi jo lapsena näyttää, kuka on ykkönen

”Viikingin” valinta eduskuntaan vuoden 2003 vaaleissa oli sysäys perussuomalaisten nousulle. Tony Halmeen elämä päättyi seitsemän vuotta myöhemmin, 8. tammikuuta 2010, oman käden kautta.


6.1.2020 6:27

Ammattilaisnyrkkeilijä Tony Halmeen oikeassa olkapäässä oli tatuoitu viikinki.

Se oli lupaus henkisille esi-isille. Sen kautta Halme vannoi, ettei luovuta koskaan ja tekee kaikkensa valloittaakseen elämässä niin monta huippua kuin mahdollista.

Tammikuussa 2010 kuollut Halme pääsi huipulle, ainakin hetkeksi.

40-vuotias Halme nousi perussuomalaisten listalta eduskuntaan 2003 vaaleissa.

Hän sai Helsingin vaalipiirissä 16 390 ääntä, viidenneksi eniten koko maassa. Helsingissä vain Paavo Lipponen (sd) oli kovempi.

Monet näkivät Halmeen uudenlaisena sankarina. Hän sai protestiääniä erityisesti Itä- ja Koillis-Helsingistä äänestäjiltä, jotka olivat aiemmin viitanneet politiikalle kintaalla.

Kansanedustaja Tony Halme ihastutti ja vihastutti, koska hän töräytti mielipiteensä Suomen asioista suoraan: ”Rikollisia ja laiskoja huijareita on hyysätty tarpeeksi.”

Poliittisen uran alku oli räväkkä. Ensimmäisenä työpäivänään kansanedustajana Halme sanoi radiohaastattelussa: ”Meillä on lesbo presidentti.”

Halme julisti pistävänsä eduskunnassa tuulemaan ja tarkkailevansa muidenkin kansanedustajien työtehoa.

Parin kuukauden kuluttua, heinäkuussa 2003, Tony Halme toteutti aikeensa yllättävästi. Hänen asunnossaan tapahtui ampumavälikohtaus. Tajuton Halme kiidätettiin sairaalaan.

Tammikuun 8. päivä 2020 Tony Halmeen kuolemasta tulee kymmenen vuotta.

On aika kuulla hänen tarinansa.

Jo pienenä Tony Halme päätti, että jonakin päivänä hän vielä näyttää, kuka on ykkönen.

Taistelu alkoi Helsingin Naistenklinikalla 6.1.1963. Siellä kaikki muutkin mestarit olivat käyneet syntymässä, Halme on kertonut.

Lapsuus Helsingin Lauttasaaressa oli rikkinäinen. Tonyn isä lähti kipaisemaan kioskilla, kun poika oli puolivuotias – ja jäi sille tielleen. Isästään hän kuuli sittemmin vain kaksi kertaa.

Äiti oli ruotsinkielinen. Hän laittoi Tonyn ruotsinkieliseen esikouluun, jossa isoveli Arskakin oli ollut.

Suomenkieliselle Tonylle naurettiin. Kansakoulussa häntä haukuttiin ”toni-poniksi”. Muiden mielestä hänen ruotsinsa oli kehnoa.

Tony suivaantui siitä niin, ettei mennyt kouluun ja vietti viikon leikkipuistossa koronaa pelaamassa.

Rikkinäisen kodin kasvatti haki hyväksyntää, loppuun asti.

Lapsena kavereiden luona hän ihmetteli, miksi näiden olohuoneessa istui aina sama mies. Kotona äidin miehet vaihtuivat tiuhaan.

Kesti pitkään, että Tony ymmärsi äidin olevan alkoholisti.

Tony Halmeen lapsuudenkoti Lauttasaaressa Helsingissä.

Isoveljestä Arskasta tuli Tonylle isän korvike. Hän seurasi viittä vuotta vanhempaa Arskaa kaikkialle. Urheiluharrastukset löytyivät Arskan kautta. Yleisurheilu, käsipallo ja jääkiekko kiehtoivat veljeksiä.

Vielä aikuisenakin Tony Halme koki, että hänellä on maailmassa vain yksi ystävä. Oma veli.

Veljekset eivät muistelleet yhdessä vanhoja aikoja.

– Kun ei ole hyviä asioita, joita muistella, niin on parempi antaa koko paskan olla, Tony Halme muisteli elämäkerrassaan Jumala armahtaa – minä en.

Lapsuuttaan hän kuvaili pelkkänä helvettinä. Ketään ei kiinnostanut, mitä hän teki. Yksinäinen pikkupoika talsi Lauttasaaren puistossa ja unelmoi onnellisuudesta.

