IS-kysely: 43 prosenttia vastustaa Isis-äitien tuomista al-Holin leiriltä Suomeen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

IS-kysely: 43 prosenttia vastustaa Isis-äitien tuomista al-Holin leiriltä Suomeen

Hallituspuolueista vain keskustan kannattajien enemmistö vastustaa äitien tuomista al-Holista.

Äitien tuomista al-Holin leiriltä vastusti 43 prosenttia IS:n kyselyn vastaajista.

18.12.2019 12:56

Epäluulo al-Holin leirillä Syyriassa olevaa noin kymmentä äitiä kohtaan on Suomessa suurta. 43 prosenttia IS:n Taloustutkimuksella teettämään kyselyyn osallistuneista vastasi ”Ei” kysymykseen ”jos al-Holin pakolaisleirillä Syyriassa olevia suomalaisten Isis-naisten lapsia ei voida tuoda Suomeen ilman äitejään, pitäisikö Suomeen tuoda myös äidit”.

36 prosenttia oli sitä mieltä, että tässä tilanteessa pitäisi tuoda myös äidit. 21 prosenttia vastaajista ei osannut sanoa, kumpaa vaihtoehtoa pitäisi noudattaa. Miehistä tuomista vastusti 46 ja naisista 39 prosenttia.

Hallituspuolueiden kannattajista äitien tuomista kannatti enemmistö keskustaa lukuun ottamatta. Sen kannattajista 54 prosenttia oli sitä mieltä, että äitejä ei pitäisi tuoda. Suurin halukkuus äitien tuomiseen oli vihreissä, 65 prosenttia.

Kokoomuksen kannattajista 53 prosenttia vastusti äitien tuomista ja perussuomalaisten kannattajista 73 prosenttia. Vain 12 prosenttia perussuomalaisten kannattajista oli sitä mieltä, että äiditkin pitäisi tuoda.

Hallitus linjasi maanantaina kantaansa asiaan. Monimutkaisen kysymyksen vastausta on tulkittu niin, että päätös äitien tuomisesta tehdään tapauskohtaisesti, mutta velvollisuutta äitien tuomiseen ei ole. Nähtäväksi jää, mitä tämä käytännössä tarkoittaa, kun virkamiehet tekevät asiasta päätöksiä.

Nuoret tuomisen puolella

Ikäryhmistä 51 prosenttia 15-24-vuotiaista oli äitien tuomisen puolella mainitussa tilanteessa. Vähiten äitien tuominen sai kannatusta 50-64-vuotiailta, joista vain 28 prosenttia oli sitä mieltä, että äidit pitäisi tuoda.

Alueita tarkasteltaessa tuomisen kannatus oli suurinta Länsi-Suomessa, jossa 41 prosenttia oli tätä mieltä. Eniten vastustajia, 50 prosenttia, oli Itä- ja Pohjois-Suomessa, joissa tuomisen kannatus oli 33 prosenttia.

Eniten äitien tuomista kannattivat johtavissa asemissa olevat, joista 79 prosenttia oli tätä mieltä. Eniten vastaan olivat maanviljelijät, joista 66 prosenttia vastusti ja 24 prosenttia kannatti. Työttömistä 11 prosenttia kannatti tuomista, vastusti 35 prosenttia, eikä osannut sanoa 54 prosenttia.

Taloustutkimus teki haastattelut 16.–17.12. Kysymykseen vastasi 500 ihmistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?