Amerikkalainen uutistoimisto suitsuttaa Suomen talouden nousua vaikeuksista voittoon – kerrotaan myös, kuinka karusti naapuri­maissa suomalaisista ajatellaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Amerikkalainen uutistoimisto suitsuttaa Suomen talouden nousua vaikeuksista voittoon – kerrotaan myös, kuinka karusti naapuri­maissa suomalaisista ajatellaan

Suomea suitsutetaan.

Suomea suitsutetaan.

Julkaistu: 7.12.2019 6:32

Bloomberg Businessweekin toimittaja Ashlee Vance pohtii, miten Suomi käänsi Nokian matkapuhelinten liiketoiminnan romahduksen lopulta voitokseen.

Yhdysvaltalainen uutistoimisto Bloomberg perehtyy Suomeen kolmiosaisessa videoreportaasissaan.

Bloomberg Businessweekin toimittaja Ashlee Vance matkustaa Suomeen tutustumismatkalle, joka pyörii Suomen teknologiateollisuuden ympärillä.

Videoreportaasin nimi on ”Kuinka iPhone piinasi maailman onnellisinta maata.” Keskiviikkona julkaistun ensimmäisen osan aiheena on Nokian rooli Suomen taloudelle, sekä Applen iPhonen musertava vaikutus Nokiaan ja sitä myöten Suomen talouteen.

Ohjelma kertaa, miten Nokian menestys nosti koko maan taloutta. Nokia vaikutus oli suuri, mutta pahin isku osui Suomeen, kun Apple esitteli iPhonen vuonna 2007.

Sen jälkeen Suomi on onnistunut elvyttämään alan: Aikaisemmin kaikkialla läsnä olleen Nokia-puhelimen sijaan Helsingin elinvoimaista tekniikkaympäristöä dominoivat nyt mobiilipelejä – kuten Angry Birds ja Clash of Clans –tekevät yritykset, ensimmäisen osan esittelytekstissä kerrotaan.

Supercell vahvasti esillä

Esillä ovat Nokian lisäksi muun muassa Supercell ja Naava, ja haastateltavien joukossa vilahtelevat muun muassa Supercellin perustaja ja toimitusjohtaja Ilkka Paananen ja keihäänheittäjä Lassi Etelätalo.

Etelätalo ohjastaa amerikkalaistoimittajaa Helsingissä kännykänheiton saloihin. Vance kokeilee kykyjään Etelätaloa vastaan matkapuhelimien heitossa. Vance ei pärjää Etelätalolle.

– Naapurimaissa suomalaisia kuvaillaan pohjoisimmista kansoista oudoimmiksi ja varsinkin heidän kielensä on vaikeaa monille, Vance sanoo. Heidän pohjoismaiset naapurinsa ovat sanoneet, että suomalaiset ovat outoja. Heidän kielensä on pohjimmiltaan haltiamainen. He eivät ole tekemisissä tuntemattomien kanssa tai puhu small talkia. Heidän harrastuksiinsa kuuluu kilpailuja kuten vaimonkanto, ilmakitaran soitto ja tietenkin, kännykänheitto, Vance pohtii jakson alussa.

Ilkka Paananen kertoo ohjelmassa Supercellin menestyksen salaisuuksista.

Ilkka Paananen kertoo ohjelmassa Supercellin menestyksen salaisuuksista.

Suomi houkuttelee osaajia

Pian Vance huomaa, että suomalaiset ovatkin todella mukavia ja vieraanvaraisia. Suomi houkuttelee jälleen uusia osaajia.

Hän haastattelee Supercellin perustajaa Ilkka Paanasta, joka kertoo yhtiön yhdeksi menestyksen salaisuudeksi sen, että yhtiössä pelien kehittäjillä eli luojilla on keskeinen rooli strategiassa. Johto luottaa työntekijöidensä ideoihin.

San Franciscosta Supercelliin töihin tullut ja Suomeen muuttanut Seth Allison kertoo muutoksen pysyvyydestä.

Vance kysyy häneltä, aikooko hän jäädä tänne pitkäksi aikaa.

– Ostin juuri asunnon viime viikolla, Allison vastaa.

Jakson lopussa Vance tutustuu Startup-yrityskampus Maria 01:een, joka on noussut entisen Marian sairaalan tiloihin Helsingin Kampissa. Se on hänelle yksi vahva esimerkki suomalaisen luovuuden voimasta.

Startup-yrityskampus Maria 01 pääsee esille ohjelmassa. Elokuussa 2019 otetussa kuvassa ovat uusi toimitusjohtaja Ville Simola ja tehtävät jättävä Voitto Kangas.

Startup-yrityskampus Maria 01 pääsee esille ohjelmassa. Elokuussa 2019 otetussa kuvassa ovat uusi toimitusjohtaja Ville Simola ja tehtävät jättävä Voitto Kangas.

Tuoreimmat osastosta