Tuula rakentaa unelmien kakkoskotia, Riitta osti 70€:n rintsikat – näin Siilinjärven Eurojackpot-miljonäärit pistivät rahat liikkeelle - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tuula rakentaa unelmien kakkoskotia, Riitta osti 70€:n rintsikat – näin Siilinjärven Eurojackpot-miljonäärit pistivät rahat liikkeelle

Näihin maisemiin nousee miljonääri Tuulan uusi talviasuttava vapaa-ajan koti, joka ei olisi ollut mahdollinen ilman rahapelivoittoa. Ensi kesänä rannassa on vene ja lapsenlapsia. –Emme tee tätä vain itseämme varten, sanoo Tuula.

Näihin maisemiin nousee miljonääri Tuulan uusi talviasuttava vapaa-ajan koti, joka ei olisi ollut mahdollinen ilman rahapelivoittoa. Ensi kesänä rannassa on vene ja lapsenlapsia. –Emme tee tätä vain itseämme varten, sanoo Tuula.

Julkaistu: 5.12.2019 6:15

Eurojackpotista 1,8 miljoonaa euroa voittanut Tuula rakentaa unelmiensa vapaa-ajan asuntoa. Ilta-Sanomat kävi katsomassa, miten 92 miljoonan euron rahapotti on alkanut näkyä Siilinjärvellä.

Tontti on täydellinen. Se antaa suuren järven rannalla etelään, kirkkaana iltana kaukana horisontissa häämöttävät Kuopion valot. Rantaan mahtuvat niin vene, moottorikelkka kuin uimapaikka lastenlapsille. Ohuen lumiharson alta pilkistävä maasto on puolukka- ja mustikkamätästä.

– Se on meidän juttu. Ei tarvitse leikata nurmikkoa, sanoo tontin uusi omistaja Tuula.

Tuula ei ole eläkeläisnaisen oikea nimi. Hän esiintyy peitenimellä, sillä hän on yksi Siilinjärven Eurojackpot-miljonääreistä. Elokuun lopussa kunnassa pelattiin 50 osuuden porukkapeli, jolla napsahti 92 miljoonan euron päävoitto. Se tarkoitti noin 1,8 miljoonaa euroa jokaiselle.

Kolme kuukautta myöhemmin rahat ovat jo alkaneet näkyä niin voittajien kuin koko seudun elämässä. Tuulalle ja hänen miehelleen vajaa kaksi miljoonaa on tarkoittanut haaveiden toteutumista.

Pari oli etsinyt vapaa-ajan asuntoa jo pidempään, mutta ilman voittoa raha ei olisi riittänyt kuin vanhaan, kesäisin asuttavaan mökkiin ja vähän kehnompaan tonttiin. Tämä etelätontti tuli myyntiin samana viikonvaihteena, kun Tuula sai tietää olevansa kohta miljonääri. Pari päätti ostaa paikan heti. Vanha 60-luvun päärakennus purettiin uuden talviasuttavan kakkoskodin tieltä.

Ensimmäistä kertaa elämässään aina tarjoukset tarkkaan laskenut, remonttinsa itse tehnyt pariskunta voi vain seurata työmaata vierestä.

– On jotenkin niin seesteinen olo, kun ei tarvitse pankista lainaa. Eikä tarvitse pyytää tarjouksia, vaan voi ottaa sen, mikä miellyttää, Tuula kertoo vanhan saunarakennuksen pienessä tuvassa, katse järvenselässä.

Ensi kesänä uusi hirsimökki on valmis. Siihen tulee kaksi makuuhuonetta, sauna ja kaikki modernit mukavuudet. Pihalla reissuja odottaa tänä syksynä vaihdettu matkailuauto.

Tämän työmaan jälkeen pari aikoo vielä teetättää tarvittavat remontit vanhaan omakotitaloonsa ja auttaa lapsiaan, mutta sen isompia haaveita ei ole.

– Varmaan vain sitten nautitaan elämästä. Tässä on kaikki, mitä tarvitsee, kun vain terveyttä riittäisi, Tuula miettii.

