Veijo Baltzaria epäillään nyt myös seksuaalisesta hyväksikäytöstä – omaisuutta vakuustakavarikkoon 66 000 euroa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Veijo Baltzaria epäillään nyt myös seksuaalisesta hyväksikäytöstä – omaisuutta vakuustakavarikkoon 66 000 euroa

Kirjailija Veijo Baltzaria epäillään törkeän ihmiskaupan lisäksi myös seksuaalisesta hyväksikäytöstä, jonka epäillään tapahtuneen vuosien 2017-2019 aikana Helsingissä, Kuopiossa ja Raaseporissa.

Veijo Baltzar.­

5.12.2019 14:43

Kulttuurivaikuttaja Veijo Baltzaria epäillään nyt törkeän ihmiskaupan ja pahoinpitelyn lisäksi myös seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Asia selviää Helsingin käräjäoikeuden julkisista pakkokeinotiedoista.

Poliisi teki Baltzarista lisävangitsemisvaatimuksen uusien rikosepäilyjen pohjalta, ja Helsingin käräjäoikeus vangitsi Baltzarin torstaina todennäköisin syin epäiltynä myös seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja toisesta törkeästä ihmiskaupasta.

Seksuaalisen hyväksikäytön epäillään tapahtuneen huhtikuun 2017 ja lokakuun lopun 2019 välisenä aikana Helsingissä, Kuopiossa ja Raaseporissa. Tänään käsitellyn epäillyn törkeän ihmiskaupan tekoajaksi on kirjattu tammikuun 2016 ja lokakuun lopun 2019 välinen aika ja paikoiksi niin ikään Helsinki, Kuopio ja Raasepori.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi Baltzarin jo 21. marraskuuta epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta, joka olisi epäilyjen mukaan jatkunut vuoden 2016 alusta syyskuun 2019 loppuun asti. Toisena rikosnimikkeenä oli pahoinpitely. Käräjäoikeus piti Baltzarin torstaina myös aiemmin ilmenneistä rikosepäilyistä edelleen vangittuna. Näiden epäiltyjen rikosten tekopaikoiksi ilmoitettiin Helsinki ja Tammisaari.

Baltzar itse on kiistänyt syyllisyytensä.

Lisäksi Baltzarin omaisuutta määrättiin eilen keskiviikkona vakuustakavarikkoon.

Helsingin käräjäoikeudesta kerrotaan Ilta-Sanomille, että Baltzarin omaisuutta on määrätty pantavaksi vakuustakavarikkoon enintään määrä, joka arvoltaan vastaa 66 000 euroa.

Samaan kokonaisuuteen liittyen törkeästä ihmiskaupasta epäiltynä on myös nainen, jonka kanssa Baltzar on tehnyt kulttuurialalla yhteistyötä. Käräjäoikeuden tietojen mukaan naista epäillään vain törkeästä ihmiskaupasta.

Poliisi: ”Laaja ihmiskaupparikoskokonaisuus”

Helsingin poliisi kertoi torstaina tiedotteessa, että tutkittavia nimikkeitä rikoskokonaisuudessa ovat nyt törkeä ihmiskauppa, pahoinpitely ja seksuaalinen hyväksikäyttö.

Tiedotteen mukaan tutkinta on edennyt ja tänään esillä olleet uudet vangitsemisvaatimukset liittyvät esitutkinnan edistymiseen.

– Esitutkinta on edelleen alkuvaiheessa, joten en voi valitettavasti vieläkään kertoa asiasta tarkemmin vaarantamatta samalla asian selvittämistä. Tutkinnasta tiedotetaan lisää heti kun se on mahdollista, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saara Asmundela Helsingin poliisilaitoksen julkaisemassa tiedotteessa.

Asmundela ei tiedotteessa yksilöi tai vahvista epäiltyjen henkilöllisyyttä, vaan kuvailee poliisin tutkivan ”laajaa ihmiskaupparikoskokonaisuutta, jossa on kaksi henkilöä vangittuna.”

Vakuustakavarikosta ja uusista rikosepäilyistä uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Ilta-Sanomat ei tavoittanut tutkinnanjohtaja Asmundelaa torstaina. Asmundela kommentoi vakuustakavarikkoa MTV:lle vain yleisellä tasolla.

– Yleisesti vakuustakavarikkoa voidaan hakea esimerkiksi rikoshyödyn poissaamiseksi tai mahdollisten vahingonkorvausten saamisen varmistamiseksi, hän kertoi torstaina MTV:lle.

Asmundela ei tarkentanut, onko asiassa kyse jommastakummasta tai kummastakin.

Vangitsemisuutisen jälkeen marraskuussa Helsingin Sanomat julkaisi Baltzaria käsittelevän laajan artikkelin, johon oli haastateltu nimettömänä 18:aa nuorta naista tai tyttöä. HS:n mukaan Baltzar houkutteli vuosien ajan tyttöjä ja nuoria naisia teatteriyhteisöönsä ja manipuloi, kontrolloi ja lähenteli heitä.

Kirjailija Baltzar on tunnettu kulttuurivaikuttaja, joka on muun muassa perustanut Kansainvälisen Romanikirjailijaliiton. Vuonna 2011 kulttuurineuvoksen arvonimen presidentiltä saanut Baltzar toimii perustamansa Luovan kulttuurin yhdistys Drom ry:n puheenjohtajana ja johtaa myös sen alaisuudessa toimivaa Integraatioteatteri Baltzaria.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?