HS: Räppäri Mercedes Bentso kertoo olleensa yksi kulttuuri­neuvos Veijo Baltzarin uhreista – ”Meillä ei ole mitään hävettävää” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

HS: Räppäri Mercedes Bentso kertoo olleensa yksi kulttuuri­neuvos Veijo Baltzarin uhreista – ”Meillä ei ole mitään hävettävää”

Kulttuurivaikuttaja Veijo Baltzaria epäillään törkeästä ihmiskaupasta, pahoinpitelystä ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Räppäri Mercedes Bentso eli Linda-Maria Roine kertoo nyt Helsingin Sanomissa olleensa yksi Baltzarin uhreista.

Kulttuurivaikuttaja Veijo Baltzaria epäillään törkeästä ihmiskaupasta, pahoinpitelystä ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Räppäri Mercedes Bentso eli Linda-Maria Roine kertoo nyt Helsingin Sanomissa olleensa yksi Baltzarin uhreista.

Julkaistu: 7.12.2019 18:54, Päivitetty 7.12.2019 19:34

Roine sanoo HS:lle, ettei halunnut aluksi puhua asiasta nimellään, koska pelkäsi ”huorittelua” ja uhrien syyllistämistä.

Rap-artisti Mercedes Bentso, eli Linda-Maria Roine, 26, kertoo Helsingin Sanomissa olleensa yksi kulttuurineuvos Veijo Baltzarin uhreista.

Baltzaria epäillään törkeästä ihmiskaupasta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä, jonka epäillään tapahtuneen vuosien 2017–2019 aikana Helsingissä, Kuopiossa ja Raaseporissa. Baltzarin lisäksi törkeästä ihmiskaupasta vangittuna on 36-vuotias nainen, joka on työskennellyt Baltzarin Drom-yhdistyksen toiminnanjohtajana.

Tutkinta ei koske Roineen nyt paljastamia tapahtumia.

Vangitsemisuutisen jälkeen marraskuussa HS julkaisi Baltzaria käsittelevän laajan artikkelin, johon oli haastateltu nimettömänä 18:aa nuorta naista tai tyttöä. HS:n mukaan Baltzar houkutteli vuosien ajan tyttöjä ja nuoria naisia teatteriyhteisöönsä ja manipuloi, kontrolloi ja lähenteli heitä. Artikkelissa puhuttiin Baltzarin ”kultista”.

Roine oli yksi HS:n artikkeliin haastatelluista naisista. Nyt hän haluaa kuitenkin puhua asiasta nimellään.

Roine liittyi Baltzarin teatteriin alaikäisenä vuonna 2011. Hän oli tuolloin päässyt juuri kuiville Subutex-koukusta. HS:n artikkelissa hän kuvaili Baltzarin olleen hänelle aluksi kuin isähahmo, joka lupasi tehdä hänestä tähden. Lopulta Roine kuitenkin joutui kulttuurivaikuttajan seksuaalisen häirinnän kohteeksi, ja Baltzar yritti houkutella häntä kanssaan sänkyyn.

Roine julkaisi maaliskuussa kappaleen Clare Quilty, joka Ylen mukaan kertoo Baltzarista.

Jahtasit mua niin kuin Quilty Doloresta. Annoit mulle yhden päärooleista. Et ollut ohjaaja, olit kultin johtaja. Mut luulit ostavas, koska tulin pohjalta”, Roine räppää.

Roine on esiintynyt rap-uransa takia runsaasti julkisuudessa. Hän on julkaissut myös elämänkerran nimeltään Ei koira muttei mieskään. Siinä hän kertoo Helsingin huumepiireistä, lapsena kokemastaan raiskauksesta sekä musiikin ”pelastavasta voimasta”.

Roine sanoo HS:lle, ettei halunnut aluksi puhua asiasta nimellään, koska pelkäsi ”huorittelua” ja uhrien syyllistämistä. Vastaanotto on hänen mukaansa ollut poikkeuksia lukuun ottamatta kannustavaa.

– Haluan, että Veijon uhrit ja muutkin vastaavien tekojen uhrit näkevät, että heillä ei ole mitään hävettävää, Roine kertoo HS:lle.

Aiemmin myös nuorisotyöntekijä ja aktivisti Ujuni Ahmed on kertonut epämiellyttävästä kokemuksestaan Baltzarin teatterissa. Ahmed kertoi Me Naisille osallistuneensa vuonna 2014 yksiin teatterin harjoituksiin Aleksanterin teatterin tiloissa. Ujuni kertoo, että hänet oli houkutellut mukaan nainen, joka oli tuttu politiikan kentällä toimineiden tuttujen kautta.

– Tuli vahva fiilis, että hän toimi tilanteessa syöttinä, jonka tehtävä oli naisena lähestyä luotettavan oloisesti muita tyttöjä ja houkutella heitä mukaan toimintaan, Ahmed kuvaili Me Naisille.

Baltzar on tunnettu kulttuurivaikuttaja, joka on muun muassa perustanut Kansainvälisen Romanikirjailijaliiton. Vuonna 2011 kulttuurineuvoksen arvonimen presidentiltä saanut Baltzar toimii perustamansa Luovan kulttuurin yhdistys Drom ry:n puheenjohtajana ja johtaa myös sen alaisuudessa toimivaa Integraatioteatteri Baltzaria.

Baltzarilla oli lämpimät suhteet lukuisiin eturivin suomalaispoliitikkoihin yli puoluerajojen. Erityisen paljon ystäviä Baltzarilla vaikuttaa olleen Sdp:ssä, jonka ehdokkaana hän oli itsekin vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

Vuoden 1995 eduskuntavaaleissa Baltzar oli ehdolla vihreiden listoilla, ja vuonna 2015 hän oli ehdolla eduskuntavaaleissa Sdp:n riveissä Uudenmaan vaalipiirissä.

Vuoden 2015 vaaleissa Baltzarin tukijoiksi ilmoittautuivat muun muassa Sdp-konkarit Paavo Lipponen ja Liisa Jaakonsaari sekä puolueen puheenjohtaja Antti Rinne.

Ex-pääministeri Lipponen ja entinen euroedustaja Jaakonsaari kuuluivat myös Baltzarin Drom-teatterin strategiseen ohjausryhmään.

Baltzarin opetusmenetelmistä julkaistiin jo vuonna 2011 hyvin kriittinen raportti. Tästä huolimatta hänen yhdistykselleen myönnettiin yhä mittavaa rahoitusta ja valtionavustusta.

Veijo Baltzar ja hänen avustajansa ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Tuoreimmat osastosta