Liikenneturva: Tieliikenteessä ennätysturvallinen vuosi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Liikenneturva: Tieliikenteessä ennätysturvallinen vuosi

Ennakkoarvion mukaan teillä kuoli päättyvänä vuonna 204 ihmistä - määrä pienin vuosikymmeniin.

31.12.2019 11:22

Päättyvä vuosi on ollut tieliikenteessä ennätysturvallinen, kertoo Liikenneturva tekemänsä ennakkoarvion perusteella.

Tieliikenteessä arvioidaan kuolleen tänä vuonna 204 ihmistä. Arvio perustuu Tilastokeskuksen ennakkotietoihin tammi-marraskuulta ja Liikenneturvan keräämiin lehtitietoihin joulukuulta.

Erityisesti marras- ja joulukuussa liikenteessä näyttäisi tapahtuneen poikkeuksellisen vähän kuolemaan johtaneita onnettomuuksia, Liikenneturva kertoo.

– Näyttää siltä, että turvallisuustaso on parantunut edellisvuoteen verrattuna, ja tästä voi tulla ennätysvuosi. Viimeisten tietojen mukaan liikenteessä kuolleiden määrä on tänä vuonna 15 ihmistä pienempi kuin viime vuoden lopussa, sanoo Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen tiedotteessa.

Etenkin jalankulkijoiden sekä henkilöauton kuljettajien ja matkustajien kuolemat ovat ennakkotietojen mukaan vähentyneet vuoden 2018 lukemista.

Tammi-marraskuussa tieliikenteessä kuoli 13 jalankulkijaa. Vuonna 2018 tieliikenne vaati samana aikana 20 jalankulkijan hengen.

Henkilöauton kuljettajia ja matkustajia kuoli tammi-marraskuussa yhteensä 114, kun edellisvuoden vastaava lukema tammi-marraskuulta oli 127.

Synkimmillään teillä kuoli yli tuhat vuodessa

Liikenneturvan Valtonen muistuttaa, että ennakkotiedot tarkentuvat vielä. Ennakkotietoihin tulee aina niin kutsuttua jälkikertymää, joten lopullinen tilastoluku selviää vasta runsaan vuoden viiveellä.

Ennakkotietojen perusteella näyttää joka tapauksessa siltä, että päättyvänä vuonna tieliikenteessä on kuollut vähiten ihmisiä vuosikymmeniin.

Vielä vuosituhannen vaihteessa tieliikenteessä kuoli vuosittain noin 400 ihmistä. Tilastohistorian synkin lukema kirjattiin vuonna 1972, jolloin tieliikenne vaati 1 156 kuolonuhria.

Tavoitteesta ollaan yhä jäljessä

Vaikka kuolonuhrien määrä onkin pienentymässä, Liikenneturvan mukaan Suomi on yhä selkeästi jäljessä tieliikenteen turvallisuustavoitteestaan.

Euroopan unioni on asettanut tavoitteeksi, että tieliikennekuolemien määrä puolitetaan vuoteen 2020 mennessä vuoden 2010 tasolta. Tämän perusteella Suomen tavoitteena on, että vuonna 2020 tieliikenteessä kuolee enintään 136 ihmistä.

– Tällä hetkellä on lähestulkoon selvää, ettei tavoitteeseen päästä, Liikenneturva sanoo.

Tavoitteesta tieliikennekuolemien vähentämisessä ollaan jäljessä myös koko EU:n tasolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?