Ulkoministeriö piti tiedotustilaisuuden al-Holin lapsista – ”Tuli tieto että olivat joutuneet haavoittuvaiseen asemaan” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ulkoministeriö piti tiedotus­tilaisuuden al-Holin lapsista – ”Tuli tieto että olivat joutuneet haavoittuvaiseen asemaan”

Viranomaiset järjestivät tiedotustilaisuuden lasten kotiuttamisesta al-Holin leiriltä.

21.12.2019 18:16 | Päivitetty 22.12.2019 11:47

Valtioneuvoston linnassa pidettävässä tilaisuudessa olivat paikalla ulkoministeriön, sisäministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön edustajat.

Ulkoministeriön alivaltiosihteeri Pekka Puustinen kertoi tilaisuudessa, että suomalaiset lapset on tarkoitus kotiuttaa vielä lauantain aikana. Lapsia kuljettanut kone saapui Suomeen illalla.

Ulkoministeriö vahvisti aiemmin lauantaina kahden al-Holin leirillä olleen suomalaislapsen olevan Suomen viranomaisten hoivissa. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) on sanonut Suomen pyrkivät kotiuttamaan kaksi leirillä ollutta orpolasta.

Leirillä on ollut noin 30 suomalaista lasta ja noin 10 suomalaista naista. Kurdistanin korkean tason turvallisuuslähteet vahvistivat jo aiemmin Ilta-Sanomille, että kaksi lasta oli luovutettu Suomen viranomaisten haltuun, ulkoministeriön erityisedustajalle.

Leirin toiminnasta vastaavat kurdiviranomaiset luovuttivat lapset suomalaisille. Puustisen mukaan lasten tilanteesta saatiin tällä viikolla ennen palautusoperaation käynnistämistä uutta tietoa, jonka vuoksi kotiuttamista päätettiin kiirehtiä.

– Maanantaina saatiin tieto että lapset ovat joutuneet erityisen haavoittuvaiseen asemaan, Puustinen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hän ei tarkentanut kysyttäessä mitä haavoittuvalla asemalla tässä tilanteessa tarkoitetaan.

UM:n mukaan lasten turvallisuuden ja yksityisyyden suojan vuoksi julkisuuteen ei anneta lapsia koskevia tietoja. Myöskään ulkomailla tapahtuvan viranomaistoiminnan yksityiskohtia eikä lasten paluureittiä tai –tapaa kerrota.

Puustinen kuitenkin totesi kahden lapsen palauttamisen sujuneen onnistuneesti. Myös yhteistyö kurdiviranomaisten ja suomalaisten välillä on toiminut hyvin.

– Kotiuttaminen on sujunut hyvin ja valmistelujen mukaan.

Tiedotustilaisuudessa paikalla ollut sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaisten olevan keskeisessä roolissa lasten saapuessa Suomeen. Viranomaiset pyrkivät siihen että lasten kasvun ja kehityksen edellytykset turvataan.

– Lapset tulevat olosuhteista joissa he ovat saattaneet jo jonkin verran traumatisoitua. Tietenkin toivon että näin ei ole tapahtunut ja että täällä Suomessa pystymme turvaamaan heidän elämänsä edellytykset niin, ettemme aiheuttaisi heille lisää ahdistavia tilanteita, Varhila sanoi.

Traumatisoituneet lapset voivat Varhilan mukaan tarvita pitkäaikaista terapiaa.

Varhilan mukaan tilanteessa, jossa lapsilla ei ole Suomeen saapuessa täällä omia perheenjäseniä, siirtyy vastuu heistä lähtökohtaisesti lastensuojelulle. Päätökset esimerkiksi mahdollisista sijaisperheistä tehdään yksilökohtaisen arvioinnin perusteella.

Leirillä olevien suomalaislasten mahdollisesta palauttamisesta ja siihen liittyvistä pelisäännöistä on käyty viime viikkoina vilkasta keskustelua Suomessa. Viranomaisten mukaan Suomessa käyty keskustelu ei ole haitannut meneillään olleen palautusoperaation toteuttamista.

Suomessa hallitus on linjannut että kaikki lapset pyritään kotiuttamaan niin pian kuin mahdollista. UM:n Puustisen mukaan viranomaiset jatkavat leirillä edelleen olevien lasten mahdollisen kotiuttamisen valmistelua.

– Yleisellä tasolla voin sanoa että meillä on tietoa leirillä olevien lasten tilanteesta ja sen pohjalta myös arvioidaan näitä valmisteluja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?