Reportteri­ryhmä kiersi joulu­päivänä Syyriassa suurta Isis-vankilaa, kun huopaan kääriytynyt nelikymppinen mies huusi: ”Suomalainen, olen suomalainen!”

Syyrian kurdien ylläpitämästä vankilasta Koillis-Syyriassa löytyi suomalaiseksi esittäytynyt mies.

28.12.2019 6:15

Suomesta lähti kaikkiaan noin 80 tunnistettua henkilöä vierastaistelijoiksi äärijärjestö Isisin hallitsemaan ”kalifaattiin” Syyriaan ja Irakiin. Heidän kohtalonsa on ollut kuolla Isisin riveissä, palata kotimaahan tappion jälkeen tai joutua kurdien johtaman asejoukon SDF:n vangiksi.

Suojelupoliisin mukaan vankiloissa Syyriassa ja Irakissa on tälläkin hetkellä ”muutama” suomalainen, joiden henkilöllisyys on viranomaisten tiedossa. Vankien lukumäärää Supo ei tarkenna.

  • Yllä olevalla videolla näytetään Isis-taistelijoiden vankilan sairastupaa.

Kansainvälinen toimittajaryhmä tapasi joulupäivänä Syyrian koillisosassa kalpean ja laihan vangin, joka huusi reporttereille englanniksi:

– Suomalainen, olen suomalainen!

Mies makasi kurdihallinnon ylläpitämän vankilan sairastuvassa ja näytti hyvin heikkokuntoiselta. Mies teki tiettäväksi, että hän halusi puhua suomalaisen median kanssa ja pettyi sitten, kun seurueessa ei ollut ketään Suomesta.

Oranssiin vankihaalariin pukeutunut mies on valkoihoinen ja noin 40-vuotias. Hän ei vierailun aikana pystynyt kunnolla istumaan sängyssään, jossa hän makasi kääriytyneenä tummanharmaaseen huopaan.

Kurdien ylläpitämässä vankilassa on paljon huonokuntoisia vankeja. Vangit ovat entisiä Isis-taistelijoita.

IS ei ole voinut varmistua miehen henkilöllisyydestä eikä julkaise hänestä tunnistettavaa kuvaa. Suojelupoliisi ei perjantaina vahvistanut tietoja suomalaisvangista eikä kommentoinut asiaa yksilön suojaan vedoten.

Suuren vankilakompleksin sairastuvassa oli muitakin ulkomaalaisia Isis-taistelijoita: brittejä, belgialaisia, yhdysvaltalaisia ja tshetsheenejä.

Brittiläinen jihadisti kertoi, että vankeja kuolee sairauksiin ja haavoihin. Monen vangin haavat ovat tulehtuneet heikoissa oloissa. Kurdihallinto ei kerro, mihin vankiloissa kuolleet Isis-taistelijat haudataan.

Suomalaiseksi esittäytynyt mies vankilan sairastuvassa kuvan oikeassa laidassa. IS julkaisee kuvan muokattuna tunnistamattomaksi.

Vankilahallinnon mukaan entiset Isis-taistelijat ovat sairauksistaan ja huonokuntoisuudestaan huolimatta yhä turvallisuusriski. Heille ei esimerkiksi ole kerrottu Turkin maahyökkäyksestä Pohjois-Syyriaan siltä varalta, että se saisi vangit nousemaan kapinaan.

Vankilan läheisyydessä räjähti autopommi lokakuussa. SDF joutui lähettämään vankilan turvaksi lisäjoukkoja estääkseen mahdolliset pakoyritykset.

Juttua muokattu kello 8:39: Suojelupoliisin mukaan Syyrian ja Irakin alueella on vankina ”muutama” suomalainen, ei vain Syyriassa.

Tiedätkö jotain vangituista suomalaisista Isis-taistelijoista ulkomailla? Ota luottamuksella yhteyttä IS:n toimitukseen uutiset@iltasanomat.fi tai Whatsappilla 040 660 9019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?