HS: Vankilaolojen kohentuminen Jari Aarnion selliosastolla ihmetyttää muita vankeja ja vartijoita - Kotimaa - Ilta-Sanomat

HS: Vankilaolojen kohentuminen Jari Aarnion selliosastolla ihmetyttää muita vankeja ja vartijoita

Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnio kuvattiin Helsingin käräjäoikeudessa viime maaliskuussa, kun hän saapui poliisijohdon virkarikosjutun käsittelyyn.

Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnio kuvattiin Helsingin käräjäoikeudessa viime maaliskuussa, kun hän saapui poliisijohdon virkarikosjutun käsittelyyn.

Julkaistu: 9.12.2019 9:13

Helsingin Sanomien mukaan Helsingin vankilan B32-osaston oloja kohennettiin lokakuun lopulla. Vankilanjohtaja perustelee muutosta erityisesti eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisuilla.

Helsingin huumepoliisin entinen pomo Jari Aarnio suorittaa huumerikostuomiotaan Helsingin vankilan osastolla B32, joka on yksi vankilan suljetuista osastoista. Helsingin Sanomien mukaan vankilaolosuhteet Aarnion osastolla ovat kohentuneet siinä määrin viime aikoina, että se on herättänyt närää sekä vankien että vartijoiden keskuudessa.

Lehden mukaan osaston sääntöjä muutettiin lokakuun lopulla niin, että sellien ovet ovat nykyisin avoinna kello 11:sta alkaen viiden tunnin ajan. Suljetuilla osastoilla sellien ovet ovat tavallisesti auki vain pari tuntia päivässä.

HS:n haastattelemat vangit ja vartijat pitävät selvänä, että B32-osaston vankilaolojen kohennuksen syynä on Aarnion läsnäolo. Vankilanjohtaja Jouko Pietilä kuitenkin kiistää tämän ja perustelee osaston uusia sääntöjä erityisesti eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisuilla, joiden mukaan vankien pitäisi saada olla ulkona selleistään vähintään kahdeksan tuntia päivässä.

Hänen mukaansa tarkoitus on avata kaikkia osastoja vastaavalla tavalla, ja B32-osastosta on hyvä aloittaa, koska se on niistä pienin.

– Arvioimme, että siellä olevat henkilöt eivät muksi muita eivätkä aiheuta merkittävää turvallisuusriskiä, Pietilä sanoo HS:lle.

IS kertoi viime elokuussa, että Aarnio ei ole ollut erityisen mielissään seurasta, johon hän on päätynyt vankiosastollaan. Osastolla elinkautisia tuomioitaan istuivat tuolloin muun muassa vuonna 2013 tyttärensä Vilja Eerikan, 8, murhasta tuomittu Touko Tarkki, Porvoossa marraskuussa 2017 kolmevuotiaan tyttärensä hengiltä puukottanut Nicolas Cherchel sekä sarjakuristajana tunnettu Michael Penttilä.

Kesäkuun lopulla vankilaan ilmoittautuneella Aarniolla on suoritettavaan 13 vuotta vankeutta, josta hän on suorittanut useamman vuoden jo tutkintavankina ollessaan.

B32-osasto tunnetaan niin sanottuna pelkääjäosastona tai lisko-osastona, jonka kaltaisille päädytään joko vangin omasta pyynnöstä, tai harvemmin vankilan henkilökunnan päätöksellä. Lisko- ja pelkääjäosastoille hakeudutaan moninaisista syistä, mutta usein yhdistävä tekijä on juurikin pelko.

Usein asukkaat ovat esimerkiksi huonosti suomea puhuvia ulkomaalaisia, ilmiantajiksi eli vasikoiksi leimattuja, vankeusaikana huumevelkoihin joutuneita tai seksuaalirikoksista tuomittuja.

HS:n mukaan ihmetystä on herättänyt, myös se, että Aarniolle oli annettu lupa poistua vankilasta muutamaksi tunniksi kahden vartijan saattelemana pakkauspuuhiin, koska hänen omakotitalonsa Porvoossa oli menossa myyntiin. Lehden lähteiden mukaan muille vangeille vastaavaa lupaa ei olisi tällaisen syyn takia järjestynyt.

Tuoreimmat osastosta