Orpo­lapsia al-Holin leirillä hoitanut Isis-Heli pohtii, pääsevätkö naisetkin takaisin Suomeen – ”Mitä meille tapahtuu?” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Orpo­lapsia al-Holin leirillä hoitanut Isis-Heli pohtii, pääsevätkö naisetkin takaisin Suomeen – ”Mitä meille tapahtuu?”

Suomi kotiutti al-Holin leiriltä joulun alla kaksi pientä orpolasta. Heitä hoitanut suomalaisnainen pohtii, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Al-Holin leirillä Syyriassa on yhä noin 70000 vankia. Talven tullessa leirin olot ovat kurjistuneet entisestään.­

28.12.2019 6:15

Al-Holin leirillä olevat 11 suomalaisnaista ovat epätietoisia kohtalostaan. Kansainvälinen toimittajaryhmä tapasi sattumalta yhden heistä joulupäivänä: Heli-nimellä Suomessa tunnetuksi tulleen, noin 30-vuotiaan kantasuomalaisen naisen. ”Heliä” askarruttaa, pääseekö hän ja muut suomalaiset naiset ja heidän lapsensa kotimaahan.

– Me kuulimme, että vain lapsia otetaan vastaan. Mutta otetaanko myös naisia? Tietääkö kukaan tästä, Heli kysyi leirillä joulupäivänä vierailleelta kansainväliseltä toimittajaryhmältä.

”Heli” odotti kurdisotilaiden lupaa päästä valvotulle käynnille leirin ruokakauppaan. Tässä epävirallisessa marketissa on myytävänä muun muassa säilykkeitä ja sokeria.

Vieraat kiinnittivät Helin huomion.

– Mitä meille tapahtuu? Välittääkö hallitus meistä? Minä hoidin orpolapsia ennen kuin heidät lähetettiin Suomeen. Meitä on täällä yhä 11 – emmekä tiedä mitä meidän aviomiehillemme on tapahtunut. Emme tiedä mitään, hän sanoi.

Al-Holissa oli joulukuun alussa noin 71 600 ihmistä, pääosin naisia ja lapsia – Isis-taistelijoiden perheenjäseniä. Heistä suurin osa on kansallisuudeltaan irakilaisia ja syyrialaisia.

Vankien joukossa on vajaat 11 000 muualta maailmasta tullutta naista ja heidän lastaan. Suomalaiset ja muut eurooppalaiset naiset elävät ulkomaalaisille Isis-vangeille tarkoitetussa, eristetyssä leirin osassa, joka on tunnettu radikaaleista asukkaistaan. Kurdit kutsuvat tätä leirin osaa ”Muhaciratiksi”, siirtolaisten alueeksi.

Leirin myymälässä on tarjolla muun muassa säilykkeitä ja sokeria. Kuvan lapset eivät liity leirin suomalaisiin.­

Ulkomaalaiset naiset ovat usein syyllistyneet väkivaltaan leirin sisällä: he ovat hyökänneet muun muassa lääkintähenkilöstön ja Isisin omia siveyssääntöjä loukanneiden vankien kimppuun. Leirin hallintoon kuuluva Aylul Rizgar kertoi syksyllä joutuneensa usein solvausten, uhkausten ja jopa kivityksen kohteeksi.

– En edes muista enää, kuinka monta kertaa naiset ovat uhanneet katkaista pääni ja panna sen seipään nokkaan sen jälkeen kun Isis on palannut takaisin.

Isisin kalifaatissa oli oma pelätty uskontopoliisinsa, nimeltään Hisbah. Kalifaatin kukistumisen jälkeen se on herännyt uudelleen henkiin al-Holin ulkomaalaisvankien alueella. Hisbahin sanotaan pitävän omaa ”tuomioistuinta”, joka käsittelee väitettyjä rikkomuksia.

Joulukuun alkupuolella Hisbah murhasi turkmeeninaisen, joka oli naimisissa korkea-arvoisen Isis-johtajan kanssa. Vahvistamattomien tietojen mukaan nainen ruoskittiin ja hakattiin sen jälkeen kun hänen epäiltiin rikkoneen Isisin moraalisääntöjä.

Eristetyssä ulkomaalaisten sektorissa asuvat eurooppalaiset pääsevät asioimaan kaupassa vain valvotusti. Kuvan henkilöt eivät liity leirin suomalaisiin.­

Leirin viranomaisten mukaan yksi al-Holissa toimineista klinikoista jouduttiin sulkemaan ulkomaalaisten Isis-vankien väkivallan vuoksi.

Kansainvälinen Punainen Risti on tällä hetkellä ainoa al-Holissa toimiva avustusjärjestö. Lääkärit ilman rajoja vetäytyi leiriltä viime syksynä turvallisuussyistä.

Leirihallinto kertoi myös, että Bosnia-Hertsegovina ja Kosovo ovat ainoat eurooppalaiset maat, jotka ovat kotiuttaneet kansalaisiaan suoraan al-Holin leiriltä. Joulun alla Suomeen saapuneet orpolapset kuljetettiin ensin rajan yli Erbiliin, Irakin kurdistaniin, ja sieltä erikoislennolla Helsinkiin.

Lapset ovat hyvin haavoittuvassa asemassa al-Holissa. Kuvan lapsi ei liity leirin suomalaisiin.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?