Turvapaikanhakijat leiriytyivät Maahan­muutto­viraston ovelle – vaativat oikaisemaan virheelliset päätökset - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Turvapaikanhakijat leiriytyivät Maahan­muutto­viraston ovelle – vaativat oikaisemaan virheelliset päätökset

Iltaan mennessä maahanmuuttoviraston edustalle kerääntyi lisää mieltään osoittavia turvapaikanhakijoita. He aikovat leiriytyä viraston edustalla ”niin kauan kuin on tarpeen”.

Julkaistu: 5.12.2019 21:33

Torstai-iltapäivänä paikalla oli kourallinen mielenosoittajia.

Turvapaikanhakijat ovat jälleen leiriytyneet osoittamaan mieltä Helsingissä, tällä kertaa Maahanmuuttoviraston ulkopuolella Pasilassa.

Vuonna 2017 turvapaikanhakijat leiriytyivät puoleksi vuodeksi Rautatientorille ja Kiasman eteen protestoidakseen Migrin turvapaikkamenettelyn virheitä ja kielteisen päätöksen saaneiden hakijoiden hylkäämistä kadulle, mielenosoittajat kertovat tiedotteessaan.

Mielenosoittajat vaativat Maahanmuuttovirastoa tunnustamaan, että Irak ei ole maa, joihin heidät voi turvallisesti palauttaa.

Vaikka turvallisuustilanne on huonontunut Irakissa sen jälkeen kun Suomi sai Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta huomautuksen turvapaikanhakijan kuolemaan johtaneesta palautuspäätöksestä, Suomi pyrkii silti solmimaan palautussopimuksen Irakin hallituksen kanssa, tiedotteessa kerrotaan.

– Suomen tulee tunnustaa, että Irakiin, missä hallitus on viime kuukausina tapattanut 400 ja haavoittanut 19 000 ihmistä, ei voi turvallisesti palauttaa ketään.

Mielenosoittajat vaativat myös asuinolojen kohentamista vastaanottokeskuksissa. Tiedotteen mukaan vastaanottokeskuksissa jopa kuusikin ihmistä voi joutua asumaan samassa huoneessa, mikä altistaa heidät tartuntataudeille ja mielenterveysongelmille.

– Pyydämme elää niin kuin muut ihmiset ja omaa rauhaa, koska olemme kaikki ihmisiä, mielenosoittajien puhemies Vago Ahmed Annar sanoo.

Torstaina kello kolmen aikaan mielenosoitus oli vielä hyvin pieni ja viraston edustalla seisoskeli vain muutamia henkilöitä. He kertoivat jatkavansa mielenosoitusta niin kauan kuin on tarpeen. Telttoja ja muita leiriytymistarvikkeita he kertovat saavansa myöhemmin päivän aikana.

Mielenosoittajat vaativat Maahanmuuttovirastoa oikaisemaan virheelliset turvapaikkapäätökset. Mielenosoittajien mukaan nykyiset Maahanmuuttoviraston turvapaikan myöntämisehdot johtavat jopa asianajajien esittämiin vaatimuksiin uskonnon vaihtamisesta, mitä on pidettävä kohtuuttomana.

Samalla he vaativat, että turvapaikkapäätösten käsittelyprosessia pitää nopeuttaa.

Maahanmuuttovirasto kertoi marraskuun lopulla käyvänsä läpi noin viisisataa tekemäänsä turvapaikkapäätöstä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen antaman ratkaisun takia.

Päätöksessään EIT katsoi, että Suomi rikkoi ensimmäistä kertaa Euroopan ihmisoikeussopimuksen artiklaa, jossa turvataan jokaisen oikeus elämään. Lisäksi Suomi rikkoi EIT:n mukaan kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun kieltoa karkottaessaan turvapaikkaa hakeneen irakilaismiehen kotimaahansa vuonna 2017. Mies ammuttiin Bagdadissa pian palautuksen jälkeen.

Lisäksi virasto on kertonut pyrkivänsä lyhentämään käsittelyaikojaan lisäämällä lupaprosessien automatisaatiota. Tarvittavat muutokset on tarkoitus viedä läpi ensi vuonna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?