HS: Keskustan Savola vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä – Kulmuni ei avaa keskustan linjaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

HS: Keskustan Savola vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä – Kulmuni ei avaa keskustan linjaa

Hallitus ei ole tehnyt päätöstä asiasta.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoo, ettei valtioneuovsto ole tehnyt päätöstä al-Holin suomalaisista.

11.12.2019 0:36

Keskustan kansanedustaja Mikko Savola vaati tiistaina hallitusta päättämään, ettei Suomi hae aktiivisesti ketään al-Holin leiriltä. Savola kertoi asiasta muun muassa Twitterissä.

Savola kertoi Helsingin Sanomille, että lapset voitaisiin tuoda Suomeen, mutta koska alueen kurdihallinto ei suostu erottamaan perheitä, Suomeen ei pidä silloin tuoda ketään. Hänen mukaansa turvallisuusriskit olisivat liian suuret.

Leirin lapset ovat iältään 2–18-vuotiaita.

– Sanon, että meidän ei pidä lähteä aktiivisesti näitä Isis-leiriläisiä noutamaan al-Holista Suomeen. Tiedämme mikä velvoite meillä on, jos he suoriutuvat Suomen lähetystöön, mutta meidän ei pidä olla aktiivisia asiassa, Savola kommentoi HS:lle.

Kansanedustajan mukaan keskustan linjaa asiasta pitää kysyä puoluejohdolta, mutta hänen mielestään keskustan ei pitäisi hyväksyä hakemistoimia.

Puolueen puheenjohtaja Katri Kulmuni ei avaa keskustan linjaa HS:lle.

– Kuten edustaja Savola on sanonut, poliittista päätöstä valtioneuvosto ei ole asiasta tehnyt valtioneuvoston istunnoissa, hän sanoo.

Aiemmin tiistaina Yle kertoi, että al-Holin leirin suomalaiset lennätettäisiin Suomeen sen jälkeen, kun kurdit saavat leiriläiset Irakin rajalle.

Ulkoministeriön nimettömänä pysyvän virkamiehen mukaan ministeriö on selvittänyt ja valmistellut useamman viikon ajan Suomen mahdollisuuksia kotiuttaa al-Holin leirillä olevia suomalaislapsia.

Ilta-Sanomat kertoi jo aiemmin, että valmistelut palaajien varalta on jo pitkällä. IS:n tietojen mukaan al-Holin perheet on jo jaettu Helsingin lastensuojelussa, terveydenhuollossa ja sosiaalitoimessa nimetyille henkilöille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?