Naisopettajan arki muuttui painajaiseksi: Metallialan yrittäjä syytti naista lasten raiskauksista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Naisopettajan arki muuttui painajaiseksi: Metallialan yrittäjä syytti naista lasten raiskauksista

Mies lähetteli tekaistuja väitteitä naislehtoriin liittyen. Kuvituskuva.

Mies lähetteli tekaistuja väitteitä naislehtoriin liittyen. Kuvituskuva.

Julkaistu: 12.12.2019 19:17

Tekstiviesteillä ja sähköposteilla alkanut häirintä muuttui asteittain alati vakavampaan suuntaan.

Satakuntalaisen naislehtorin elämästä tuli melkoista helvettiä, kun paikallinen metallialan yrittäjä suivaantui naiseen. Häirintä käynnistyi tekstiviesti- ja sähköpostirumballa kesällä 2017. Naisen puhelimeen ja sähköpostiin tulvi viestejä, joissa naisen tekemisiä työssä ja vapaa-aikana arvosteltiin erilaisin sanankääntein. Nainen kielsi miestä lähettämästä viestejä, mutta tämä ei toimintaansa lopettanut.

Talvella 2018 toiminta muuttui selvästi vakavammaksi. Helmikuussa 2018 naiselle lähettämässään sähköpostiviestissä mies kirjoitti naisen olleen osallisena lasten raiskauksiin ja pahoinpitelyyn, jakaneen ilmaisia huumenäytteitä kahdella koululla sekä olleen osallisena huumevelan perinnässä.

Muutamaa päivää myöhemmin metallialan yrittäjä lähetti naisen työpaikan rehtorille sähköpostin, jossa hän väitti naisen yhdessä ystäviensä kanssa pyytäneen kahdelta liivijengiltä apua miehen painostamiseksi. Miehen väitteen mukaan jengit olivat kuitenkin kieltäytyneet toimista, koska niissä oli ollut henkilöitä, joiden läheinen oli joutunut lehtorien ja hänen ystävien hyväksikäytön uhriksi.

Kesäkuussa 2018 lähettämässään viestissä mies väitti naisella olevan rankan huumetaustan ja hän ihmetteli, kuinka tällainen ihminen voi toimia opettajana. Myös paikallinen pankki, jonka hallintoneuvostossa nainen toimi sai vastaanottaa sähköpostiviestejä naisen moraaliin ja laittomaan toimintaan liittyen. Viestejä meni myös naisen äidille, poliisille sekä ulosottoviraston työntekijälle.

Satakunnan käräjäoikeudessa mies kiisti lähettäneensä syytteeseen johtaneita viestejä. Näin siitä huolimatta, että tekstiviestit oli lähetetty miehen hallussa olevasta puhelimesta ja sähköpostin hänen hallitsemistaan sähköpostiosoitteista.

Käräjäoikeus ei miehen selityksiä uskonut, vaan tuomitsi viestintärauhan rikkomisesta ja kunnianloukkauksesta 50 päiväsakon rangaistukseen. Korvauksia uhrilleen hänet velvoitettiin maksamaan noin 1 600 euroa. Omien oikeudenkäyntikulujen lisäksi miehen loppulaskua viestittelystä kasvattivat hänen maksettavakseen tulleet uhrin vajaan 2 900 euron oikeudenkäyntikulut.

Mies valitti käräjäoikeuden ratkaisusta Vaasan hovioikeuteen, mutta valituslupaa ei irronnut. Käräjäoikeuden tuomiosta ei selviä syy kiusanteon aloittamiseen.

Tuoreimmat osastosta