Tuulan ja hänen miehensä tarina kuulostaa tyypilliselle tuoreen siilinjärveläismiljonäärin elämälle. Moni muukin kertoo, että voittajat ovat alkaneet käyttää rahojaan niiden määrään nähden hyvin maltillisesti ja järkevästi.

– Pankilta on kysytty ennen kaikkea apua arjen raha-asioihin ja talouden kokonaisvaltaiseen suunnitteluun. Kun asunnot on vaihdettu ja auto hankittu, suurimpana asiana on ollut mielessä omien lasten auttaminen, kertoo Pohjois-Savon Osuuspankin sijoitusjohtaja Kati Moilanen.

Järki ja maltti voivat olla ominaista suomalaiselle mielenlaadulle ylipäänsä, mutta ne voivat kertoa myös yrityksestä hallita yllättävän rahavoiton aiheuttamaa tunnekuohua. Moilanen on huomannut, että moni tuore miljonääri on ollut aluksi voitostaan varsin hämmentynyt.

– Siinä tilanteessa on ollut hyvä lähteä liikkeelle oman talouden perusasioista. Asiakkaalle tuo turvallisuutta, kun pystyy tekemään selkeän laskelman, mitä hankintojen jälkeen voisi vielä jäädä sijoitettavaksi.

Jokainen tuoreista miljonääreistä voisi ostaa tai rakennuttaa Pohjois-Savon hintatasolla itselleen hulppean huvilan – tai vaikka kaksi. Todellisuudessa moni taitaa ajatella samalla tavoin kuin Tuula. Riittää, kun uusi koti, vapaa-ajan asunto tai auto on huoleton ja hyvä. Luksusta ei tarvitse olla.

– Rahapelivoittajat vaikuttavat haluavan ihan tavallisia asuntoja. Esimerkiksi suurta remontin määrää voidaan vierastaa, vaikka heillä olisikin nyt varaa teettää sellainen, Siilinjärvellä asuva, Kiinteistömaailman kiinteistövälittäjänä voittajia palvellut Minna Antikainen sanoo.

Sekä hänen että OP:n Moilasen mukaan siilinjärveläismiljonäärit ovat vilkastuttaneet niin kotipaikkakuntansa kuin Kuopion asuntokauppaa. Koska monella voittajalla on jo ikää, kysyttyjä ovat olleet niin Siilinjärven kuin Kuopion keskustan uudet kerrostaloasunnot.

Useampi siilinjärveläinen kertoo kunnan keskustaan elokuussa valmistuneen uuden kerrostalon asuntojen menneen juuri rahapelivoiton takia nopeasti kaupaksi, mutta rakennuttaja ei myönnä asiaa.

– Myyntitilanne oli hyvä jo elokuussa. Jäljellä oli enää kuusi asuntoa, jotka menivät kaupaksi lokakuun alkuun mennessä. Emme tiedä, onko ostajien joukossa voittajia. Siilinjärven keskustaan rakennetut uudet asunnot ovat tehneet hyvin kauppansa jo aiemmin, Rakennusliike Laptin Oy:n aluejohtaja Risto Pekkarinen kertoo.

Siilinjärveläismiljonäärit ovat vilkastuttaneet niin kotipaikkakuntansa kuin Kuopion asuntokauppaa.

Siilinjärveläismiljonäärit ovat vilkastuttaneet niin kotipaikkakuntansa kuin Kuopion asuntokauppaa.

Todennäköisesti Siilinjärvellä muhii tällä hetkellä vielä paljon käyttämätöntä ostopotentiaalia. Rahat ovat olleet miljonäärien tileillä vasta pari kuukautta, mikä on lyhyt aika päättää elämän isoimmista hankinnoista. Moni miettii ja tarkkailee.

– Olemme saaneet yhteydenottoja, joissa asiakkaat ovat pyytäneet kontaktoimaan heitä, mikäli myyntiin tulee vähän parempia rantatontteja tai kiinteistöjä. Olemme laskeneet yksi plus yksi, että he saattaisivat olla voittajia, kertoo Sp-Kodin yrittäjä Markus Itkonen.

