Kolmen lapsen äiti lähti Syyriaan ja saattaa pian palata Suomeen – tämä Isis-naisista tiedetään - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kolmen lapsen äiti lähti Syyriaan ja saattaa pian palata Suomeen – tämä Isis-naisista tiedetään

Suurin osa al-Holin leirillä olevista suomalaisista haluaa palata Suomeen. IS kertoo, mitä naisista tiedetään.

11.12.2019 6:07

Kaikki kolme lasta olivat alle kouluikäisiä, kun äiti lähti Syyriaan. Pääkaupunkiseudulla asunut pohjanmaalainen Jaana kertoi menevänsä sinne auttamaan muslimeita, jotka kärsivät Syyrian sisällissodassa. Hän työskenteli hoitoalalla.

Lähdöstä on nyt seitsemän vuotta, ja Jaana saattaa pian palata Suomeen. Valmistelut al-Holin leirillä olevien suomalaisten palauttamisesta ovat jo pitkällä.

Ulkoministeriön mukaan al-Holin leirillä on noin kymmenen suomalaista naista ja noin 30 suomalaistaustaista lasta. Moni lapsista on syntynyt Syyriassa.

Leiriä pitävät kurdijoukot, jotka valtasivat äärijärjestö Isisin viimeiset alueet maaliskuussa. Leirillä olleet naiset ja lapset elivät Isisin alueilla.

Suomalainen Sanna CNN-kanavan haastattelussa viime keväänä.­

Leirin suomalaisnaisista omalla nimellään julkisuudessa on esiintynyt vain kotkalaislähtöinen Sanna, jota CNN haastatteli maaliskuussa. Muiden tässä artikkelissa esiintyvien suomalaisten nimet on muutettu.

Ilta-Sanomat selvitti viime keväänä, miten Sanna oli päätynyt Syyriaan.

Sanna meni 2001 naimisiin itseään kahdeksan vuotta nuoremman marokkolaisen miehen kanssa. Häitä juhlittiin suomalaisessa kirkossa. Sanna kääntyi myöhemmin muslimiksi, mutta perhe eli naapureiden mukaan tavallista suomalaista elämää.

Vuonna 2013 Sannan mies otti kuitenkin toisen vaimon, kantasuomalaisen muslimin, joka oli vaihtanut nimensä arabialaiseksi. IS kutsuu häntä nimellä Fatima.

Fatima kannatti erittäin radikaalia islamintulkintaa ja kehotti suomalaisia lähtemään Syyriaan. Koko perhe matkustikin sinne. Fatima palasi omien lastensa kanssa Syyriasta, mutta Sanna ja hänen miehensä jäivät.

Kun mies kuoli, Sanna meni uusiin naimisiin. Hän on leirillä neljän lapsensa kanssa. Heistä yksi on syntynyt Syyriassa.

Pohjanmaalainen hoitaja Jaana lähti Syyriaan turkulaisen kantasuomalaisen naisen houkuttelemana. Hän meni siellä uusiin naimisiin portugalilaisen Nero Saraivan kanssa. Tästä tuli merkittävä hahmo Isisissä.

Helsingin Sanomat sai yhteyden Jaanaan elokuussa. Tämä kertoi eronneensa Saraivasta, jonka kanssa hän sai kolme lasta.

Kun Jaanan turkulainen ystävä kuoli, otti hän hoitoonsa tämänkin kaksi lasta. Heistä ensimmäisen isä oli suomalais-afrikkalainen mies, joka kuoli Syyriassa jo kesällä 2012.

Yle tapasi Jaanan al-Holissa elokuussa. Hän piti edelleen kiinni erittäin radikaalista islamintulkinnasta.

– Menen mieluummin sharia-valtioon kuin Suomeen, hän sanoi.

Yle ja HS ovat artikkeleissaan käyttäneet Jaanasta eri nimiä turvallisuussyistä.

Yle on haastatellut Jaanan lisäksi viittä aikuista suomalaisnaista al-Holissa. Heistä yksi on Sanna. Jaanaa lukuun ottamatta kaikki muut haastatellut toivoivat paluuta Suomeen, eikä kukaan heistä enää puolustanut Isisiä.

Suomalainen Sanna on toivonut voivansa palata Suomeen.­

Moni Syyriaan Suomesta lähteneistä naisista on maahanmuuttajataustaisia, mutta kantasuomalaiset käännynnäiset ovat heidän joukossaan yliedustettuina.

Yle tapasi leirillä Sannan ja Jaanan lisäksi ainakin yhden kantasuomalaisen naisen. HS:n mukaan leirillä on ollut reilu parikymppinen pohjoissuomalainen Katri. IS:n tiedossa ei ole, onko hän juuri Ylen tapaama henkilö.

Katri kääntyi islamiin ylioppilaskeväänään ja matkusti pian Syyriaan, jossa hän oli naimisissa sinne puoli vuotta aikaisemmin matkustaneen bangladeshilaisen miehen kanssa. Tämä oli aikaisemmin opiskellut Suomessa. Katri kirjoitti maaliskuussa 2017 artikkelin Isisin verkkojulkaisuun.

Yle ja HS ovat kertoneet myös leirillä olevasta vantaalaisesta Verasta, ulkomaalaissyntyisestä Suomen kansalaisesta. Keski-ikäinen nainen lähti maaliskuussa 2014 Turkkiin ja siirtyi sieltä rajan ylitse Syyriaan.

Veralla oli lähtiessään mukana neljä lasta. Esikoispoika kuoli Syyriassa, jossa Vera myös synnytti. Veran toinen, 18-vuotias poika oli elokuussa Syyriassa nuorisovankilassa.

Ylen mukaan Vera pitää tällä hetkellä al-Holissa huolta kahdesta omasta lapsestaan ja Syyriassa kuolleen aviomiehensä orpolapsista, jotka eivät ole Suomen kansalaisia.

Katso alla olevalta videolta, miten CNN:n toimittaja haastatteli maaliskuussa al-Holin leirillä ollutta suomalaisnaista.

Jutun otsikkoa muokattu kello 10.18.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?