Kotona hän yrtti viettää aikaa niin vähän kuin mahdollista.

Koulussa keittäjät tykkäsivät Tonysta, kun hänelle kelpasivat kaikki ruoat. Kotona ei kokkailtu. Joskus Tony joutui varastamaan kaupasta ruokaa.

Aikuisena hän söi monta vuotta joka päivä 50 kananmunaa, joi neljä litraa maitoa ja popsi kilon raakaa jauhelihaa. Myös raaka maksa ja raaka veri maistuivat.

Tony Halme kuvattiin salilla vuonna 1999.

Jo lapsina veljekset Tony ja Arska vannoivat, etteivät he anna koskaan periksi.

Veljekset makasivat kahdestaan sängyssä ja kuuntelivat, kun taas joku mies hakkasi äitiä ja sätti huoraksi.

Katsellessaan tuntemattomaksi mukiloitua äitiä sairaalassa Tony teki päätöksen.

Naisten hakkaajat ovat alinta kastia. Sellaisia hän vetää heti turpaan.

Koulunkäynti toi uskoa parempaan elämään. Tony ei tuntenut itseään hyväksytyksi Lauttasaaren ruotsinkielisissä jengeissä.

Mutta hän oli iso kundi ja oppi tappelemaan ketä tahansa vastaan.

Joskus löytyi vihreä oksa. Kesäsiirtolasta jäi sentään hyvät muistot. Kukaan ei haukkunut. Kaikki muutkin olivat köyhistä oloista.

Urheilusta tuli tärkeä osa elämää. Veljekset latasivat urheiluun sen vihan, jota kotona kertyi.

13-vuotiaana Halmeen perhe muutti Soukkaan Espooseen.

Tony asui suurimman osan ajasta kaverinsa Krissen luona Kannelmäessä. 16-vuotiaana hän jätti lopullisesti lapsuudenkotinsa ja muutti enonsa luokse.

Rahaa hän tienasi hampurilaisia paistamalla. Strömbergin konepajakoulu sen sijaan jäi kahden vuoden jälkeen kesken.

Punttihommat tulivat elämään, kun he Krissen kanssa keksivät, että kova treenaaminen näkyy kropassa.

16-vuotias Tony pestautui hotelli Presidentin piccololoksi Krissen vanavedessä.

Tuolta ajalta kumpuaa Tony Halmeen elämänohje: ”Nyrkki tuo, nyrkki vie. Sellaista on elämä”.

Halmeen saavutuksiin kuuluu muun muassa 17-vuotiaiden kehonrakennuksen SM-hopea.

 Kiitän kaikkia öykkäreitä kapakoissa, jotka saivat aikaan, että päätin lähteä vittuun Suomesta ja löysin Kaliforniasta sen, mitä elämältä halusin.

Yhdysvallat kiehtoi. Rapakon taakse lähtöä Tony Halme oli miettinyt siitä asti, kun näki 12-vuotiaana elokuvissa Martin Scorsesen Taksikuskin.

Silloin hän tajusi, että hänestäkin voisi tulla jotakin.

Suuri ego sopi suureen maailmaan.

Portsarin työ Suomessa sapetti.

”Kiitän kaikkia öykkäreitä kapakoissa, jotka saivat aikaan, että päätin lähteä vittuun Suomesta ja löysin Kaliforniasta sen, mitä elämältä halusin”, Tony Halme kertoi elämäkerrassaan Jumala armahtaa – minä en.

Hän halusi paikkaan, missä hyvät kundit vetävät aina pahoja kundeja kuonoon.

– Mun tyyli on ollut se, että mä asetan itselleni tavoitteen ja kerron sen helvetin kovalla äänellä kaikille vastaantulijoille, Tony Halme kertoo elämäkerrassaan.

– Se on mun tapa psyykata itseäni tekemään se, mitä mä haluan, hän jatkoi.

Amerikassa Tony Halme ei jäänyt seinäruusuksi. Hän on ainoana suomalaisena nyrkkeilijänä otellut Las Vegasissa Caesar's Palacessa ammattilaisena.

Ainoassa ottelussaan vapaaotteluorganisaatio UFC:ssä vuonna 1997 hän hävisi 56 sekunnissa Randy Couturelle. Halme oli ensimmäinen suomalainen, joka pääsi ottelemaan UFC:ssä.

Ammattinyrkkeilyottelu Järvinen—Halme Helsingissä vuonna 1996.

Tony Halme näytteli vuonna 1995 ensi-illan saaneessa elokuvassa Die Hard — Koston enkeli.

