Yle: Suomella on ”melko täsmällinen” suunnitelma Suomen kansalaisten tuomiseksi pois al-Holin leiriltä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yle: Suomella on ”melko täsmällinen” suunnitelma Suomen kansalaisten tuomiseksi pois al-Holin leiriltä

Julkaistu: 9.12.2019 15:20

Ainakin kolme ministeriötä on suunnitellut lasten ja aikuisten tuomista al-Holin leiriltä, Ylen uutiset kertoo nimettömiin lähteisiin vedoten.

Suomella on voimassa oleva suunnitelma Suomen kansalaisten siirtämisestä al-Holin leiriltä Suomeen, Ylen uutisten lähteet kertovat. Suunnitelmaa kuvataan melko täsmälliseksi.

Suunnitelman lähtökohtana on lasten siirtäminen, mutta käytännössä leiriltä ei luovuteta lapsia ilman aikuisia, joten Suomi on suunnitellut sekä lasten että aikuisten kuljettamista. Välillä on suunniteltu koko ryhmän ja välillä vain osan siirtämistä.

Ulkoministeriö on johtanut siirron suunnittelua. Mukana on ollut ainakin sisäministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö.

Al-Holin leirillä arvioidaan olevan noin kymmenen naista ja noin 30 lasta.

IS kertoi 20. marraskuuta, että suomalaisten palauttamista on valmisteltu syksyn ajan. Ulkoministeriön lähteiden mukaan viranomaisten yhteistyöverkostoa on kutsuttu nimellä ”Operaatio Korpi”.

Ulkoministeri Pekka Haaviston toiminta operaation ympärillä on puhuttanut sen jälkeen, kun IS kertoi Haaviston pyrkineen painostamaan ulkoministeriön virkamiestä noutamaan lapsia leiriltä konsulikyydillä. Tällöin operaatio olisi tapahtunut virkavastuulla, eli mahdolliset seuraamukset olisivat langenneet poliitikkojen tai ulkoministeriön sijaan yksin Tuomiselle.

Ulkoministeri oli jo siirtämässä konsulipäällikkö Pasi Tuomista toisiin tehtäviin. Konsulipäällikön ahdistus paljastui hänen alivaltiosihteerille lähettämästään sähköpostista. Tuominen kirjoitti pelkäävänsä, että operaation toteuttaja voisi jopa päätyä vankilaan.

Tuoreimmat osastosta