Siilinjärveläismiljonäärien teoista ja toiveista on vaikeaa varmasti tietää, koska voitto on mahdollista pitää täysin salassa. Esimerkiksi matkatoimistoissa ei voida tietää, mikä kenenkin matkan mahdollistaa. Huhujen mukaan jostain kuopiolaisesta autoliikkeestä olisi varattu useampi mersu, mutta todellisuus on epäselvempi. Kaikilla aloilla ammattilaiset vaikenevat tärkeistä asiakkaistaan ja toisaalta voittajiksi esittäytyneet eivät välttämättä ole sitä.

– Pari asiakasta on kertonut voitostaan niin kuin savolainen sen nyt sanoo, Kuopiossa Laakkosen automyyjänä toimiva Seppo Toroi nauraa.

Kunnanjohtaja Vesa Lötjönen on saanut monta kertaa vastata kysymykseen oliko hän yksi voittajista. Ei ollut, mutta vitsailee, että kunnan talous olisi kyllä tarvinnut pari osuutta.

Kunnanjohtaja Vesa Lötjönen on saanut monta kertaa vastata kysymykseen oliko hän yksi voittajista. Ei ollut, mutta vitsailee, että kunnan talous olisi kyllä tarvinnut pari osuutta.

Miljoonien määränpäätä on Siilinjärvellä vaikea jäljittää, mutta varmaa on kuitenkin se, että seudulle tuli kertarysäyksellä valtava määrä rahaa. Se tuntuu monessa paikassa ja pitkään. Esimerkiksi Tuulan ja hänen miehensä uuden vapaa-ajan asunnon perustuksia laittaa siilinjärveläinen rakennusyritys. Kunnanjohtaja Vesa Lötjösen kuuleman mukaan paikalliset yritykset ovat todella hyötyneet voitosta.

– Palveluyrittäjät ovat sanoneet, että on tullut asiakkaita lisää, Lötjönen kertoo.

Miljonäärit voivat muuttaa elämäänsä hyvin pienilläkin tavoilla, jotka heijastuvat ympäristöön. Esimerkiksi peitenimellä Riitta esiintyvä siilinjärveläisnainen opettelee miljoonavoittonsa myötä uutta suhtautumista rahaan. Ruokakaupassa hän katsoo hinnat edelleen, mutta vaatekaupoilla rutiini on jäänyt. Nyt hän ostaa sitä, mikä on mieleistä.

– Olen ostanut kahdet hirveän kalliit rintaliivit. Ne maksoivat 60–70 euroa kappale. Olen ostanut myös pari puseroa, joista en ole katsonut hintoja, jos ovat muuten olleet mieluisia, eläkeläisnainen kertoo.

Muuten hänkin elää pitkälti niin kuin ennen. Uusi auto on hankittu, mutta vanha asunto kelpaa niin kauan kuin hän siinä pärjää. Muuten hän ei halua elämäänsä myllerrystä, eikä näe syytä käyttää rahojaan vain näyttämisen halusta.

– En tiedä muitakaan, jotka leveilisivät tai pullistelisivat voitollaan, Riitta kertoo.

Rehvastelun sijasta niin Riitta, Tuula kuin moni muu miljonääri haluaa auttaa. Lähes aina kohteena ovat omat lapset. Siilinjärvellä pelattu 92 miljoonan euron voittopotti jaettiin virallisesti 50 osuuteen, mutta todellisuudessa miljoonista hyötyy suurempi joukko.

– Monessa tapauksessa potti on jakautunut useammalle, Pohjois-Savon Osuuspankin sijoitusjohtaja Kati Moilanen kertoo miljonäärien halusta auttaa omia lapsiaan.

Jälkikasvun muistaminen tarkoittaa sitä, että myös monella voittajien lähipiiriin kuuluvalla henkilöllä on yhtäkkiä varaa kuluttaa selvästi enemmän kuin ennen. Sellainen vilkastuttaa seudun taloutta, mutta Siilinjärvellä toivotaan, että euroja riittäisi myös muille kuin sukulaisille. Esimerkiksi kunnalle tällaisesta rahapelivoitosta ei tule verotuloja, mutta lahjoitukset sille tai järjestöille olisivat mahdollisia.

