Al-Holin lapset saapuivat Suomeen – poliisi: ”Operaatio ohi”

Al-holin lapsia kuljettanut kone laskeutui Suomeen myöhään lauantai-iltana.

Viranomaisten mukaan lasten tuominen sujui hyvin.

Itä-Uudenmaan poliisi kertoo Twitterissä, että operaatio lentokentällä on nyt ohi. Poliisin mukaan kaikki sujui suunnitelmien mukaan ja lapset ovat sosiaali- ja terveysviranomaisten hallussa.

Viranomaiset järjestivät lauantai-iltana tiedotustilaisuuden lasten kotiuttamisesta. Valtioneuvoston linnassa pidetyssä tilaisuudessa olivat paikalla ulkoministeriön, sisäministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön edustajat. Tilaisuudessa kerrottiin, ettei lasten turvallisuuden ja yksityisyyden suojan vuoksi julkisuuteen ei anneta lapsia koskevia tietoja. Myöskään ulkomailla tapahtuvan viranomaistoiminnan yksityiskohtia ei kerrottu.

Ulkoministeriön alivaltiosihteeri Pekka Puustinen kuitenkin totesi kahden lapsen palauttamisen sujuneen onnistuneesti. Myös yhteistyö kurdiviranomaisten ja suomalaisten välillä on toiminut hyvin.

– Kotiuttaminen on sujunut hyvin ja valmistelujen mukaan.

Tiedotustilaisuudessa paikalla ollut sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaisten olevan keskeisessä roolissa lasten saapuessa Suomeen. Viranomaiset pyrkivät siihen että lasten kasvun ja kehityksen edellytykset turvataan.

– Lapset tulevat olosuhteista joissa he ovat saattaneet jo jonkin verran traumatisoitua.

Viranomaiset eivät kommentoineet aiempia julkisuuteen tulleita tietoja, että kyseessä olisi kaksi orpolasta.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan lapset tuotiin Suomeen suomalaisen Jetflite-yhtiön liikelentokoneella Irakin Erbilistä.

Viranomaiset ovat varautuneet leirillä olevien henkilöiden mahdolliseen paluuseen jo pidempään. Ulkoministeriö on myös nimittänyt eritysedustajan, joka on hoitanut palautuksiin liittyviä neuvotteluja paikan päällä Irakissa.

Al-Holin leiri sijaitsee Syyrian pohjoisosassa lähellä Irakin rajaa. Kurdiviranomaisten hallinnoimalla leirillä on arveltu olevan noin 30 suomalaista lasta ja 10 suomalaista naista. Suurin osa lapsista on leirillä omien äitiensä seurassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?