Suomen säässä tapahtuu jyrkkä käänne – itsenäisyyspäivää vietetään vielä matalapaineen vallitessa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomen säässä tapahtuu jyrkkä käänne – itsenäisyyspäivää vietetään vielä matalapaineen vallitessa

Julkaistu: 6.12.2019 9:35

Sadealue liikkuu maan etelä- ja keskiosan yli itään ja sää on lauhaa. Maan pohjoisosassa on pakkasta ja sentään enimmäkseen poutaa.

Itsenäisyyspäivä vietetään perjantaina matalapaineen vallitessa, sillä sadealue liikkuu maan etelä- ja keskiosan yli itään ja sää on lauhaa. Maan pohjoisosassa on pakkasta ja sentään enimmäkseen poutaa.

– Itsenäisyyspäivän sää on sateinen. Maan etelä- ja keskiosissa lämpötilat ovat plussan puolella. Lämpötila on 5 asteen tienoilla. Lapissa ja maan pohjoisosissa on kylmempää. Lapissa voi olla jopa -5 asteesta - 15 asteeseen saakka, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Helena Laakso kertoo Ilta-Sanomille.

Laakson mukaan ennusteet eivät lupaa lauantaiksi suurta muutosta säätilaan.

– Lounaasta saapuu Suomeen toinen matalapaine, joka tuo sateita. Etelässä sateet tulevat vetenä, mutta pohjoisessa lumena, hän sanoo.

Isompi muutos maanantaina

Sunnuntaina tapahtuu maan eteläosissa aluksi pieni muutos.

– Sää muuttuu viileämmäksi ja hieman kylmemmäksi myös maan keski- ja eteläosissa, mutta lämpötila lämpenee uudelleen, Ilmatieteen laitoksen Laakso kertoo.

Vasta maanantaina alkaa merkittävämpi viileneminen. Forecan uusin ennusteen malli ilmestyi perjantaina ja myös se kertoo muutoksen jyrkkyyden ja kaksivaiheisuuden.

– Sunnuntaina on suuressa osassa maata aluksi pakkasta, mutta lämpötila nousee uudelleen sunnuntaina plussan puolelle. Kylmeneminen tapahtuu vasta myöhemmin ja vasta maanantaina, Forecan meteorologi Anna Latvala kertoo Ilta-Sanomille.

Tämä näkyy hänen mukaansa varsinkin Lapissa.

– Kylmempi virtaus vaikuttaa siten, että sää kylmenee maanantaina. Lapissa voi olla pienillä alueilla pakkasta jopa -15 - 20 astetta. Maan eteläisimmissäkin osissa voi olla joitakin asteita pakkasta, Latvala sanoo.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta