Kommentti: Poliittinen päätös al-Holista tarvitaan nyt – Niinistön ajatus on järkevä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Poliittinen päätös al-Holista tarvitaan nyt – Niinistön ajatus on järkevä

Poliittisen päätöksen tekeminen al-Holin leirin suomalaisten kohtalosta olisi hallituspuolueiden oma etu, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Kurdien vankeina al-Holin leirillä on tuhansia Isis-taistelijoiden omaisia.­

11.12.2019 11:56

Presidentti Sauli Niinistön mielestä hallituksen pitäisi pohtia poliittisen päätöksen tekemistä al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisesta. Niinistön sanoi Helsingin Sanomille, että ”viime päivinä on esitetty kiihtyvään tahtiin erilaisia olettamia”.

Poliittinen päätös todellakin selkeyttäisi tilannetta. Nyt julkisuuteen on tippunut tietomuruja siitä, että käynnissä on mittavia järjestelyjä, ja villit huhut elävät.

Jälkeen päin voidaan varmasti esittää hyviä perusteluita siitä, että salamyhkäisyys on ollut tarpeen turvallisuussyistä. Tämä koskee sekä asiaa Irakissa ja Syyriassa hoitavia suomalaisvirkailijoita että itse leirillä olijoita. Kurdien ylläpitämällä leirillä toimii uutistietojen mukaan yhä Isis-järjestön ohjaama verkosta, joka voi pitää lähtijöitä pettureina ja yrittää kostaa heille.

Nyt asiasta liikkuu kuitenkin niin paljon tietoa, että muu kuin käytännön yksityiskohtien salailu on turhaa ja vahingollistakin. Se että asiaa yritetään junailla konsulilainsäädännön kautta ei poista sitä, että asiasta on ilmeisesti faktisesti tehty päätöksiä hallituspuolueiden kesken. Se kantaa vastuun niistä muodollisuuksista riippumatta.

Poliittisesti yhä vaikeaa

Poliittinen päätös on erityisen vaikea keskustalle, jonka kansanedustajien joukosta löytyy vastustusta suomalaisnaisten ja -lasten tuomisesta maahan. Puheenjohtaja Katri Kulmuni kipuilee asian kanssa. Monet kummallisuudet tämänkin asian ympärillä selittyvät keskustan tilanteella.

Perussuomalaisten paine keskustaa kohtaan on kova, eikä Antti Rinteen eroon johtanut operaatio vähentänyt sitä ollenkaan. Mutta keskustan on juuri nyt jokseenkin mahdoton toimia muiden hallituspuolueiden tahtoa vastaan, jos se aikoo hallituksen pitää koossa.

Oppositiopuolueet tekevät välikysymyksen, joka kohdistuu erityisesti ulkoministeri Pekka Haaviston toimintaan asiassa. Siitä tulee Sanna Marinin hallituksen ensimmäinen haaste. Asiasta on menossa myös oikeuskanslerin selvitys. Tarina saa varmasti jatkoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?