Yhdysvalloissa kookas mies huomattiin ja töitä riitti. Tony Halme työskenteli muun muassa henkivartijana, näyttelijänä, showpainijana ja tv-mainoksissa kuten Little Ceasar -ketjun pizzamainoksessa.

– Kaliforniassa ihmistä ei pidetä henkisesti häkissä. Jenkeissä kannustetaan ja Suomessa vittuillaan, Halme summasi elämäkerrassaan.

Henkivartijan työssä hän tapasi maailmantähtiä: Kiss-yhtyeen Gene Simmonsin, Madonnan, Jon Bon Jovin ja Bruce Willisin. Hän esiintyi elokuvassa Die Hard – Koston enkeli.

Raskaalla showpainijan työllä oli hintansa: ”Painin alkeet, kipua pitää kestää”, Halme on muistellut ja jatkoi: ”Joka päivä särki hemmetisti, koko kroppa paskana”.

Tulosta syntyi. Tony Halme on voittanut muun muassa ammattinyrkkeilyn raskaansarjan Suomen mestaruuden.

Suomen mestaruus vuonna 2000.

Gladiaattorit, MTV3, Mohikaani (Mika Ounaskari), juontaja Katariina Ebeling ja Viikinki (Tony Halme).

Suomessa Tony Halme nousi julkisuuteen Gladiaattorit- ohjelman kautta 1993. Hän esiintyi nimellä Viikinki.

Kahden vuoden avioliitto Yhdysvalloissa amerikkalaisen Dee Deen kanssa oli päättynyt. Tony antoi vaimolleen lähtöpassit, kun tämä halusi ruveta kokopäiväiseksi rouva Vikingiksi. Sellaista Tony ei suostunut katselemaan.

Tonyn televisioura jatkui Suomessa reportterina Kolmas pyörä -tv-ohjelmassa vuosina 1998–1999. Hän lauloi myös itselleen sanoitettua musiikkia. Yksi kappaleista, Halmeen itsensä sanoittama, oli nimeltään Isätön poika.

Myös rakkausrintamalla tapahtui. Tony Halme tapasi tulevan vaimonsa Katjan.

Tony ja Katja Halme vuonna 2004.

Häitä juhlittiin Las Vegasissa 31.10.1998, vain neljä kuukautta ensitapaamisesta. He muuttivat Yhdysvaltoihin, vaikka jo hää­iltana pariskunnalle tuli jättiriita.

Elämä järkkyi, kun Tony pidätettiin asesyytösten vuoksi. Katja aavisteli tässä vaiheessa Tonyn kärsivän vakavasta lääkeriippuvuudesta. Tony pyysi vaimoaan puhelimessa keräämään lääkearsenaalinsa, aseet, patruunat ja luodit ja piilottamaan ne.

Aviopari palasi Suomeen keväällä 1999. Tony joi välillä viikkoja. Hän piti vaimoaan kiittämättömänä ämmänä, joka ajoi jäkätyksellään miehensä ryyppäämään.

Perheen talousasioista vastannut Katja Halme unohti kerran tuoda kaupasta mehun. Hän tiesi, että siitä seuraa päiviä kestävä henkinen helvetti.

”Pelkäsin koko ajan, että teen tai sanon jotain väärin”, Katja Halme kertoo väkivaltaisesta avioliitostaan Paula Salomaan kirjassa Viikingin varjossa – Katja Halmeen tarina (Otava).

Tony Halmeen asunnolla Helsingin Tarkk’amupjankadulla ammuttiin vuonnqa 2003.

Pariskunta nousi otsikoihin heinäkuussa 2003, kun Tony Halme oli vielä tuore kansanedustaja.

Halmeiden välienselvittelyssä laukesi ase.

Tony Halme joutui teho-osastolle lääkkeiden ja huumeiden yhteisvaikutuksesta. Hän oli kolme viikkoa koomassa ja sai pysyvän aivovaurion.

Poliisin kotietsinnässä hänen asunnostaan löytyi luvaton Parabellum P08 -pistooli ja sen patruunoita sekä suuri määrä testosteronia ja anabolista steroidia sisältäviä lääkevalmisteita.

Tony Halmeen oikeudenkäynnin todistusaineisto 2004. Ase on parabellum.

Kohukansanedustaja sai tapauksesta ehdollisen vankeustuomion.

Elämä Los Angelesissa oli tuonut Tony Halmeen elämään vahvat kipulääkkeet, jotka muodostuivat myöhemmin ongelmaksi.

Kansanedustaja Tony Halme kyselytunnilla eduskunnassa 2003.

Kansanedustaja Tony Halme kätteli presidenttiparia Linnan juhlissa vuonna 2003.

Ääniharavan eduskuntatyö jäi laihanlaiseksi. Sairauksien takia Tony Halme oli paljon poissa.

