Supo: al-Holin naiset toden­näköisesti jatkaisivat terroristista toimintaa Suomessa

Ulkoministeriö on selvittänyt al-Holin lasten kotiuttamista jo useamman viikon ajan.

Suposta arvioidaan, että al-Holin leiriltä mahdollisesti palaavat naiset verkostoituvat keskenään ja integroituvat jälleen kotimaisiin jihadistisiin verkostoihin ja jatkavat terroristista toimintaa.

10.12.2019 18:03

Ulkoministeriön nimettömänä pysyvän virkamiehen mukaan ministeriö on selvittänyt ja valmistellut useamman viikon ajan Suomen mahdollisuuksia kotiuttaa al-Holin leirillä olevia suomalaislapsia.

Ulkoministeriöstä vahvistetaan, että käytännössä al-Holista pyrittäisiin kotiuttamaan kaikki suomalaiset.

– Lähtökohtaisesti se olisi luonnollisesti looginen tavoite, jos me kerran pyritään auttamaan leirillä olevia suomalaisia lapsia. Jälleen tässä astuu kuvioon tapauskohtaisuus ja sen selvittäminen, mikä on mahdollista ja mikä ei, IS:lle kerrotaan.

Sisäministeriön poliisiosaston kehittämispäällikön Tarja Mankkisen mukaan al-Holin leirillä olevista henkilöistä ketään ei tällä hetkellä epäillä rikoksesta.

Suojelupoliisin mukaan Isisin kalifaattiin muuttaneet naiset ja siellä kasvaneet lapset voivat kuitenkin muodostaa turvallisuusuhan palattuaan Suomeen.

Suojelupoliisista todetaan IS:lle, että valtionjohtoa on informoitu palautuksiin liittyvistä uhkista.

– Olemme kertoneet vierastaistelijailmiöön liittyvistä uhkista varsin avoimesti julkisuudessa ja olemme informoineet ilmiöön liittyvistä uhkista ja muista ongelmista myös valtionjohtoa ja muita viranomaisia, sanoo Suojelupoliisin viestintäasiantuntija Minna Passi.

Supon mukaan Irakin ja Syyrian konfliktialueelta palaavat henkilöt todennäköisesti lisäävät Suomeen kohdistuvaa terrorismin uhkaa.

– Arvioimme, että alueelta mahdollisesti palaavat naiset todennäköisesti jatkavat terroristista toimintaa, verkostoituvat keskenään ja integroituvat jälleen kotimaisiin jihadistisiin verkostoihin, Passi kommentoi.

Supon käsityksen mukaan Isisin toiminnassa mukana olleet naiset ovat yleisesti osallistuneet lähinnä eri tyyppiseen tukitoimintaan, kuten värväykseen, propagandan tuottamiseen, rahoitukseen ja muihin tukitehtäviin.

– Myös aseellinen toiminta on ollut mahdollista. Naisilla on myös ollut keskeinen rooli jesidivähemmistöön kuuluvien naisten ja lasten orjuuttamisessa.

Alueelta mahdollisesti palaavat lapset tarvitsevat todennäköisesti laaja-alaista tukea vuosien ajan.

– Jos integroituminen suomalaiseen yhteiskuntaan ei onnistu, on mahdollista, että myös heistä muodostuu ajan oloon turvallisuusuhkaa, Passi toteaa.

Valmistelu Suomen kansalaisten palauttamiseksi alkoi toden teolla oikeuskansleri Tuomas Pöystin 10.lokakuuta tekemän ratkaisun jälkeen.

Pöystin mukaan hallituksen tulisi pyrkiä kotiuttamaan al-Holin leiriltä Syyriasta suomalaislapset tai Suomen pysyvän oleskeluluvan haltijoiden lapset, jotka ovat joutuneet leirille ilman omaa syytään.

Pöysti kuitenkin muistutti, että hänen toimivaltaansa tai tehtäviinsä ei kuulu määrätä viranomaisia ryhtymään mihinkään toimenpiteisiin.

Asiaa lähdettiin ulkoministeriössä valmistelemaan ja nimettiin henkilö asiaa hoitamaan. Viimeinen päivä lokakuuta hallitus keskusteli aiheesta ja nimityksestä iltakoulussa.

Hallitus ei ole kuitenkaan tähän mennessä tehnyt asiasta varsinaista poliittista päätöstä.

Ilta-Sanomien haastatteleman ulkoministeriön virkamiehen arvion mukaan leirillä asuvien Suomen kansalaisten palauttamisessa ei olisi tarvetta tehdä erillistä valtioneuvoston päätöstä. Päinvastoin.

– Hallitus toimisi kansainvälisten sopimusten vastaisesti, jos se ei pyrkisi kotiuttamaan heitä. Tästähän on keskusteltu, eikä kukaan ole kiistänyt sitä, etteikö näin tulisi virkamiesvalmistelussa toimia, IS:lle kommentoidaan.

Ulkoministeriön sisältä löytyy kuitenkin erilaisia näkemyksiä siitä, odotetaanko valtioneuvostotason linjausta asiassa vai ei.

Ulkoministeriön alivaltiosihteeri Pekka Puustisen mukaan kiistan taustalla on ministerin ja joidenkin virkamiesten ”vakava näkemysero” siitä ”miten tulipalo sammutetaan oikein”, eli miten Syyrian al-Holin leirillä olevia suomalaisia voidaan auttaa.

– Näkemykset erosivat siinä, odotetaanko valtioneuvostotason linjausta tässä hyvin vaikeassa kysymyksessä, vai tehdäänkö edes sitä, mihin UM voi toimivallallaan ryhtyä, Puustinen kirjoittaa tiistaiaamuna ulkoministeriön julkaisemassa tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?