Pian Suomeen saapuu kaksi suomalaisorpoa al-Holin leiriltä – näin kävi heidän vanhemmilleen

Al-Holista saapuvien suomalaisorpojen äiti oli vakaumuksellinen jihadisti, joka jäi Syyriaan miehensä kuoltua taistelussa.

21.12.2019 11:54 | Päivitetty 21.12.2019 19:25

Ei poika isäänsä voi muistaa.

Isä oli torilla, kun hän sai puhelun. Häntä tarvittiin taisteluun. Isä kävi hakemassa kotoaan taisteluvyönsä, ja luultavasti se on ollut viimeinen kerta, kun hän on nähnyt poikansa.

Koti oli Anadanin kaupungissa Pohjois-Syyriassa, Turkin rajan ja Aleppon välissä. Tuolloin, kesäkuussa 2013 kaupunki oli presidentti Bashar al-Assadia vastaan taistelevien kapinallisten hallussa. Sinne oli juuri levittäytynyt uusi vahva sotajoukko, josta käytettiin nimeä dawla.

Joukko, johon isä kuului, taisteli dawlan rinnalla. Sinä yönä sillä oli vastassaan libanonilaisen Hizbollahin joukot, jotka taistelivat Assadin puolesta.

Varhain seuraavana aamuna kodin ovikello soi. Oven avasi talossa yöpynyt isän ystävä, joka oli juuri saapunut Suomesta. Hän sai kuulla, että isä oli kuollut marttyyrina ja hänen ruumiinsa jäänyt Hizbollahin haltuun. Suru-uutisen kertoneet miehet lupasivat, että vauvaikäisestä pojasta ja hänen äidistään pidettäisiin huolta.

Isän ystävä lähti samana päivänä takaisin Turkkiin ja sieltä Suomeen. Äiti päätti jäädä poikansa kanssa dawlan maille. Me tunnemme ne paremmin Isisin kalifaattina.

Siellä äiti ja poika asuivat pojan kouluiän kynnykselle asti. Pian poika saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen, isänsä ja äitinsä synnyinmaahan.

Nyt kuusivuotias poika on yksi kahdesta orvosta, jotka Suomi hakee al-Holin leiriltä. Hänellä ja toisella Syyriasta tulevalla orvolla on sama äiti mutta eri isät. Helsingin Sanomien tietojen mukaan äiti kuoli pari vuotta sitten jäätyään pommituksessa romahtaneen talon raunioihin.

Kutsutaan pojan isää tässä jutussa nimellä Marcus. Hän syntyi 1980-luvun lopussa afrikkalaisen isän ja suomalaisen äidin kotiin Länsi-Suomessa. Vanhemmat eivät olleet muslimeja.

Marcus ajautui jo alle parikymppisenä rikosten tielle. Ensin tuomioita tuli varkauksista, petoksista ja huumausainerikoksista, sitten raiskauksesta ja pahoinpitelystä. Niistä ei enää selvinnyt ehdollisella.

Marcuksen ystävä kertoi myöhemmin, että tämä löysi vankilan kirjastossa Koraanin ja kääntyi muslimiksi.

Vankilasta vapauduttuaan Marcus muutti vaimonsa kanssa Itä-Helsinkiin ja osallistui Roihuvuoren moskeijan toimintaan. Siellä hän ystävystyi radikaaleja oppeja suosineiden muslimien kanssa. Vaimo, kertomuksemme pojan äiti, oli kantasuomalainen. Kutsutaan häntä nimellä Paula.

Marcus suoritti asepalveluksensa Vekaranjärvellä. Nuoripari muutti takaisin Turkuun 2010-luvun alussa. Syyrian sota syttyi, ja Marcus alkoi intoilla sinne lähdöstä. Ystävänsä kertomuksen mukaan Marcus koki, että voisi auttaa Suomen armeijassa oppimillaan taidoilla Assadia vastaan taistelevia kapinallisia.

Kesällä 2012 Marcus ja Paula lensivät Turkkiin ja onnistuivat pääsemään rajan yli Syyriaan. Marcus liittyi taisteluun Assadia vastaan. He saattoivat olla ensimmäiset suomalaiset Syyrian konfliktissa.

Paula houkutteli Syyriaan myös pääkaupunkiseudulla asuneen lähihoitajan, joka jätti miehensä ja kolme lasta Suomeen. Kutsumme häntä Heliksi. Kantasuomalainen nainen oli kääntynyt muslimiksi mentyään naimisiin islaminuskoisen maahanmuuttajan kanssa. Mies yritti estää vaimoaan lähtemästä.

