Antti Rinne jyrähti viime aikojen ilmiöstä – ”Väärän totuuden puhuminen on vaarallinen asia demokratian kannalta” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Antti Rinne jyrähti viime aikojen ilmiöstä – ”Väärän totuuden puhuminen on vaarallinen asia demokratian kannalta”

Julkaistu: 7.12.2019 1:25

Entinen pääministeri kertoi IS:lle, että monet halusivat jututtaa häntä juhlissa.

Tiistaina eronpyyntönsä presidentille kiikuttanut Antti Rinne (sd) juhli Linnassa puolisonsa Heta Ravolainen-Rinteen kanssa. IS:lle antamassaan haastattelussa Rinne jyrähti vihapuheesta sosiaalisessa mediassa, joka on hänen mukaansa kiristänyt yhteiskunnallista ilmapiiriä.

– Ihmisten mollaaminen ja mustamaalaaminen on ollut esillä. Valehtelu ja ihmisten päälle väärän totuuden puhuminen on vaarallinen asia demokratian kannalta, puheenjohtaja totesi huolestuneena.

– Minulla on koko ajan yksi tai kaksi poliisia ympärillä. Se kertoo, että meidän yhteiskunnassa on vihapuheen takia riskejä, joita demokratiassa ei pitäisi olla. Monen poliitikon olisi syytä mennä peilin eteen ja miettiä, miten suomalaisessa yhteiskunnassa puhutaan.

Somessa huutelun tarkoituksena on vaientaa eri mieltä olevat ja siinä on Rinteen mukaan osin jo onnistuttu. Suomea on pidetty vakaana valtiona, mutta Rinne kantaa huolta päinvastaisesta kehityksestä.

– Moni ei halua enää asettua ehdolle luottamustehtäviin, koska pelkää likamyrskyä.

– Olen huolissani eurooppalaisesta ja globaalista kehityksestä, eikä Suomi ole siinä mikään irrallinen saareke. Poliittinen väkivalta voi olla totta ja henkinen väkivalta on jo, Rinne sanoo vakavana.

Yhteiskunnallisen ilmapiirin kiristyminen on näkynyt jo kentällä. Rinne kertoo tilaisuuksista, joissa vihapuhujat ovat pyrkineet estämään keskustelun tavallisten ihmisten kanssa.

– Kuntavaalit ovat tulossa ja moni miettii ehdokkuuttaan. Likamyrsky, joka tulee tietystä suunnasta on väärin, Rinne päättää.

Rinne kertoi dramaattisen viikon tapahtumista huolimatta tulleensa juhliin hyvillä mielin. IS:n haastattelussa hän kevensi tunnelmaa toteamalla, ettei osaa arvioida, että puhuttiinko juhlissa politiikkaa nyt tavallista enemmän, sillä ei ole aikaisemmin ollut pääministerinä Linnan juhlissa.

– Paljon on ihmiset halunneet jutella ja keskustella, Rinne totesi vielä.Antti Rinne jatkaa uuden hallituksen hallitustunnusteluja viikonloppuna.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta