Maa järisi Huittisissa – Miska kertoo hätkähdyttävästä kokemuksesta linja-autoasemalla

Seismologian instituutti rekisteröi Huittisissa 1,8 magnitudin tapahtuman, joka kesti muutaman sekunnin. Kyseessä voi olla instituutin mukaan räjähdys tai maanjäristys. Se rekisteröityi laajalle alueelle instituutin asemilla Suomessa.

11.12.2019 19:39

Huittisissa Satakunnan maakunnassa koettiin maan järähdelleen keskiviikkona. Asiasta tuli useita viestejä Ilta-Sanomiin. Yksi havainnoista tuli Huittisten linja-autoaseman lähistöltä noin kello 15.

– Maa värähteli ja kuului kaksi jännän kuuloista ääntä noin viiden sekunnin välein, Huittisten linja-autoasemalla ollut Sastamalasta kotoisin oleva Miska kertoo Ilta-Sanomille.

Hän oli kaverinsa kanssa paikalla.

– Sen jälkeen kyllä vähän pelästytti. Maassa olleet roskikset vähän heiluivat. Kaveripiirin mukaan värähtely tuntui muuallakin, hän sanoo.

Seismologian instituutti rekisteröi tapahtuman

– Analyysimme mukaan kello 15.11 Huittisista noin 5 kilometriä länteen on tapahtunut räjähdys tai maanjäristys. Sen voimakkuudeksi arvioimme 1,8 magnitudia ja kestoksi muutamia sekunteja. Lähimmät mittauspaikat ovat Raumalla ja Kankaanpäässä. Tällä hetkellä alustavan analyysin mukaan kyseessä olisi räjähdys, Seismologian instituutin seismologi Kati Oinonen kertoo Ilta-Sanomille.

Hänen mukaansa analyysi tarkentuu torstaina.

– Jos kyse on räjähdyksestä, tulos näkyy laitoksen räjäytyslistoilla. Jos taas varmistuu, että kyseessä oli maanjäristys, analyysi näkyy maanjäristyslistoilla ja myös Twitter-tilillämme, hän kertoo.

Kyse ei ollut Oinosen mukaan mistään pienestä asiasta.

– Se havaittiin asemillamme aina Ruokolahdella, Nilsissä ja Oulaisissa saakka

Suomessa useita kymmeniä maanjäristyksiä vuodessa

Seismologian instituutin sivuilta selviää, että Suomessa tapahtuvia maanjäristyksiä rekisteröidään vuosittain useita kymmeniä.

Nämä järistykset ovat suhteellisen heikkoja, magnitudiltaan 0–4. Asemaverkon tihentyessä yhä pienemmät maanjäristykset saadaan rekisteröityä ja paikannettujen järistysten määrä kasvaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?