Luonto meni sekaisin: Pirjo löysi lenkki­polulta pajun­kissoja ja Leila Turun metsistä suppilo­vahveroita – Ilmatieteen laitos: joulukuu ollut 4,5 astetta tavan­omaista lämpimämpi

Espoolainen Pirjo ja varsinaissuomalainen Leila yllättyivät joulunpyhinä luonnossa käyskennellessään.

26.12.2019 17:33

Kun espoolainen Pirjo Sanaksenaho kuljeskeli tapaninpäivänä Espoon Lippajärven luonnossa, oli lenkkipolun laidalla vastaan tullut näky kaikkea muuta kuin jouluinen.

Naisen yllätykseksi pajunoksasta nimittäin pilkisti pajunkissoja.

– Niitä selvästi puski esiin pajunoksista. Näytti siltä, että luonto elää jo kevättä, Sanaksenaho ihmettelee.

Pajunkissojen näkyminen talvella ei ole täysin ennenkuulumatonta, sillä paju kuuluu lämpötilalle herkkiin kasveihin. Esimerkiksi lämmin marraskuu vuonna 2018 sai pajunkissat puhkeamaan.

Varsinaissuomalainen Leila puolestaan löysi jouluaattona metsästä Turun suunnalta suppilovahveroita.

Sienten löytöpaikka sijaitsee metsäisellä mäellä Leilan kotipihan laidalla.

– Niitä oli niin paljon, että varmaan saisi useammankin kastikkeen. Niitä oli oikein kunnon kasvusto.

Leila kertoo löytäneensä suppilovahveroita kyseisestä paikasta aiempinakin vuosina, joskin syksyisin.

– Tiedän, että suppilovahveroita on myöhään syksyyn, mutta se oli yllättävää, että niitä oli vielä nyt, ja että ne olivat ihan tuoreen näköisiä.

Suppilovahveroita löytyi Varsinais-Suomesta myös jouluna 2017. IS kertoi tuolloin, kuinka paimiolaisnainen törmäsi suppilovahveroihin tapaninpäivänä lähimetsässä.

Suppilovahvero on myöhäinen sieni. Turun Sieniseuran puheenjohtaja Jouni Issakainen kertoi IS:lle joulukuussa 2017, että lauhassa säässä suppilovahveron kasvu jatkuu talveen asti. Suppilovahveroa on voinut saada vaikka jouluna.

– Ilmastonmuutoksen myötä kausi voi jatkua pitkään, Issakainen kuvaili tuolloin.

Issakainen kertoi, että suppilovahvero ei pilaannu pienestä pakkasesta.

– Se kestää vaikka lumen alla. Jos lumi sulaa uudelleen, sieni tulee esiin, hän sanoi.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa sanoo, että talvikeli on ollut eteläisessä Suomessa tänä vuonna pitkälti lauhaa.

– Tänä vuonna joulukuu on ollut Etelä-Suomessa noin neljä ja puoli astetta tavanomaista lämpimämpi, kun katsotaan keskilämpötilaa, hän kuvailee.

Joulukuu on ollut tämänvuotista lauhempi viimeksi vuonna 2015. Myös tuolloin lämmin joulukuun sää hämäsi joitain kasveja.

Ilta-Sanomat kertoi joulun alla 2015, että Riihimäellä oli valokuvattu kukkiva orvokki. Espoossa sekä Pohjois-Helsingissä lukijat olivat bonganneet tuolloin oksista esiin puskeneita pajunkissoja.

Kokemäellä ja Porissa mitattiin vuoden 2015 joulukuussa 11,3 lämpöastetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?