Sarjakuristajan mielentilatutkimus valmistui – jutun ratkaisu venyy ensi vuoteen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sarjakuristajan mielentilatutkimus valmistui – jutun ratkaisu venyy ensi vuoteen

Michael Penttilä (oik.) hovioikeudessa vierellään asianajaja Kari Eriksson.

Michael Penttilä (oik.) hovioikeudessa vierellään asianajaja Kari Eriksson.

Julkaistu: 5.12.2019 16:19

Vielä ei kerrota, mikä mielentilatutkimuksen lopputulos oli.

Sarjakuristajana tunnetun Michael Penttilän mielentilatutkimus on valmistunut, tiedottaa Helsingin hovioikeus.

Tässä vaiheessa ei kuitenkaan vielä kerrota, mikä mielentilatutkimuksen lopputulos on ollut, sillä asian käsittely jatkuu vielä Helsingin hovioikeudessa tammikuussa 2020.

Hovioikeuden esittelijä Liisa Ojala kertoo, että asianosaisille on varattu joulukuun loppuun asti aikaa kertoa näkemyksensä mielentilatutkimuksesta.

Jutussa on vaihtunut myös syyttäjä. Eija Velitski jää eläkkeelle ja jutun vie loppuun syyttäjä Yrjö Reenilä.

Tausta: Henkirikos Vaasankadulla

Vuoden 2018 heinäkuussa Michael Penttilä tuomittiin elinkautiseen vankeuteen 52-vuotiaan prostituoidun murhasta. Se oli Penttilälle jo neljäs kuristamalla tehty henkirikos.

Penttilän puolustus valitti asiasta hovioikeuteen, sillä puolustuksen näkemyksen mukaan kyse ei ollut murhasta vaan taposta.

Puolustuksen versio on yksinkertaisettuna se, että Penttilä meni prostituoidun luo Helsingin Vaasankadulle ”intiimihierontaan” ja joutui raivon valtaan, kun prostituoitu alkoi haukkua häntä sarjakuristajaksi ja friikiksi.

Täten kyse olisi ollut äkkipikaistuksissa tehdystä henkirikoksesta.

Syyttäjä taas on pitänyt rikosta suunniteltuna: Penttilä ei surmannut pikaistuksissa vaan nautiskeli uhrinsa kuristamisesta niin kauan kuin pystyi.

Syyttäjän mukaan Penttilä fantasioi teosta etukäteen katsomalla kuristuspornoa ja hankki muun muassa ”puhtaan” kännykän, jolla varasi ajan prostituoidun luo.

Aiemmissa mielentilatutkimuksissa Penttilä on täyttänyt niin epäsosiaalisen, narsistisen kuin epävakaan persoonallisuushäiriön kriteerit. Psykopaattisuutta mittaavassa PCL-R-testissä (Psychopathy Checklist Revised) hän sai 34/40 pistettä, mikä on erittäin korkea lukema.

Hovioikeus katsoi, että uusi mielentilatutkimus on tarpeen siksikin, jotta selviäisi, kuinka Penttilän persoonallisuudessa todetut tai muutoin havaitut piirteet vaikuttavat hänen kykyynsä säädellä käyttäytymistään ja ymmärtää tekonsa luonne.

Tuoreimmat osastosta