– Aina toivoisi, että lapsiperheet saisivat jotain esimerkiksi lahjoitusten muodossa, mutta se on ihmisten hyväsydämisyydestä kiinni, kommentoi kolmen pienen lapsen äiti Susanna Rantala.

Olavin, Niilon ja pienen Viola-vauvan äiti Susanna Rantala pitää rahapelivoittoa mahtavana juttuna koko paikkakunnalle. Hän uskoo miljoonien näkyvän vuosienkin päästä.

Olavin, Niilon ja pienen Viola-vauvan äiti Susanna Rantala pitää rahapelivoittoa mahtavana juttuna koko paikkakunnalle. Hän uskoo miljoonien näkyvän vuosienkin päästä.

Rantala ei voittanut itse, eikä tunne ketään voittajaa, mutta elokuun uutispommi on liipannut häntä samalla tavalla kuin montaa muutakin kuntalaista.

– Olimme voiton selvittyä lomamatkalla. Kun muille selvisi, mistä olemme kotoisin, kysyttiin heti, että osuiko kohdalle, Rantala nauraa.

Rahapelivoitto toikin parinkymmenen tuhannen asukkaan Siilinjärvelle paitsi miljoonia, myös mainetta. Kunnanjohtaja Lötjönen kuvailee tilannetta ”positiiviseksi pöhinäksi”.

– Moni tietää nyt Suomessa, missä Siilinjärvi on, voittoisana lauantaina kuusi tuntia yhtäjaksoisesti medialle haastatteluja antanut Lötjönen huomauttaa.

Lötjönen näkee, että rahapelivoiton tuoma positiivinen julkisuus vahvistaa entisestään Siilinjärven mainetta työpaikkojaan ja yritystensä määrää viime vuosina kasvattaneena kuntana.

Positiivisuus henkii paikkakunnalta muutenkin. Vaikka miljonääreistä ja heidän edesottamuksistaan on puhuttu ja huhuttu koko syksy, he ovat saaneet olla rauhassa. Kaikki kieltävät kateuden.

Hannu Kankkunen on yksi monista siilinjärveläisistä, joita pohdituttaa se, oliko erääseen paikalliseen perheeseen pelattu useampi 1,8 miljoonan euron potti.

Hannu Kankkunen on yksi monista siilinjärveläisistä, joita pohdituttaa se, oliko erääseen paikalliseen perheeseen pelattu useampi 1,8 miljoonan euron potti.

– Ihmiset ovat vain iloisia ja arvuuttelevat, kuka on voittanut, kuvailee Hannu Kankkunen K-Supermarket Herkkupadan aulassa, jossa voittoisa porukkapeli kolme kuukautta sitten pelattiin.

Rauhallisesti kunnan uudet miljonäärit ottaa myös parin sadan metrin päässä kaveriensa kanssa kahvitellut Kauko Harle, joka ei näe 1,8 miljoonassa syytä hötkyilyyn.

– Myö oltais juotu tässä kahvit, niin kuin myö aina tehdään, Harle pohtii tilannetta, että rahat olisivat napsahtaneet omalle tilille.

Kauko Harlekaan ei näe 1,8 miljoonassa syytä hötkyillyyn.

Kauko Harlekaan ei näe 1,8 miljoonassa syytä hötkyillyyn.

Oikeatkin voittajat toivovat elämän jatkuvan niin kuin ennen, mutta myöntävät samalla sen, että oma tilanne on peruuttamattomasti muuttunut. Niukasti eläneet eläkeläisnaiset ovat olleet elämäänsä tyytyväisiä, mutta yllättäen tullut raha on tuonut mukanaan uudenlaista rauhaa. Se ulottuu pitkälle tulevaisuuteen.

Uudelle mökkitontilleen rakennusmiehille ruokaa vievä Tuula on nähnyt oman äitinsä kautta, millaista vanhuus on. Nyt hän iloitsee siitä, että voi tulevaisuudessa valita, missä hoidattaa itsensä.

– Se tuo turvaa, kun kaikki maksaa niin paljon, eikä eläkeläisellä ole rahaa.

Tuoreimmat osastosta