Lapselta vammautui ensin käsi, sitten näkö – ilotulitteista ainakin yksi vakava silmävamma - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Lapselta vammautui ensin käsi, sitten näkö – ilotulitteista ainakin yksi vakava silmävamma

Räjähtävä ilotulitepata aiheutti lievän silmävamman, vaikka nuorella aikuisella oli päässään suojalasit.

Ilotulitteita tulee ampua vain suojalasit päässä. Arkistokuva.

1.1.2020 12:59

Eri puolilla Suomea viranomaiset ovat kertoneet ilotulitteiden väärinkäytöksistä: uudenvuodenyönä ilotulitteita ammuttiin ihmisiä, autoja ja rakennuksia päin. Ilotulitteet työllistävät paitsi poliiseja myös silmälääkäreitä. Puoleen päivään mennessä Helsingissä Husin silmätautien päivystyspoliklinikalla on hoidettu kahta ihmistä, jotka ovat saaneet silmävammoja ilotulitteista. Kolmatta odotettiin hoitoon Itä-Suomesta.

– Se on saman verran, mitä keskimäärin viime vuosina on ollut, ylilääkäri, professori Tero Kivelä kertoo Ilta-Sanomille.

Yksi sai lievän silmävamman katsellessaan Kansalaistorilla lasten uudenvuodenjuhlan ilotulituksia. Vamma aiheutui taivaalta pudonneesta materiaalista.

Toinen sai ilotulitteesta suoran osuman silmään toisessa yhteydessä.

– Se todennäköisesti jättää pysyvän näköhaitan. Ilotulite ei syttynyt ensimmäisellä kerralla varmuudella ja toisella kertaa sytytettäessä se lähti odottamattoman nopeasti lentoon ja osui tulittajaan, jolla ei valitettavasti ollut suojalaseja sillä hetkellä käytössä, Kivelä kuvailee.

Ylilääkärin mukaan tulite ei räjähtänyt aivan kasvojen vierellä, vaan loitommalla, joten potilas säästyi vakavammalta vammautumiselta.

Vammautuneet ovat 25- ja 45-vuotiaita.

Kolmas vamman saanut potilas on tulossa jatkohoitoon Helsinkiin Itä-Suomesta. Ylilääkärin mukaan hänen osaltaan tutkimukset ovat vielä kesken, mutta alustavan tiedon mukaan hän on alaikäinen, joka sai tulitteesta ensin käsivamman ja sitten lievemmän silmävamman.

Tampereen yliopistollisesta sairaalasta kerrotaan, että siellä on hoidettu yhtä nuorta aikuista, joka on saanut lievän silmävamman räjähtävästä ilotulitepadasta. Hänellä oli päässään suojalasit, mutta nekään eivät suojanneet vammalta.

Oulun seudulla ilotulitteiden aiheuttamilta vammoilta on säästytty, Oulun yliopistollisesta sairaalasta kerrotaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?