Rekkakuski Jani ikuisti jäätävän näyn aamulla Pihtiputaalla – ”Ihmettelin, kun vastaan tullut tukkiauto ajoi kävelyvauhtia” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Rekkakuski Jani ikuisti jäätävän näyn aamulla Pihtiputaalla – ”Ihmettelin, kun vastaan tullut tukkiauto ajoi kävelyvauhtia”

Julkaistu: 5.12.2019 20:28

Tienhoidon mukaan tie oli vielä edellisenä iltana hyvässä kunnossa.

Täysperävaunuyhdistelmää kuljettava Jani lähti keskiviikkoaamuna liikkeelle Pihtiputaan Niemenharjulta nelostietä pitkin kohti Ylivieskaa. Hän kääntyi Elämäjärven kohdalta Haapajärventielle ja tajusi saman tien tehneensä virheen.

– Ihmettelin, kun vastaan tullut tukkiauto ajoi kävelyvauhtia. Sitten huomasin, että tie oli peilijäässä. Ajoin pari kilometriä tietä eteenpäin, enkä sinä aikana saanut vauhtia yli kolmeenkymppiin. Rekka ei vain yksinkertaisesti kiihtynyt.

Alamäen alkaessa Jani päätti, ettei eteenpäin kannata hengen uhalla enää mennä. Siinä kohtaa oli jo pysähtyneenä pari rekkaa, joista toinen kuitenkin lähti jatkamaan matkaa. Janin taakse alkoi kerääntyä rekkoja.

– Kollega tuli luokseni, ja käskin häntä ajamaan ohi. Hän kuitenkin totesi, ettei siinä ole mitään järkeä. Oli niin liukasta, että hän meinasi jo siinä luokseni kävellessä kaatua. Täällä pitäisi olla luistimet jalassa.

Jani ja hänen työkaverinsa soittivat molemmat Tienkäyttäjän linjalle saadakseen tielle hiekoitusauton. Pian soitettiin Destialta, ja ihmeteltiin, miksi olimme pysähtyneet. Tie oli ollut kuulemma vielä edellisenä iltana todella hyvässä kunnossa.

Sitten odoteltiin reilu tunti, ja hiekka-auto tuli. Pahimmillaan rekkoja oli jonossa kuusi.

– Lähdimme ajamaan hiekka-auton perässä. Vastaantuleva kaveri sanoi, että tie on jäässä noin neljän kilometrin kaistaleen, kunnes vaihtuu kunnan raja.

Siirryttäessä Haapajärven puolelle tielle olikin laitettu jo suolaa, ja se oli paljon paremmassa kunnossa. Janin ja kollegoiden seuraama hiekoitusautokin tosin lopetti huvittavasti heti rajan ylityttyä. Kunnat halusivat hoitaa vain omat osuutensa.

Tiellä on ollut ongelmia talvikunnossapidon kanssa aiemminkin. Teiden kunto vaihtelee muutenkin Janin mukaan paljon.

– Osissa paikoissa kaikki on viimeisen päälle, toisissa melkein pitää jotain sattua, ennen kuin ruvetaan asialle mitään tekemään. Se on kurjaa. Minusta talvikunnossapidon pitäisi olla itsestäänselvyys. Tuntuu, että hiekka on kultaakin kalliimpaa nykyään, kun siinä niin säästellään.

Destian Pihtiputaan alueurakan työmaapäällikkö Pertti Leinosen mukaan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä satoi lunta, ja myöhemmin vettä. Tie oli tämän seurauksena muuttunut liukkaaksi.

– Olemme Keski-Suomessa tänä syksynä jo muutamaan otteeseen nähneet, kuinka keliolosuhteet voivat muuttua äkillisestikin. Tiet hoidetaan määriteltyjen hoitoluokkien mukaan, ja kelimuutoksiin pyritään aina reagoimaan mahdollisimman nopeasti, kuten tässäkin tapauksessa tehtiin.

– Jos tie on erittäin liukas ja kuljettaja kokee tiellä ajamisen turvattomaksi, on viisainta soittaa Tienkäyttäjän linjalle ja varmistaa, että apua on tulossa. Näin toimi myös kyseinen rekkakuski, eli hatunnosto hänelle oikeasta toiminnasta, Leinonen lisää.

Tuoreimmat osastosta