Kalifaatissa lesket eivät yleensä jääneet yksin vaan menivät naimisiin jonkun toisen taistelijan kanssa. Marcuksen kuoleman jälkeen Paula solmi liiton Espoosta kotoisin olleen suomensomalialaisen taistelijan kanssa. Kutsutaan häntä Aliksi. Helsingin Sanomien mukaan Ali oli saapunut Syyriaan joulukuussa 2012.

Myös Alin serkku ja tämän vaimo tulivat myöhemmin Syyriaan. Nainen kertoi HS:lle, että miehet liittyivät Isisiin talvella 2013–14.

Kesäkuussa 2014 Ali sai vartiossa luodin päähänsä ja kuoli. Kaksi kuukautta myöhemmin Pauula kirjoitti Syyriasta suomenkieliselle muslimien keskustelupalstalle.

”Suomessa ja ympari maailmaa kaikki muslimit on haaveilleet asuvansa sharian ja khilafan alla. Nyt Allah, Armollisin om avannut meille taman mahdollisuuden. Joten tervetuloa asumaan islamilaisen khilafan ja sharian alla. Ainoat maat mihin saa tehda hijran on syyria ja iraq koska vain naissa maissa om nyt sharia”, Paula kirjoitti.

Khilafalla Paula tarkoitti Isisin kalifaattia, hijralla muuttamista islamin maille.

Paula kehui kirjoituksissaan, kuinka hyvää huolta dawla pitää kansalaisistaan.

”Dawlan tavoitteena on saada maailma alistumaan Allahin tahtoon ja lakeihin. Eli jatkamme kunnes Islam on levinnyt koko maailman jokaiseen nurkkaan.”

Paula mainitsi myös esikoispoikansa, joka oli tuolloin alle kaksivuotias. Hän kertoi aikovansa kasvattaa hänestä mujahediinin, uskonsoturin. Paula kertoi myös omasta roolistaan uskonsodassa.

”Jihadissa on monia asioita mita voit tehda ja miten voit tukea; voit olla mujaahidinin vaimo, aiti, voit tukea varoillasi, voit tehda ruokaa veljille, voit ipettaa ja opiskella, voit ommella varusteita ja vaatteita, voit kannustaa ja kirjoittaa neuvojasi ja ideoitasi, ynm ynm.”

Paula sai myöhemmin toisen lapsen. Hänen ystävänsä Heli kertoi syyskuussa Ylelle, että tämän isä on vielä elossa.

Vuonna 2015 myös Marcuksen pikkuveli saapui kalifaattiin kantasuomalaisensa vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa. Tiettävästi pikkuvelikin kuoli.

Emme tiedä tarkasti, koska Paula kuoli. Helsingin Sanomien mukaan Heli otti orvoksi jääneet lapset hoitoonsa. Heli itse sai Syyriassa kolme lasta portugalilaisen Isis-taistelijan Nero Saraivan kanssa.

Heli ja viisi lasta elivät kalifaatissa sen viimeisiin päiviin asti. Kalifaatin sorruttua kurdijoukot sulkivat heidät al-Holin leirille 70 000 muun naisen ja lapsen kanssa.

Kun Helsingin Sanomat haastatteli Heliä elokuussa, hän ei osoittanut katumusta Syyriaan lähdöstä tai syyllisyydentunnetta Isisin teoista.

– Siskoni ja veljeni, lapsesta vaariin, paloivat, haavoittuivat, kärsivät ja kituivat mitä järkyttävimmillä tavoilla. Joten tällä erää islamin viholliset saivat meidät, mutta Allah on luvannut muslimeille lopulta voiton, Heli viestitti Helsingin Sanomille.

Viikko sitten Heli kertoi Helsingin Sanomille haluavansa Suomeen. Pian sen jälkeen viranomaiset kävivät hakemassa hänen hoitamansa orpolapset.

Pian lapset ovat saapumassa Suomeen ensimmäistä kertaa.

Jutun lähteinä on käytetty taustahaastatteluja, poliisin esitutkintamateriaalia, Helsingin Sanomia, Yleä, Turun Sanomia ja tutkimusta Jihadistinen liikehdintä Suomessa.

Juttua muokattu 19.25: Tarkennettu esikoispojan ikää ja lisätty tietoa toisen lapsen isästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?