Mielipiteet muistetaan kuitenkin yhä: ”Mutta eduskunnassa ei muuta tehtykään kuin jaariteltiin täyttä paskaa aamusta iltaan, eikä mikään tuntunut menevän eteenpäin”, Tony Halme kertoi ja jatkoi: ”Paskasta tuli mieleen se, kun huomattiin eduskunnan vessoissa olevan ranskalaista vessapaperia. Ei jumalauta! Suomi on valtavien metsien maa ja paperikoneita pyörii vähän joka perämettässä, mutta kansanedustajille ei kelvannut mikään kotimainen serla. Ranskalaista se niille hienoperseille piti olla, ja vielä hajusteet mukana!”, Halme laukoi.

2004 Tony Halme pääsi ensimmäisenä perussuomalaisena Helsingin kaupunginvaltuustoon. Äänimäärä oli kuitenkin romahtanut.

Yksityiselämässä natisi. Tony ja Katja Halme päätyivät eroon 2005.

Sitten romahti terveys ja kansanedustaja Tony Halme joutui lopullisesti sairauslomalle 2006. Sitä seurasi työkyvyttömyyseläke. Seuraavissa eduskuntavaaleissa hän ei enää asettunut ehdolle.

Viimeisessä, postuumisti ilmestyneessä kirjassaan Testamentti Tony Halme kertoi ajastaan kansanedustajana.

”Mä läksin eduskuntaan ihan tosissani ollen siinä ehkä hieman lapsellisessa uskossa, että yksi ihminen voi muuttaa koko suomalaisen poliittisen kentän, kulttuurin ja rakenteen. Mä ajattelin, että kun mä sivallan sanan säilällä yhtä terävästi ja lujaa kuin aiemmin nyrkeillä kehässä, niin johan alkaa tapahtua,” Tony Halme kertoi.

Tony Halme vuonna 2009.

Tony Halme viimeiseksi jääneellä esiintymiskeikallaan Iissä 31. joulukuuta 2009.

Jo Los Angelesissa 1996 Tony Halme oli uumoillut, ettei eläisi kuin korkeintaan 35-vuotiaaksi. Hän jopa kirjoitti ajatuksensa muistiin.

Lokakuussa 2009 hän jäi taas kiinni huumeista. Hän tunnusti käyttäneensä amfetamiinia ja kokaiinia.

Lopullinen alamäki häämötti.

Tammikuun 6. päivä 2010 Tony Halme tapasi tiettävästi viimeistä kertaa ihmisiä, kun hän oli syntymäpäivälounaalla lapsuudenystävänsä äidin luona.

Sama lapsuudenystävä kutsui poliisit Halmeen asunnolle Helsingissä varhain sunnuntaiaamuna, kun mies ei ollut vastannut puhelimeen koko viikonloppuna.

Poliisit löysivät 47-vuotiaan Tony Halmeen kuolleena ase vierellään.

Lähteet: Tony Halme: Jumala armahtaa – minä en (Revontuli); Paula Salomaa: Viikingin varjossa – Katja Halmeen tarina (Otava).

Tony Halmeen ura pähkinänkuoressa

  • Kävi kansa- ja oppikoulun ja opiskeli Strömbergin konepajakoulussa. Työskenteli muun muassa kalakauppiaana, portinvartijana, lasinleikkaajana, laulajana, pikkolona, stuntmanina, tv- ja radiojuontajana sekä valmentajana.

  • 17-vuotiaiden kehonrakennuksen SM-hopeaa.

  • Otteli Yhdysvalloissa showpainijana nimellä Ludwig Borga vuoden 1993 World Wrestling Federationin kiertueella. Saavutti Euroopassa Catch Wrestling Associationin mestaruuden ja Japanissa New Japan Pro Wrestlingin tag team -mestaruuden.

  • Voittanut ammattinyrkkeilyn raskaansarjan Suomen mestaruuden ja WBF-liiton Amerikan-mestaruuden.

  • Otellut kerran nyrkkeilijänä Caesar's Palacessa ammattilaisena vuonna 1995 ja ensimmäisenä suomalaisena vapaaotteluorganisaatio UFC:ssä vuonna 1997.

  • Esiintyi mainoksissa ja elokuvissa.

  • 1990- ja 2000-luvulla kirjoitti kirjoja ja levytti albumin Mestarit salilla. Kappale ”Isätön poika” on Halmeen itse sanoittama.

  • Esiintyi Suomessa Gladiaattorit- ja Kolmas pyörä -tv-ohjelmissa.

  • Toimi perussuomalaisten kansanedustajana vuosina 2003—2007.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?